Κυπριακές εκλογές: Η μονομαχία Χριστοδουλίδη – Μαυρογιάννη και το Κυπριακό
Η μάχη μεταξύ Νίκου Χριστουλίδη και Ανδρέα Μαυρογιάννη για την προεδρία κρίνεται από τη στάση των ψηφοφόρων του διχασμένου ΔΗΣΥ. Όμως, ταυτόχρονα υπάρχουν μεγάλα διακυβεύματα.
Σεισμικές δονήσεις με απρόβλεπτα αποτελέσματα για το πολιτικό σκηνικό στην Κύπρο έχει ήδη προκαλέσει ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών. Η μάχη της Κυριακής 12 Φεβρουαρίου και οι επόμενες μέρες θα αποδείξουν πόσο βαθιά είναι τα ρήγματα και που οδεύει η Κύπρος.
Ο διχασμός στο ΔΗΣΥ και το «φάντασμα» της διάσπασης
Το ΔΗΣΥ το οποίο με την υποψηφιότητα του πρόεδρου του Αβέρωφ Νεοφύτου έμεινε εκτός δεύτερου γύρου, βρίσκεται αντιμέτωπο με το φάντασμα της διάσπασης. Όλοι ομνύουν στην ενότητα και τον περιορισμό της έντασης μεταξύ μελών και στελεχών και αυτό από μόνο του καταδεικνύει το πρόβλημα. Μέχρι και ο απερχόμενος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης παρενέβη με δημόσια δήλωσή του απευθύνοντας έκκληση ενότητας, αφού δεχόταν πυρά εμμέσως από τον πρόεδρο του κόμματος και αμέσως από την κόρη του αείμνηστου ιδρυτή του κόμματος Γλαύκου Κληρίδη, Καίτη, ότι στηρίζει παρασκηνιακά τον «αποστάτη» Χριστοδουλίδη, ενώ είχε δεσμευθεί ότι δεν θα εμπλακεί στην εκλογική διαμάχη.
Σε κάθε περίπτωση οι κορυφαίοι υπουργοί του ΔΗΣΥ έχουν ταχθεί είτε υπέρ του ενός υποψηφίου είτε υπέρ του άλλου, ενώ η απόφαση του κόμματος είναι ότι δεν θα συμμετέχει σε οποιαδήποτε κυβέρνηση ασκώντας δημιουργική αντιπολίτευση.
Πάντως, και ο κ. Χριστοδουλίδης έχει διαβεβαιώσει για την ενότητα του ΔΗΣΥ, αν και κατέβηκε ανεξάρτητος υποψήφιος.
Ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης μπήκε στο δεύτερο γύρο με προβάδισμα έναντι του πρώην διαπραγματευτή για το Κυπριακό Ανδρέα Μαυρογιάννη. Και οι δύο πρώην διπλωμάτες έχουν ρίζες στο ΔΗΣΥ, αλλά ο μεν πρώτος ήταν στέλεχος του κόμματος και κατέβηκε ανεξάρτητος υποστηριζόμενος από τρία κόμματα, με κυρίαρχο το ΔΗΚΟ του Νικόλα Παπαδόπουλου, γιού του προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου ο οποίος είχε απορρίψει το σχέδιο Ανάν με την ιστορική φράση «Παρέλαβα Κράτος διεθνώς αναγνωρισμένο. Δεν θα παραδώσω ‘κοινότητα’ χωρίς δικαίωμα λόγου διεθνώς και σε αναζήτηση κηδεμόνα». Στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004, το 76% των Ελληνοκυπρίων απέρριψαν το σχέδιο του τότε Γ.Γ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για επίλυση του Κυπριακού. Ο Τάσσος Παπαδόπουλος είχε εκλεγεί πρόεδρος με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ με τον Γλαύκο Κληρίδη του ΔΗΣΥ να χάνει τις εκλογές του Φεβρουαρίου του 2003.
Το κυπριακό την επόμενη ημέρα των εκλογών
Το Κυπριακό ζήτημα είναι εθνικό θέμα με βαθιές πληγές. Αν και το σύνθημα «Δεν ξεχνώ» κυριαρχεί πάντα και θα πρέπει να παραμένει επίκαιρο, δυστυχώς για πολλούς Έλληνες είναι ένα ξεχασμένο θέμα, όπως και οι ευθύνες της ελληνικής χούντας που έδωσε την αφορμή στην Τουρκία να εισβάλλει. Οι Τούρκοι κατέχουν το βόρειο τμήμα του νησιού από το 1974, έχουν στρατεύματα εκεί, χιλιάδες Κύπριοι είναι εκτοπισμένοι από τις εστίες τους, άλλοι υποφέρουν στα κατεχόμενα και όσο περνά ο χρόνος η Άγκυρα προχωρά σε επέκταση ανοίγοντας περίκλειστες περιοχές για του Τουρκοκύπριους, όπως τα Βαρώσια από το 2017 και μετά. Στο σχέδιο Ανάν τα Βαρώσια είχαν αποδωθεί στους Ελληνοκύπριους κατοίκους τους.
Το κυπριακό θα επανέλθει πιθανότατα στο προσκήνιο, όποιος και εάν εκλεγεί πρόεδρος. Οι ταυτόχρονες εκλογές στην Τουρκία και την Ελλάδα και οι νέες κυβερνήσεις στις τρεις χώρες – όποιες και εάν είναι αυτές – είναι πολύ πιθανό να έλθουν αντιμέτωπες με ένα νέο σχέδιο επίλυσης. Άλλωστε, το 2017 στο Κραν Μοντανά το σχέδιο επίλυσης λέγεται πως ήταν καλύτερο αν και απορρίφθηκε στο τέλος και μετά από στροβιλισμούς από την ελληνοκυπριακή πλευρά με πρωτοβουλία Αναστασιάδη και πλούσιο παρασκήνιο όπως απόκαλυψε ο σύμβουλός του Μακάριος Δρουσιώτης στο βιβλίο «Έγκλημα στο Κραν Μοντανά».
