Τουρκία: «Δεν μας άφησαν καμιά αξιοπρέπεια» λένε οργισμένοι οι κάτοικοι της Σαμαντάγκ
Ο φόβος των επιζώντων της Σαμαντάγκ είναι ότι η πολυπολιτισμική κοινότητα τους καταστράφηκε ολοκληρωτικά.
- Με αλλεπάλληλες μαχαιριές η δολοφονία στο ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Ομολόγησε ο 35χρονος
- ΗΠΑ: Κρίσιμο 48ωρο – Ο Τραμπ οδηγεί τη χώρα σε… shutdown
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Στην πόλη Σαμαντάγκ της επαρχίας Χατάι στην Τουρκία ντράπηκε και η… ντροπή.
Τα συνεργεία έφτασαν 60 ώρες μετά τη διπλή σεισμική δόνηση, που έπληξε την Τουρκία και τη Συρία την περασμένη εβδομάδα με διασώστες εξουθενωμένους και χωρίς εξοπλισμό.
Όπως λέει ο 27χρονος Μπαρίς Γιαπάς, που υποχρεώθηκε να ξεθάψει τον παππού και τη γιαγιά του από τα συντρίμμια του σπιτιού τους με τα γυμνά του χέρια, «δεν μας έχουν αφήσει καμιά αξιοπρέπεια πια».
Νεκροί χωρίς τάφο
Συγκλονισμένος για την απώλεια των δικών του ανθρώπων, τον τάραξε ιδιαίτερα το γεγονός ότι ο παιδικός του φίλος Γκιονούλ Σακάλι ξεθάφτηκε από τους γονείς του για να παραμείνει νεκρός για πολλές ώρες στη γωνία του δρόμου, επειδή δεν υπήρχε τρόπος μεταφοράς του στο νεκροτομείο.
«Τελικά βρέθηκε ένας εκσκαφέας και τον μετέφεραν», λέει ο ίδιος στον Guardian, αναρωτώμενος, γιατί η πόλη του σε αυτή την τραγωδία ξεχάστηκε από όλους, και κυρίως το ίδιο το τουρκικό κράτος.
Όταν έφτασαν επιτέλους οι διασώστες στην πόλη, η περισσότερη σκληρή δουλειά είχε ήδη γίνει, προσθέτει ο νεαρός ψυχολόγος.
Διασώστες άνευ εργαλείων
«Εξάλλου, όταν και εγώ τους ζήτησα βοήθεια, μου είπαν ότι δεν έχουν τα εργαλεία για να βγάλουν τον παππού και τη γιαγιά μου από τα συντρίμμια», περιέγραψε ο ίδιος.
Επειδή όμως ο πατέρας του είναι πολιτικός μηχανικός, προσέφερε στους διασώστες τα εργαλεία του για να βγάλουν τους γονείς του, γιατί φοβόταν ότι αν το έκανε μόνος του θα διακινδύνευε τη ζωή ανθρώπων που είχαν επιζήσει και ακούγονταν οι φωνές τους.
Σήμερα ο Μπαρίς και οι γονείς του κοιμούνται στο αυτοκίνητο τους.
Φοβούνται να μπουν μέσα στο σπίτι τους, ακόμα και για να πάρουν τα απολύτως απαραίτητα, επειδή φοβούνται ότι θα καταρρεύσει από στιγμή σε στιγμή.
Η μεγάλη φυγή
Μια πυκνή άσπρη σκόνη από τα κτίρια, που κατέρρευσαν σαν τραπουλόχαρτα, έχει σκεπάσει τα πάντα.
Οι διασώστες τώρα προσπαθούν να σιγήσουν τον ήχο των αυτοκινήτων για να ακούσουν τους επιζώντες, αλλά οι φωνές των περισσοτέρων είχαν σιγήσει ήδη πριν την άφιξη τους.
Η Σαμαντάγκ μια πόλη 120.000 ανθρώπων μέχρι χθες δεν υπάρχει πια.
Το νοσοκομείο έκλεισε μετά το δεύτερο σεισμό, ενώ ο φούρνος, το μανάβικο, το σχολείο καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Οι γονείς του ήδη σκέφτονται να φύγουν οριστικά από εκεί.
Η παραμελημένη… Χατάι
Νιώθουν απελπισία που αφέθηκαν όλοι τους να ξεθάψουν με τα χέρια τους δικούς τους ανθρώπους από τα συντρίμμια, παρότι ήξεραν από την αρχή ότι τόσο η Σαμαντάγκ, όσο και γενικότερα η επαρχία Χατάι, μια γόνιμη λωρίδα γης γεμάτη ελιές και λεμόνια που συνορεύει με το Ιντλίμπ της Συρίας και βρέχεται από τη θάλασσα, δεν υπάρχει στον χάρτη της τουρκικής κυβέρνησης.
Είναι το καταφύγιο των Αρμενίων, των Αλαουιτών, των Χριστιανών και των Αράβων και από την περασμένη Δευτέρα δεν υπάρχει πια…
Στο γεγονός ότι ο σεισμός των 7.8 Ρίχτερ και αυτός των 7.7 Ρίχτερ, που ακολούθησε, έπληξαν κατά κύριο λόγο υποβαθμισμένες περιοχές της Τουρκίας, στις οποίες ούτως ή άλλως δεν υπήρχαν ψηφοφόροι του Ερντογάν, βασίζεται η πεποίθηση κάποιων αναλυτών ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα πετύχει μια ακόμα εκλογική νίκη στις 14 Μαρτίου.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις