Σεισμός στην Τουρκία: Τι έλεγε ο Ερντογάν πριν 20 χρόνια
Το 2003 ως πρωθυπουργός εννέα μηνών είχε επισκεφθεί την πόλη Μπινγκιόλ που είχε πληγεί από σεισμό.
- Ο Έλον Μασκ πλημμύρισε το Χ με παραπληροφόρηση για τον προϋπολογισμό και κέρδισε
- Πώς αμοίβονται οι αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
- Τρίωρη στάση εργασίας θα πραγματοποιήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι της Hellenic Train
Ο σεισμός στην Τουρκία έχει προκαλέσει τον θάνατο περισσότερων από 22.000 ανθρώπους και ανυπολόγιστες καταστροφές με πολλούς να εξαπολύουν πυρά στον πρόεδρο της χώρας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που αν και κάτι ψέλλισε για κάποια προβλήματα στην αντιμετώπιση της κατάστασης, γενικά κρατά αμυντική στάση επιρρίπτοντας τις ευθύνες σε άλλους και εστιάζοντας στις κατεστραμμένες υποδομές σε αεροδρόμια και δρόμους, οι οποίες προκλήθηκαν από τους καταστροφικούς σεισμούς.
Ωστόσο, έχει πραγματικό ενδιαφέρον ότι 20 χρόνια πριν ως νεοεκλεγείς πρωθυπουργός ασκούσε σκληρή κριτική για τις καταστροφές που είχε προκαλέσει ο σεισμός (6,4 Ρίχτερ στην πόλη Μπινγκιόλ), μιλούσε για τραγικά λάθη και εγκληματική περιφρόνηση των διδαγμάτων του παρελθόντος, αναφερόμενος στον φονικό σεισμό του 1999.
Τα γεγονότα του 1999
Λάβρος εναντίον της κυβέρνησης εμφανιζόταν ο Ερντογάν μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1999.
Στον σεισμό του Ιζμίτ (Νικομήδεια) στις 17 Αυγούστου 1999 ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε μόλις βγει από τη φυλακή, 24 Ιουλίου, κι ενώ νωρίτερα είχε παραιτηθεί από τη θέση του δημάρχου Κωνσταντινούπολης, μιας και το Κόμμα της Ευημερίας είχε κριθεί παράνομο από το Τουρκικό Συνταγματικό Δικαστήριο.
Το 1999 ο Ερντογάν με τη σύζυγό του, Εμινέ είχαν επισκεφθεί σκηνές πληγέντων από τον καταστροφικό σεισμό. Κάτι που έκαναν και τώρα.
Nereden nereye…
1999’da tek tek çadırların içine giren Erdoğan, bugün anca koruma ordusuyla sarılı şekilde kent girişinden açıklama yapabiliyor. pic.twitter.com/SEklabXtdD
— Adnan Tetikol (@AdnanTetikol) February 11, 2023
«Όλοι παραπονιούνται για την κατάσταση. Όταν θα ερευνήσουμε τα αίτια γι’ αυτό, θα δούμε πως η πηγή της τραγωδίας οφείλεται σε πολιτικές και ιδεολογικές θέσεις που έχουν επιβληθεί», είχε πει ο Ερντογάν σύμφωνα με τη Yeni Şafak.
Τότε στεκόταν στη βοήθεια των ΜΚΟ και πώς αυτή πρέπει να διανεμηθεί, ενώ αναφερόταν και στους φόρους των σεισμών, ένα κρίσιμο ζήτημα για το οποίο σήμερα βρίσκεται ο ίδιος υπόλογος με πολλούς να διερωτώνται που πήγαν όλα αυτά τα χρήματα.
