Ο πόλεμος της Ρωσίας αντέστρεψε τον αντιαμερικανισμό στην Ευρώπη
Στην Ελλάδα η θετική στάση της κοινής γνώμης προς τη Ρωσία έχει πέσει στο 30% από 69%.
- Georgina Cooper: Το cool kid των ’90s πέθανε στα 46 της χρόνια κάνοντας μια νέα αρχή σε ελληνικό νησί
- Αυτό το τρομακτικό βίντεο… «γκρεμίζει» όλα όσα πιστεύαμε για τα ταξίδια με κρουαζιερόπλοια
- Eλεύθερη η 30χρονη που παρέσυρε τον 12χρονο με πατίνι - Παρέδωσε το δίπλωμά της
- Η Μάρθα Στιούαρτ παραδέχεται ότι είχε εξωσυζυγικές σχέσεις – Τόσο αυτή όσο κι ο πρώην άντρας της
Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία μπορεί να άνοιξε πληγές, αλλά έσβησε τον αντιαμερικανισμό στην Ευρώπη.
Ουδέν κακόν αμιγές καλού, είναι το συμπέρασμα σχετικού άρθρου στους Financial Times που υπογράφει ο Τόνι Μπάρμπερ.
Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι μόλις πριν από 5 χρόνια, στη διάρκεια της προεδρίας του Ντόναλντ Τραμπ,λ το Brookings Institute είχε δημοσιεύσει σχόλιο με τον πιασάρικο τίτλο: «Οι Ευρωπαίοι θέλουν να χωρίσουν με την Αμερική. Και το κάνουν με δική τους ευθύνη»…
Η καλή επιρροή του Μπάιντεν
Και μπορεί, όπως ισχυρίζεται ο ίδιος, η έλευση του Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο να κατεύνασε κάποια από τα αρνητικά συναισθήματα, που είχαν μεγαλώσει τα χρόνια του Ρεπουμπλικάνου προκατόχου του, ωστόσο πραγματική βελτίωση σημειώθηκε μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στα ουκρανικά εδάφη.
Συγκεκριμένα οι περισσότερες δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών αποδεικνύουν ότι οι Ευρωπαίοι αισθάνονται πιο κοντά στις ΗΠΑ και οι απόψεις τους για τη Ρωσία (και λιγότερο για την Κίνα) έχουν γίνει ξεκάθαρα αρνητικές.
Η μεταστροφή αυτή βασίζεται κατά κύριο λόγο στην αυξανόμενη πεποίθηση ότι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί μοιράζονται κάποιες κοινές αξίες, όπως ο πολιτικός πλουραλισμός και η ατομική ελευθερία.
Απόδειξη των παραπάνω είναι ότι «έκθεση, που διενεργήθηκε από το Ινστιτούτο Δημόσιας Πολιτικής Bennett στο πανεπιστήμιο του Cambridge του ΗB» και η οποία χρησιμοποίησε «δεδομένα από 137 χώρες, συμπεριλαμβανομένων 75 που μελετήθηκαν μετά την εισβολή του Κρεμλίνου», κατέληξε στα εξής:
Εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ
«»Ο πόλεμος της Ρωσίας έχει οδηγήσει τους ανθρώπους στη Δύση να αισθάνονται όλο και μεγαλύτερη πίστη και συγγένεια τόσο απέναντι στις ΗΠΑ όσο και στο ΝΑΤΟ»».
Μάλιστα, «την τελευταία δεκαετία, η θετική στάση της κοινής γνώμης προς τη Ρωσία σε άλλοτε συμπαθούσες χώρες έχει πέσει κατακόρυφα: στην Ελλάδα (στο 30 τοις εκατό από 69 τοις εκατό), στην Ουγγαρία (στο 25 τοις εκατό από 45 τοις εκατό) και στην Ιταλία (στο 14 τοις εκατό από 38 τοις εκατό).
Από την άλλη πλευρά, ευνοϊκές απόψεις για τη Ρωσία και την Κίνα επικρατούν σε μεγάλο μέρος του μη δυτικού κόσμου, σε χώρες όπως η Μαλαισία, το Πακιστάν και η Σαουδική Αραβία», λένε οι ερευνητές».
«Οι δημοκρατικές κοινωνίες είναι πολύ πιο αρνητικές απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα, ενώ το αντίστροφο ισχύει για τις πιο αυταρχικές κοινωνίες. Αυτή η συσχέτιση δεν υπήρχε πριν από μια δεκαετία, αλλά είναι πολύ ξεκάθαρη σήμερα», διαπιστώνουν οι ίδιοι.
ΗΠΑ & ΕΕ πιο κοντά
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, «η μονάδα παρακολούθησης της κοινής γνώμης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρει ότι η επιθυμία για περισσότερη ανάμειξη των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή άμυνα έχει αυξηθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία. Περίπου το 72 τοις εκατό των Ευρωπαίων θέλουν τώρα οι ΗΠΑ να εμπλακούν σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό, και μόνο το 19 τοις εκατό θέλει να παραμείνουν εκτός».
«Ο πόλεμος της Ρωσίας και η συλλογική, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, απάντηση της Δύσης φαίνεται να έχουν φέρει τους Αμερικανούς και τους Ευρωπαίους πιο κοντά. Σας αφήνω με αυτή τη σκέψη, τι θα συνέβαινε αν οι Ρεπουμπλικάνοι κέρδιζαν την προεδρία το 2024 με έναν υποψήφιο που ενστερνίζεται μια ανάλογη με αυτήν του Τραμπ προσέγγιση απέναντι στις παγκόσμιες υποθέσεις;» καταλήγει το ίδιο άρθρο της βρετανικής εφημερίδας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις