Πλειστηριασμοί: Περισσότεροι στον εξωδικαστικό, στα σκαριά ρύθμιση 120 δόσεων
Τα σχέδια της κυβέρνησης για δανειολήπτες και φορολογούμενους
Η απόφαση του Αρείου Πάγου που επιτρέπει εν τέλει στα funds να διενεργούν πλειστηριασμούς άνοιξε τον ασκό του Αιόλου και στο πολιτικό τερέν έχουν κυριαρχήσει οι αντεγκλήσεις για το ιδιωτικό χρέος και την προστασία της πρώτης κατοικίας. Την ίδια ώρα τα χρέη προς την Εφορία έχουν ξεπεράσει τα 113 δις ευρώ και οι απλήρωτοι φόροι σε 12 μήνες υπερβαίνουν τα 7 δις. Ευρώ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι κυβερνητικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση του ιδιωτικού χρέους, και ειδικά για τις οφειλές των πιο ευάλωτων, κινούνται σε δύο άξονες.
Ρύθμιση οφειλών
Καταρχάς, αναμένεται άμεσα να ισχύσουν οι ευνοϊκότερες διατάξεις για τις ρυθμίσεις μέσω εξωδικαστικού μηχανισμού, ενώ στα σκαριά βρίσκεται η αναβίωση των 120 δόσεων μόνο για ευάλωτους οφειλέτες. Από την κυβέρνηση στέλνουν μήνυμα πως θα συνεχιστούν τα εργαλεία κυρίως για τους πιο ευάλωτους, ώστε να μπορούν οι πολίτες να αντιμετωπίσουν τα χρέη και να μη βρεθούν αντιμέτωποι με τους πλειστηριασμούς,
Το οικονομικό επιτελείο βάζει στο τραπέζι το σχέδιο διευκόλυνσης των οφειλετών για όσους έχουν πληγεί και σύμφωνα με πληροφορίες, στο υπουργείο Οικονομικών συζητούν την αναβίωση παλαιών ρυθμίσεων για χρέη προς την Εφορία, δηλαδή των 100 και 120 δόσεων αλλά και της ρύθμισης της πανδημίας των 36 ή 72 δόσεων για τους οφειλέτες που τις έχασαν.
Εξωδικαστικός
Παράλληλα, το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να καταθέσει τροπολογία με βαση την οποία θα βελτιωθούν κάποιες ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού. Στόχος να αυξηθούν τα ποσοστά εγκρισιμότητας και αποδοχής των ρυθμίσεων και να μεγαλώσει η περίμετρος των οφειλετών και τα είδη των χρεών.
Σημειώνεται ότι ο Άρειος Πάγος έχει αναγνωρίσει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το δικαίωμα των διαχειριστών να δίνουν εντολές πλειστηριασμών και αυτο σημαίνει ότι αναμένεται να σταματήσουν οι ανακοπές από τους δικηγόρους των δανειοληπτών, η οποίες κατά το 20% γίνονται δεκτές. Ως προς το αποτέλεσμα, δεν αλλάζει η ουσία, δηλαδή δεν σταματούν οι πλειστηριασμοί, απλώς η εντολή για πλειστηριασμούς θα γίνεται και από τα τα funds και όχι μόνον από τα δικηγορικά γραφεία. Ο νόμος του 2015 επιτρέπει στα funds να γίνονται διάδικοι, ενώ ο νόμος του 2003 δεν το επέτρεπε, με αποτέλεσμα αρκετοί δανειολήπτες να τον επικαλεστούν μέσω των δικηγόρων τους, ζητώντας αναβολή των πλειστηριασμών.
Οι αλλαγές
Tο βασικό πλαίσιο αλλαγών για τον εξωδικαστικό μηχανισμό, τις οποίες προωθεί η κυβέρνηση, αναμένεται να προβλέπει:
1. Δυνατότητα να ενταχθούν οφειλέτες με μία μόνο οφειλή. Προϋπόθεση ότι η δόση του αλγορίθμου δεν θα έχει απόσταση μεγαλύτερη από 15% από τη δόση της ρύθμισης
2. Θα μπορεί να συμπεριλαμβάνονται οφειλές υπέρ τρίτων και συγκεκριμένα προς την ΑΑΔΕ, δίνοντας τη δυνατότητα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να εντάξουν σε ρύθμιση και συσσωρευμένα πρόστιμα από Δήμους, αν οι οφειλές είναι βεβαιωμένες από την Εφορία.
3. Διαγράφεται η ποινή προεξόφλησης, δηλαδή αν κάποιος οφειλέτης επιθυμεί να πληρώσει πριν τη λήξη τις οφειλές του προς το Δημόσιο, θα μπορεί χωρίς πέναλτι.
4. Καθορίζεται η υποχρέωση αιτιολόγησης της απόρριψης μιας αίτησης, τόσο από πλευράς Τράπεζας- servicer όσο και από πλευράς δανειολήπτη.
5. Το επιτόκιο σταματάει να είναι κυμαινόμενο με βάση το euribor και γίνεται σταθερό στο 3%.
Πηγή: ΟΤ
- Περού: 11 νεκροί από πτώση λεωφορείου σε χαράδρα – Συμμετείχαν σε σχολική εκδρομή
- Μεξικό: 6 νεκροί και 10 τραυματίες από επίθεση ενόπλων σε μπαρ
- Συρία: Κούρδοι μαχητές σκότωσαν 15 μαχητές προσκείμενους στην Τουρκία
- Λαμία: Παιδάκι παρασύρθηκε από αυτοκίνητο μπροστά στα μάτια των γονιών του
- Χεζμπολάχ: «Χτυπάτε την Βηρυττο, θα χτυπήσουμε το Τελ Αβίβ»
- Σοκάρει το βίντεο από τη φωτιά σε μπαρ στο Παγκράτι