Bundesliga: Ο άλλος εαυτός ενός μονόλογου που σώζει το γόητρο της Big 5
Από το πουθενά η Bundesliga της… Μπάγερν, έγινε το πιο ενδιαφέρον -μεγάλο- πρωτάθλημα της Ευρώπης
- ΣΥΡΙΖΑ: Το πρώτο debate υποψηφίων προέδρων – Κάλεσμα συμμετοχής από την Κουμουνδούρου – Στο ίδιο κάδρο αποστάτες – διαπλοκή
- Αναζητείται από την ΕΛ.ΑΣ. η Ειρήνη μετά την μήνυση ατόμου που «φωτογράφισε» ως πατέρα των παιδιών της
- Διεθνής ποδοσφαιρίστρια έπεσε σε κώμα μετά από επίθεση του Ισραήλ στον Λίβανο
- Πότε θα καταβληθεί το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων και τα ποσά που θα λάβουν οι δικαιούχοι
Μια ματιά στον βαθμολογικό πίνακα της Bundesliga τα λέει όλα.
Το πρωτάθλημα που επί δέκα χρόνια η Μπάγερν το έχει μετατρέψει στον πιο εμφατικό και μάλλον βαρετό μονόλογο της Ευρώπης, μέσα Φλεβάρη μοιάζει ξαφνικά αναβαθμισμένο και ικανό να λανσάρει με άλλον τρόπο τη… πραμάτεια του.
Κάτι σε η πιο ενδιαφέρουσα «μεγάλη» λίγκα της σεζόν, ταιριάζει γάντι.
Πέντε ομάδες σε απόσταση επτά βαθμών στο ράλι της κορυφής –Μπάγερν 43β, Ουνιόν Βερολίνου 42β, Ντόρτμουντ 40β, Φράιμπουργκ 37β, Λειψία 36β) έπειτα από 20 αγωνιστικές. Και αν η Άιντραχτ (35β) σπάσει αύριο το μπλόκο της Κολωνίας μέσα και αυτή σε αυτό το παράξενο τρενάκι που αποτελεί το must των ποδοσφαιρόφιλων σε μια σεζόν που το σασπένς μοιάζει με… πολυτέλεια.
Σε κανένα άλλο πρωτάθλημα
Τι σημαίνει πέντε ή και έξι ομάδες σε απόσταση μάξιμουμ επτά βαθμών με 14 αγωνιστικές ως το φινάλε; Ότι οι Γερμανοί απολαμβάνουν προνόμια δίχως… προηγούμενο. Και βέβαια ότι μιλώντας για τη big 5 των ισχυρών Λιγκών της Ευρώπης έχουν στα χέρια τους το πιο ενδιαφέρον προϊόν.
Σε κανένα άλλο πρωτάθλημα από τα «μεγάλα» (Αγγλία, Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία) δεν υπάρχει διαφορά 1ος-2ος μικρότερη από έξι βαθμούς. Πουθενά δεν προκύπτει έστω μια τρίτη υποψηφιότητα για τον τίτλο και ας έχει ανοιχτό μπροστά τόσο δρόμο.
Δύο ομάδες ουσιαστικά κοντράρονται για τον τίτλο της Premier League (Άρσεναλ 51β, Σίτι 45β σε 21 αγωνιστικές).
Καμιά δεν κοντράρει την Νάπολι (56β, με την δεύτερη Ίντερ στους 43β έπειτα από 21 αγωνιστικές στη Serie A.
Ξέφυγε σημαντικά και η Μπαρτσελόνα (53β.) από την Ρεάλ (45β) σε 20 στροφές στη La Liga.
Επιπλέον παρά τη νίκη της Μονακό (47β) το απόγευμα επί της Παρί (54β) ούτε εκεί, στη Ligue 1 προκύπτει κάτι το πραγματικά ενδιαφέρον.
Τι συμβαίνει στη Γερμανία
Στη Γερμανία όμως η μάχη κρατά για τα καλά. Και μάλιστα ο συντελεστής δυσκολίας ανεβαίνει και άλλο καθώς πλέον οι ομάδες επιστρέφουν και στα κύπελλα Ευρώπης: Παρί Σεν Ζερμέν- Μπάγερν την Τρίτη το βράδυ (14/2) για το Champions League. Ντόρτμουντ-Τσέλσι την επομένη (15/2). Άιντραχτ-Νάπολι (21/2) και Λειψία-Μάντσεστερ Σίτι (22/2) για την ίδια διοργάνωση. Τα τέσσερα από τα οκτώ ζευγάρια της φάσης των «16».
