Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Νίκος Χριστοδουλίδης: Τα μηνύματα και η μεγάλη πρόκληση του νέου προέδρου

Νίκος Χριστοδουλίδης: Τα μηνύματα και η μεγάλη πρόκληση του νέου προέδρου

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατάφερε να εκλεγεί πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητος υποψήφιος, δείχνοντας πως το πολιτικό σκηνικό αλλάζει.

Λίγο μετά τις 7 το βράδυ της Κυριακής, ολοκληρώθηκαν τα εκλογικά αποτελέσματα στην Κύπρο, ανακηρύσσοντας νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου θα είναι ο 8ος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα επόμενα πέντε χρόνια, συγκεντρώνοντας ποσοστό 51,91% -έναντι 48,09% του αντιπάλου του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Ο κ. Χριστοδουλίδης έλαβε +19,9% σε σχέση με τον πρώτο γύρο των εκλογών, έναντι +18,5% του κ. Μαυρογιάννη.

Η περιφέρεια που «σάρωσε» έναντι του αντιπάλου του ο νέος πρόεδρος της Κύπρου είναι η Πάφος, όπου συγκέντρωσε 65,97% έναντι 34,03% του Ανδρέα Μαυρογιάννη, ενώ τις λιγότερες ψήφους έλαβε από τους ψηφοφόρους του εξωτερικού (44,96%) -όπου ήταν και η μόνη περιφέρεια στην οποία ηττήθηκε από τον αντίπαλό του.

Ανεξάρτητος υποψήφιος

Ο κ. Χριστοδουλίδης με την εκλογή του γράφει το όνομά του στην πολιτική ιστορία της Κύπρου, καθώς θα είναι ο πρώτος πρόεδρος που δεν θα προέρχεται από τα δύο μεγάλα κόμματα του νησιού, τα οποία θα περιοριστούν στην αντιπολίτευση.

Όπως σημειώνουν αναλυτές και ειδικοί από την Κύπρο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης κατάφερε να εκλεγεί καθώς αρκετοί ήταν εκείνοι που τον στήριξαν λόγω της προσωπικότητάς του και των πεπραγμένων του στην κυβέρνηση Αναστασιάδη.

«Κάτι που κρατώ απ’ αυτή τη μακρά προεκλογική εκστρατεία είναι ότι ο κυπριακός λαός γνωρίζει, αντιλαμβάνεται και ξέρει πάρα πολύ καλά ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών, ποια είναι τα διλήμματα ενώπιον του» είχε δηλώσει το πρωί της Κυριακής ο Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την άσκηση των εκλογικών καθηκόντων του.

«Γνωρίζω πάρα πολύ καλά ότι ο κυπριακός λαός επιθυμεί να δημιουργηθεί ελπίδα και προοπτική, ελπίδα και προοπτική για το σύνολο του λαού, για εμάς και τα παιδιά μας» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «το πιο σημαντικό είναι η επόμενη μέρα των εκλογών να μας βρει όλους ενωμένους».

«Τα προβλήματα, οι προκλήσεις δεν έχουν ούτε πολιτικό χρώμα, ούτε ιδεολογική προέλευση και μπορούμε, σαφώς, καλύτερα, μέσα από μια συλλογική προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού» συμπλήρωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης.

Το ΔΗΣΥ «καθόρισε» το αποτέλεσμα

Η πλάστιγγα υπέρ του Νίκου Χριστοδουλίδη έγειρε στη δεύτερη Κυριακή από τις ψήφους του μεγάλου κόμματος της Δεξιάς, το ΔΗΣΥ, ο υποψήφιος του οποίου είχε αποκλειστεί από το β΄ γύρο των εκλογών.

Συγκεκριμένα, εφτά στους δέκα ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ φαίνεται να κατευθύνθηκαν στην υποψηφιότητα του προερχόμενου από το ΔΗΣΥ Νίκου Χριστοδουλίδη, παρά την έκκληση του προέδρου του κόμματος, Αβέρωφ Νεοφύτου, να μην δοθεί ψήφος στον κ. Χριστοδουλίδη.