Τόσο ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, όσο και ο Νίκος Χριστοδουλίδης ήταν απορριπτικοί, σύμφωνα με τον Δρουσιώτη, ενώ ο Αναστασιάδης αρχικά ήταν θετικός.
Έτσι, οι Κύπριοι πολίτες θα επιλέξουν τον πρόεδρό τους και για να επιλύσει το Κυπριακό, πιθανώς. Ο Χριστοδουλίδης εμφανίζεται πιο σκληρός ενώ ο Μαυρογιάννης πιο διαλλακτικός, ίσως και λόγω των στηρίξεων που έχουν από συγκεκριμένα κόμματα. Και είναι ενδεικτικό ότι βαθύς γνώστης του Κυπριακού, πολυγραφότατος, σε προσωπική επικοινωνία μου ανέφερε πως «η μεγάλη είδηση στις εκλογές είναι ότι επανεμφανίστηκαν οι Νενέκοι» δηλαδή όσοι θέλουν την επίλυσή του. Τούτο, αναδεικνύει ότι και αυτό το ζήτημα προκαλεί εντάσεις στο δημόσιο διάλογο.
Σε κάθε περίπτωση το Κυπριακό αφορά βαθιά τους Έλληνες, την Ελλάδα, και την κυβέρνησή της, τόσο ως αυτοτελές ζήτημα, όσο και ως ζήτημα που επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Προφανώς, όμως, τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχουν οι Κύπριοι σε κάθε περίπτωση.
Οι ψήφοι του ΔΗΣΥ, του ΕΛΑΜ και ο Χριστοδουλίδης.
Ένας ακόμη λόγος που ο Νίκος Χριστοδουλίδης μαθηματικά έχει προβάδισμα είναι ότι το ΕΛΑΜ- η Χρυσή Αυγή στη Κύπρο-, που έλαβε 6%, κάλεσε σε ψήφο κατά συνείδηση αλλά ο επικεφαλής της υπογράμμισε την πολιτική απέχθειά του προς το ΑΚΕΛ. Πάντως, ο κ. Χριστοδουλίδης ήταν ο μόνος που ανταποκρίθηκε στο ερωτηματολόγιο του ΕΛΑΜ, αν και το ακροδεξιό κόμμα απέρριψε τις θέσεις του. Ο κ. Μαυρογιάννης δεν απάντησε.Η θεσμική «γραπτή» συνομιλία υπάρχει και καταγράφεται. Το ΕΛΑΜ δεν έκανε ακρότητες όπως η Χρυσή Αυγή αλλά ο φασιστικός, ακροδεξιός λόγος του φόβου επηρεάζει την κυπριακή πολιτική σκηνή σε ζητήματα όπως το εθνικό θέμα και το μεταναστευτικό. Μέχρι και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ υιοθέτησε τέτοια ρητορική. Είναι αυτό που στην πολιτική επιστήμη διεθνώς ονομάζεται κανονικοποίηση της ακροδεξιάς. Όμως, αυτό απέχει από το να συνεργαστούν στην κυβέρνηση; «Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι δημοκρατικός, Μακαριακός, δεν έχει σχέση με φασίστες και δεν θα συνεργαστεί μαζί τους στην κυβέρνηση» όπως αναφέρει φίλος του από τα φοιτητικά χρόνια στο in.gr. Είναι αρκετό ή πρέπει να απομονωθούν; Η εμπειρία με τη Λεπέν και τη Μελόνι δείχνει τους κινδύνους.
Επίσης, ο μεγαλύτερος εχθρός για τους οπαδούς του ΔΗΣΥ είναι το ΑΚΕΛ. Με αυτόν το τρόπο έχουν γαλουχηθεί οι ψηφοφόροι του, ασχέτως τι κάνει η ελίτ του κόμματος. Όμως, μήπως έχουν αμβλυνθεί οι διαχωριστικές γραμμές; Οι σημερινές εκλογές θα το δείξουν.
Ο Ανδρέας Μαυρογιάννης για να εκλεγεί θα πρέπει να λάβει πάνω από 7 στους 10 ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, ενώ σημαντικό ρόλο παίζει και η αποχή.
Ο Κυπριακός λαός θα μιλήσει σήμερα.
- Βίκτορ Όρμπαν: Η εποχή της Δύσης τελείωσε, ξημερώνει η εποχή της Ευρασίας
- Κόρινθος: Αυτοκίνητο τυλίχθηκε στις φλόγες στην παλαιά εθνική οδό
- Φουρνιέ: «Μου αρέσει πολύ εδώ, απολαμβάνω να παίζω γι’ αυτόν τον κόσμο»
- Γιάφκα στο Παγκράτι: Ο «αόρατος» φιλόλογος από τον Βύρωνα και οι «παλιοί γνώριμοι» επισκέπτες της αποθήκης
- «Δεν έχουμε ξαναδεί κάτι τέτοιο» – Μαρτυρίες από την περιοχή που χτύπησε το νέο όπλο του Πούτιν [video]
- Βραζιλία: Τι αφορούν οι κατηγορίες στον Ζαίρ Μπολσονάρου για απόπειρα πραξικοπήματος