Παράλληλα υπάρχει το Άγιαξ-Ουνιόν Βερολίνου για το Europa League (16/2) και βέβαια η αναμονή της Φράιμπουργκ που –από τον όμιλο του Ολυμπιακού- έχει ήδη προκριθεί στους «16».
Ναι, και οι έξι συνεχίζουν στα κύπελλα Ευρώπης…
Πως φτάσαμε φέτος σε μια τόσο ανταγωνιστική διοργάνωση; Μα ακριβώς από το γεγονός ότι όλοι μοιάζουν πλέον πιο δυνατοί, εκτός από τη Μπάγερν που μετρά φέτος μόλις 12 νίκες σε 20 αγωνιστικές παρότι έχει μακράν την καλύτερη επίθεση, καλύτερη άμυνα, περισσότερες τελικές κλπ.
Η ομάδα του Γούλιαν Νάγκελσμαν έχει επτά ισοπαλίες (!) και συνολικά μόλις 2,15 βαθμούς ανά παιχνίδι όταν την δεκαετία που πέρασε δεν έπεσαν ποτέ κάτω από τους 2,29 βαθμούς ανά ματς: Επίδοση που σε αυτό το διάστημα, μια ολόκληρη εποχή για το ποδόσφαιρο της χώρας, κατάφερε μόλις μια φορά κάποιος άλλος και συγκεκριμένα η Ντόρτμουντ το 2016.
Εκείνη τη χρονιά η Μπορούσια τελείωσε –δεύτερη- με 78 βαθμούς. Καμία άλλη ομάδα –δεύτερη πίσω από τη Μπάγερν- δεν ξεπέρασε τους 70 βαθμούς (69 η Βόλφσμπουργκ το 2015).
Οι Βαυαροί τα δέκα πρωταθλήματα στη σειρά τα πήραν με μέσο όρο 13,5 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο. Η μοναδική σεζόν που η Bundesliga ήταν ντέρμπι σε αυτά τα χρόνια ήταν την περίοδο 2018-19 όταν η Ντόρτμουντ (76β.) έχασε το τρόπαιο στο… δίποντο.
Το χρηματιστήριο της Γερμανίας
Αυτή τη στιγμή η χρηματιστηριακή αξία των ρόστερ των ομάδων της Bundesliga -519 ποδοσφαιριστές σε 18 club) υπολογίζεται από το transfermarkt σε 4,29 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ρόστερ της Μπάγερν αγγίξει μόνο του το δισεκατομμύριο (995,7 εκατ ευρώ), η Ντόρτμουντ είναι στο 14ο του ranking της Ευρώπης (522,7) και η Λειψία στο 15 (493,3).
Στις πρώτες 25 ομάδες συναντάς και μια ακόμη από τη Γερμανία, αλλά αυτή είναι η Λεβερκούζεν (416,35) που είναι έξω από το… κόλπο.
Συνολικά οι 13 από τις 18 ομάδες της διοργάνωσης έχουν χρηματιστηριακή αξία ρόστερ που ξεπερνά τα 112 εκατ ευρώ (Αούγκσμπουργκ). Δέκα χρόνια πριν οι ομάδες με τριψήφιο αριθμό εκατ ευρώ σε χρηματιστηριακή αξία μπάτζετ ήταν όλες και όλες τέσσερις (Μπάγερν 435, Ντόρτμουντ 250, Σάλκε 171, Λεβερκούζεν 143). Ποιος άραγε πιστεύει ακόμη τη μπαρούφα πως το να κατακτά η ίδια ομάδα κάθε χρόνο τον τίτλο σημαίνει αυτόματα πως… ακυρώνει τον ανταγωνισμό;
Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση οικονομικών ποδοσφαίρου της Deloitte, η γερμανική Λίγκα θα απολαύσει συνολικά φέτος άνοδο 16% στα κέρδη της φτάνοντας ως τα 3,6 δισ. ευρώ. Κλειδί σε αυτό; Φυσικά τα τηλεοπτικά και δη η άνοδος της Bundesliga στην Αμερικανική αγορά. Εκεί που η Μπάγερν τα τελευταία χρόνια επένδυσε σε διαδοχικές καλοκαιρινές περιοδείες φέρνοντας όπως φαίνεται… λεφτά για όλους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις