Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Οι γνωστοί «γνωστοί» έσπασαν πάλι την απεργία της ΕΣΗΕΑ

Φράχτης στον Έβρο και χωρίς ευρωπαϊκά κονδύλια

Φράχτης στον Έβρο και χωρίς ευρωπαϊκά κονδύλια

«Και βέβαια οι φράχτες θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο πακέτο χρηματοδότησης» επέμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες - Στα δύο οι ευρωπαϊκές χώρες για την αναγκαιότητα του έργου.

Χειροπιαστή ευρωπαϊκή υποστήριξη (πόρους δηλαδή) για τη φύλαξη των συνόρων μέσα από υποδομές παρεμπόδισης των παράνομων ροών, όπως ο φράχτης του Εβρου, επιμένει να διεκδικεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Η Αθήνα ποντάρει σε συμμαχίες και στον συντονισμό ρητορικής και αιτημάτων με άλλες χώρες της πρώτης γραμμής στο Προσφυγικό – πρωτίστως με Ιταλία, Αυστρία, Κύπρο – σε μια συζήτηση που εξελίσσεται ως προς την έκταση των χρηματοδοτικών παρεμβάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εδώ και ενάμιση χρόνο με… τείχη ενστάσεων ή έστω επιφυλάξεις από άλλες χώρες.

Αυτή η έκτακτη σύνοδος ωστόσο αναμενόταν να σηματοδοτήσει συνολικά πιο αποφασιστική στάση της ΕΕ στο Μεταναστευτικό, την ώρα που εκφράζονταν στις Βρυξέλλες ανησυχίες για νέο κύμα μετανάστευσης στον απόηχο της τραγωδίας στην Τουρκία και στη Συρία από τον Εγκέλαδο.

Οσο κι αν παραμένουν διαφορετικές προσεγγίσεις στις λεπτομέρειες της «ολιστικής προσέγγισης», όπως τη διεκδικεί μια σειρά από χώρες, η Αθήνα εμφανιζόταν ικανοποιημένη από τις διαβουλεύσεις και τα προσχέδια των συμπερασμάτων. Και αυτό γιατί προσέγγιζαν πάγιες θέσεις της με αναφορές στα εξωτερικά σύνορα και ειδικότερα στην κινητοποίηση κονδυλίων και μέσων της ΕΕ προς υποστήριξη των κρατών – μελών στην ενίσχυση των υποδομών ελέγχου των συνόρων.

«Και βέβαια οι φράχτες θα πρέπει να συμπεριληφθούν στο πακέτο χρηματοδότησης» επέμεινε ο Μητσοτάκης. Βήμα προς τα εμπρός σε σχέση με το παρελθόν διέκρινε και η ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι, η οποία επίσης στηρίζει την ενίσχυση μέσων ελέγχου της παράνομης μετανάστευσης, ενώ ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς, αν και πιο συγκρατημένος σε ό,τι αφορά την αμφιλεγόμενη για πολλούς λύση των τεχνητών εμποδίων, προσερχόμενος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στάθηκε στη σημασία να βρεθούν «κοινές διατυπώσεις».

Ακριβώς έναν χρόνο πριν ο Πρωθυπουργός διεμήνυε από την Κομοτηνή ότι η κυβέρνηση δεν κάνει «ούτε βήμα πίσω» στην προστασία των συνόρων, ξεκαθαρίζοντας ότι ακόμα κι αν δεν ξεκλειδώσουν ευρωπαϊκοί θα ολοκληρωθεί ο φράχτης με εθνικούς πόρους. Ο ίδιος χαρακτήριζε τότε τη μη χρηματοδότηση του έργου από την Ευρώπη ως «μικρό ευρωπαϊκό παραλογισμό». Και χθες, από τη βελγική πρωτεύουσα, κινήθηκε στην ίδια γραμμή. «Δεν μου φαίνεται ιδιαίτερα λογικό», είπε, «η ΕΕ να χρηματοδοτεί τεχνολογία ή drones ή εξοπλισμό παρατήρησης, αλλά να αρνείται να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του ίδιου του φράχτη».

Στο ίδιο μήκος κύματος η Αυστρία, προέτρεψε την ΕΕ να παρέχει χρηματοδότηση για περιφράξεις κατά μήκος των εξωτερικών συνόρων. Εξάλλου ο αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ είχε «προειδοποιήσει» (μέσω της γερμανικής «Die Welt») για μπλόκο στην τελική δήλωση της συνόδου εφόσον οι ηγέτες επέμεναν στα «κενά λόγια» χωρίς ξεκάθαρες δεσμεύσεις για την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων και τη χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

Η συμμαχία των «οκτώ»

Προηγήθηκε η επιστολή χωρών (Ελλάδα, Αυστρία, Δανία, Εσθονία, Μάλτα, Λιθουανία, Σλοβακία και Λετονία) προς την επικεφαλής της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για «καινοτόμους τρόπους» αντιμετώπισης της παράτυπης μετανάστευσης – σε αυτούς διεκδικεί η Αθήνα να συμπεριληφθούν μέτρα πρόληψης, όπως ο φράχτης.

Για το θέμα επιχειρηματολόγησε προ ημερών ο Μητσοτάκης συνομιλώντας τηλεφωνικά με τη Μελόνι, αλλά και με τον επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, ο οποίος δείχνει να προωθεί τις ελληνικές θέσεις, παρά τις επιφυλάξεις από τη Γερμανία και άλλες χώρες της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης.

Ο Μητσοτάκης επιμένει να μιλάει στους ομολόγους του για την ανάγκη λύσεων ισορροπίας μεταξύ «αλληλεγγύης και ευθύνης» ενώ κατά τον ίδιο έχουν αποτύχει οι πολιτικές επιστροφών της ΕΕ, για τις οποίες απαιτείται συντονισμός.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση δεν φρενάρει τον υπάρχοντα σχεδιασμό της για την επέκταση του φράχτη στον Εβρου, σε πρώτη φάση σε τμήμα μήκους 35 χιλιομέτρων (από τα συνολικά 140 χλμ.) ανάμεσα στον οικισμό «Ψαθάδες» Διδυμοτείχου έως την Κορνοφωλιά Σουφλίου.

Το Προσφυγικό διαπερνά και την προεκλογική αντιπαράθεση στο εσωτερικό της χώρας, με το Μαξίμου να χρεώνει «ανευθυνότητα» στην αξιωματική αντιπολίτευση, καλώντας σε συγκρίσεις των εικόνων από τα νησιά και τον Εβρο επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και επί ΝΔ.

Έντυπη έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»

Must in

Λάκης Λαζόπουλος: Τι σχέση έχουν οι Δέκα Μικροί Μήτσοι με την υπέρταση;

«Τα πάντα» είναι η αυθόρμητη συγκινητική απάντηση που δίνει ο Λάκης Λαζόπουλος όταν ακούει το όνομα Τασούλα. Τα συναισθήματα από την χαρά στη συγκίνηση στο γέλιο και στην χαρμολύπη εναλλάσσονται με ταχύτητα φωτός στο παιχνίδι των γρήγορων ερωτήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024