Όταν τα έβαζε με την κυβέρνηση για κακοτεχνίες
«Μεγάλα λόγια» είχε πει όμως και στον σεισμό του 2003, αυτή τη φορά για τις κακοτεχνίες. Δηλώσεις, των οποίων η ανάσυρση σήμερα, φέρνουν τον Τούρκο πρόεδρο πραγματικά σε δύσκολη θέση, καθώς μελέτες που έγιναν λίγες ώρες μετά το φονικό σεισμό των 7,8 Ρίχτερ σε κτίρια που ισοπεδώθηκαν καταδεικνύουν τρομερές κακοτεχνίες ακόμα και κτίρια χωρίς θεμέλια.
Το 2003 σεισμός 6,4 Ρίχτερ είχε πλήξει την πόλη Μπινγκιόλ με αποτέλεσμα τον θάνατο 177 ανθρώπων και ο Ερντογάν ήταν πρωθυπουργός μόλις επτά μηνών του νεοσύστατου τότε Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).
Εμφανιζόταν ως «λυτρωτής» και η τελευταία ευκαιρία για μια χώρα που μαστιζόταν από την οικονομική κρίση, τα πολιτικά σκάνδαλα και τις «πληγές» που είχε αφήσει πίσω του ο σεισμός του 1999.
Μάλιστα τότε έχοντας επισκεφτεί τις πληγείσες περιοχές είχε ασκήσει δριμεία κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις για κατασπατάληση δημοσίων πόρων και για μη τήρηση των αντισεισμικών στάνταρ που είχαν προβλεφθεί μετά την τραγωδία του 1999.
Ο Ερντογάν χρησιμοποιώντας σκληρή γλώσσα δεν είχε διστάσει να κάνει λόγο για «κλοπή της δημοκρατίας και της ηθικής».
«Το περιστατικό αποδεικνύει τη γύμνια των δημοσίων αρχών και των κρατικών πόρων. Το συμβάν δεν μπορεί να αγνοηθεί σαν μοίρα», είχε πει αρχικά.
«Μετά τον σεισμό της 17ης Αυγούστου, μία επιτροπή έρευνας δημιουργήθηκε στη Βουλή. Η επιτροπή έκανε 389 προτάσεις για το τι πρέπει να γίνει και το κράτος δεν έκανε τίποτα», είχε συμπληρώσει.
«Οι καταστροφές που προκαλούνται μετά τους σεισμούς είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης των προβλημάτων που κληροδοτούνται από το παρελθόν στο παρόν. Εάν υπάρχει έλλειψη στην επιτόπια έρευνα και στον έλεγχο των υλικών που χρησιμοποιούνται και στον έλεγχο των κατασκευών, αυτό είναι το αποτέλεσμα», είχε καταλήξει.
Τι λέει σήμερα
Σήμερα όμως με τον φονικό σεισμό να τον βρίσκει σε προεκλογική περίοδο και δημοσκοπική κατρακύλα λόγω των σοβαρότατων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τουρκικός λαός και στα οποία ήρθε να προστεθεί και η συμφορά του σεισμού, ο Ερντογάν δεν τολμά να μιλήσει για «κλοπή ηθικής» και εγκληματικά λάθη.
Αντίθετα, κάνει λόγο για «καταστροφή του αιώνα» που δεν γινόταν να προβλεφθεί, σημειώνοντας πως ο σεισμός της Δευτέρας «ήταν τρεις φορές πιο καταστροφικός από τον σεισμό του 1999 που μνημονεύεται ως η μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία της χώρας».
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Bu deprem, neredeyse bin kilometrelik bir alanda hissedilmesine rağmen asıl 500 kilometrelik alanda yıkıma yol açmıştır. Fay hatlarına yakın yerleşim yerlerimizin kimi yerlerinde neredeyse taş üstünde taş kalmadı desek yeridir. pic.twitter.com/YLHCu4ScOX
— TRT Haber Canlı (@trthabercanli) February 11, 2023
Προσπαθεί δε να επιβιώσει πολιτικά τάζοντας ευρύ πρόγραμμα ανακατασκευής των υποδομών και των κτιρίων μέσα σε έναν χρόνο, και σημαντική στήριξη στους πληγέντες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις