Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Φαχρετίν Αλτούν: Τα Fake news σταμάτησαν επιχειρήσεις διάσωσης

Φαχρετίν Αλτούν: Τα Fake news σταμάτησαν επιχειρήσεις διάσωσης

Ο Φαχρετίν Αλτούν, διευθυντής των Επικοινωνιών της Προεδρίας της Τουρκίας αποκάλυψε πως έρευνες διάσωσης σταμάτησαν λόγω διάδοσης fake news.

Ο Φαχρετίν Αλτούν, με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα, αναφέρεται στον σεισμό στην Τουρκία. Ο διευθυντής Επικοινωνίας του Τούρκου Προέδρου ανέφερε πως τα fake news κατάφεραν να σταματήσουν τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης των εγκλωβισμένων των φονικών σεισμών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Anadolu, ο διευθυντής της Προεδρίας αναφέρει πως «Πολλοί ντόπιοι και ξένοι ειδικοί επέστησαν την προσοχή στο μέγεθος και την πρωτοφανή φύση της καταστροφής που έχει βιώσει η Τουρκία. Δορυφορικές εικόνες αποκάλυψαν πώς οι σεισμοί κινούσαν τη γη. Ακόμη, αποκάλυψαν και την έκταση της καταστροφής. Ωστόσο, δυστυχώς, ένας άλλος κίνδυνος που απειλεί την ανθρώπινη ζωή συνοδεύει τη διαδικασία.»

Ποιος είναι ο κίνδυνος που απειλεί ζωές

Ακόμη, ο κ. Αλτούν συνεχίζει λέγοντας: «Έχουμε δει από πρώτο χέρι πώς η παραπληροφόρηση θέτει σε κίνδυνο ακόμη και ζωές κατά τη διάρκεια φυσικών καταστροφών, τρομοκρατικών επιθέσεων και άλλων έκτακτων περιστάσεων.

Ανεπιβεβαίωτες και ψευδείς πληροφορίες που κυκλοφορούν σε πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης και διάφορες ψηφιακές εφαρμογές έβλαψαν σημαντικά τις προσπάθειες διάσωσης κατά τον πρόσφατο σεισμό. Τόσο οι σεισμόπληκτοι, όσο και όσοι εργάζονται ανιδιοτελώς στο πεδίο υπέφεραν πολύ από αυτό.»

Μέτρα κατά των fake news έλαβαν οι δικαστές

«Για παράδειγμα, αντιμετωπίσαμε μη αναστρέψιμα αποτελέσματα χθες το βράδυ, όταν οι πολίτες αντιμετώπισαν ένα νέο πρόβλημα, ενώ προσπαθούσαν να εκκενώσουν την πόλη λόγω του ψέματος ότι «το φράγμα στο Hatay κατέρρευσε και η πόλη θα πλημμυρίσει», με αποτέλεσμα την αναστολή των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης .

Αναμφίβολα, το δικαστικό σώμα έλαβε μέτρα και κατά της θανατηφόρας παραπληροφόρησης που εμπόδιζε τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Δυστυχώς, οι παραπλανητικές πληροφορίες για τις θεμελιώδεις ανάγκες των σεισμοπαθών, όπως στέγη και φάρμακα, ήταν το επίκεντρο της παραπληροφόρησης που θέτει σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή.»

«Πρέπει όλοι να είμαστε σε επαγρύπνηση»

Ακόμη, ο διευθυντής Επικοινωνίας του Ερντογάν ανέφερε πως «Οι εσκεμμένες ψευδείς προειδοποιήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης διέκοψαν επίσης και τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, παρατηρήσαμε ξεκάθαρα πώς λειτουργούν οι αλγόριθμοι των πλατφορμών μέσων κοινωνικής δικτύωσης που ενισχύουν την παραπληροφόρηση και ωθούν ακριβείς πληροφορίες στο παρασκήνιο.

Επομένως, πρέπει όλοι να είμαστε σε επαγρύπνηση έναντι λογαριασμών και ατόμων που διαδίδουν παραπληροφόρηση. Αυτές τις μέρες, αναγνωρίζουμε για άλλη μια φορά τη σημασία του να είμαστε ενωμένοι. Για άλλη μια φορά, εύχομαι το έλεος του Αλλάχ στους συμπολίτες μας που απεβίωσαν και ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Απευθύνω τις ευχές μου για καλή τύχη στη χώρα και το έθνος μας.»

Sports in

Το συγκινητικό μήνυμα του Βαγγέλη Μαρινάκη στον Κώστα Φορτούνη: «Πάντα μια θέση στο λιμάνι της καρδιάς μας»

Ο ισχυρός άνδρας της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης αποχαιρέτησε τον Κώστα Φορτούνη με συγκινητικό τρόπο μέσα από τον επίσημο λογαριασμό των ερυθρόλευκων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024