Όπως έδειξαν ωστόσο τα αποτελέσματα στο β’ γύρο των εκλογών, το 75% των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ ψήφισε τον Νίκο Χριστοδουλιδη και μόλις το 25% τον έτερο υποψήφιο Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Οι πρώτες δύσκολες αποφάσεις

Ερχόμενος από το υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Νίκος Χριστοδουλίδης γνωρίζει ότι οι δύσκολες μάχες που θα κληθεί να δώσει θα είναι στον τομέα της διπλωματίας.

Ο νέος πρόεδρος της Κύπρου θα πρέπει να αναζητήσει τους τρόπους και το πλαίσιο επανέναρξης του διαλόγου για το Κυπριακό.

Θέληση του κ. Χριστοδουλίδη είναι έπειτα από σειρά επαφών που θα έχει με Ευρωπαίους ομολόγους του να «συνδέσει» την επίλυση του Κυπριακού με την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Με ενεργή εμπλοκή της ΕΕ, έχουμε συγκεκριμένο σχεδιασμό που αφορά την ανάγκη η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο, πάντα εντός του πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών, έτσι ώστε όχι μόνο να επαναρχίσουν οι συνομιλίες αλλά να οδηγηθούμε και σε ένα θετικό αποτέλεσμα» είχε σημειώσει στη συνέντευξή του στο in ο κ. Χριστοδουλίδης.

«Θεωρούμε ότι η ΕΕ έχει εκείνα τα εργαλεία που να οδηγηθούμε σε μια κατάσταση όπου όλα τα μέρη θα έχουν να κερδίσουν μέσα από την επίλυση του Κυπριακού. Υπάρχουν ευρωτουρκικά θέματα και γνωρίζουμε πολύ καλά πόσο σημαντικές είναι οι τουρκικές απαιτήσεις για την Τουρκία μέσα από τον διάλογό της με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εμείς, είμαστε έτοιμοι αυτά τα θέματα μαζί με το Κυπριακό να συνδυαστούν και να σταλεί σε όλους το μήνυμα ότι μέσα από μια θετική κατάληξη στο Κυπριακό θα υπάρξουν οφέλη και για την ίδια την Τουρκία και όχι μόνο» συμπλήρωσε.

Παράλληλα, με ενδιαφέρον αναμένεται και η τοποθέτησή του γύρω από το συμφωνημένο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, μιας και ορισμένα από τα κόμματα που στήριξαν την ανεξάρτητη υποψηφιότητά του προέρχονταν από το λεγόμενο «απορριπτικό μπλοκ», όπως τα ΔΗΜΟΚ, ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ.

Συγχαρητήρια από Μητσοτάκη – Σακελλαροπούλου

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου επικοινώνησε με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, τον συνεχάρη για την εκλογή του και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στην άσκηση των καθηκόντων του.

Η ΠτΔ τόνισε ότι το Κυπριακό αποτελεί κορυφαία εθνική προτεραιότητα και επισήμανε ότι η διαρκής συνεργασία και ο συντονισμός Ελλάδας και Κύπρου σε όλα τα επίπεδα είναι εγγύηση για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης.

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχάρη τον κ. Χριστοδουλίδη για την εκλογή του και τον προσκάλεσε να πραγματοποιήσει την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα.

Παράλληλα, με τον κ. Χριστοδουλίδη επικοινώνησαν ο προκαθήμενος της κυπριακής Εκκλησίας αρχιεπίσκοπος Γεώργιος, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα, η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου και ο πρώην Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Sports in

Και θα στο ξεπληρώσει η ιστορία…

Ο Αγιούμπ Ελ Κααμπί μένει στο λιμάνι του και βάζει πλώρη για νέα θρυλικά κατορθώματα

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 22 Ιουλίου 2024