Ελληνοτουρκικά: Τι περιμένουμε μετά τη «διπλωματία των σεισμών»
Καθημερινά συγκεντρώνονται ρούχα, τρόφιμα και φάρμακα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας προκειμένου να σταλούν στις περιοχές της Τουρκίας όπου υπάρχουν ανάγκες
Ένα τεράστιο κύμα αλληλεγγύης προς τις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας που ισοπέδωσε ο φονικός σεισμός, βρίσκεται σε εξέλιξη από τη χώρα μας, με απλούς πολίτες να πρωτοστατούν σε αυτήν την προσπάθεια, δείχνοντας στην πράξη ότι οι δύο λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα.
Καθημερινά συγκεντρώνονται ρούχα, τρόφιμα και φάρμακα σε κάθε γωνιά της Ελλάδας προκειμένου να σταλούν στις περιοχές της Τουρκίας όπου υπάρχουν ανάγκες.
Την ίδια στιγμή, οι δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας άνοιξαν και πάλι μετά τα φονικά Ρίχτερ ενώ χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας βρέθηκε στην Τουρκία Τουρκία όπου είχε θερμό εναγκαλισμό με τον τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο τούρκος ΥΠΕΞ ευχαρίστησε τον ομόλογό του για την βοήθεια της Ελλάδας ενώ και οι δύο πολιτικοί συμφώνησαν ότι Ελλάδα και Τουρκία δεν θα πρέπει να περιμένουν σεισμούς και άλλες φυσικές καταστροφές, προκειμένου να βελτιώσουν τις μεταξύ τους σχέσεις.
Η επόμενη μέρα στα ελληνοτουρκικά
Η «διπλωματία των σεισμών» έχει ενεργοποιηθεί καθώς οι δύο χώρες έχουν καθημερινή επαφή σε υψηλό επίπεδο στον απόηχο των φονικών Ρίχτερ που έχουν στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 36.000 σε Τουρκία και Συρία.
Με δεδομένο ότι η Τουρκία θα χρειαστεί τεράστια βοήθεια σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να σταθεί και πάλι στα πόδια της, η Ελλάδα έχει εκφράσει τη βούληση να βρίσκεται στο πλευρό της παρέχοντας όποια βοήθεια μπορεί.
Η Τουρκία, δείχνει ότι αναγνωρίζει τις προσπάθειες της Αθήνας ενώ ακόμη και τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για την ελληνική αλληλεγγύη καθώς και τις συγκινητικές προσπάθειες της ΕΜΑΚ για τους απεγκλωβισμούς επιζώντων.
Συγκίνηση προκαλεί το μήνυμα από το Καστελόριζο προς τη γειτονική Τουρκία καθώς και η απάντηση της Άγκυρας προς το «τσουνάμι» αλληλεγγύης.
«Αγαπητέ γείτονα. Οι καρδιές μας καταστράφηκαν μαζί με τα σπίτια σου. Ό,τι μπορούμε κάνουμε για τα αδέρφια μας, με τα οποία μοιραζόμαστε την ίδια γη, τον ίδιο αέρα και τον ίδιο ήλιο. Οι άνθρωποι του Καστελόριζου» ήταν το μήνυμα που συγκίνησε τους Τούρκους.
Από την άλλη πλευρά, η περιφέρεια του Κας απάντησε στους κατοίκους του Καστελόριζου μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης:
«Ευχαριστούμε τους κατοίκους του Καστελόριζου που έχουν καλή καρδιά και θέλουν να βοηθήσουν τους ανθρώπους μας που υπέστησαν ζημιές από τον σεισμό».
Μετά την «διπλωματία των σεισμών» τι;
Ωστόσο το ερώτημα που έρχεται στο προσκήνιο είναι αν η «διπλωματία των σεισμών» θα αποδώσει μακροπρόσθεσμα και αν μπορεί, επί της ουσίας, να επηρεάσει προς το καλύτερο τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.
Καθηγητές καθώς και στρατιωτικοί προσπαθούν να δουν τι φέρνει η επόμενη ημέρα στα ελληνοτουρκικά μετά την πρωτοφανή τραγωδία και εάν το καλό κλίμα μεταξύ των δύο χωρών μπορεί να συνεχιστεί.
Οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών δεν εξαλείφονται λόγω του σεισμού, ωστόσο γίνεται σαφές ότι στο προσκήνιο έρχονται τα πιο σημαντικά, που δεν είναι άλλα από την ανθρώπινη ζωή και την αλληλεγγύη που περισσεύει.
«Αντιλαμβάνομαι τη συναισθηματική φόρτιση, διότι όποιος βλέπει αυτό το χαμό εκεί δεν μπορεί παρά να συγκινείται. Και επειδή και ο κ. Δένδιας μας έχει δείξει ότι είναι ένας ειλικρινής, αυθόρμητος άνθρωπος, αυτή η αγκαλιά θεωρώ ότι ήταν αυθόρμητη.
Όμως φοβάμαι ότι γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από άλλους», δήλωσε ο υποναύάρχος ε.α Στέλιος Φενέκος σχολιάζοντας τον εναγκαλισμό των δύο υπουργών Εξωτερικών.
Μιλώντας για τα δομικά χαρακτηριστικά της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, ο Τριαντάφυλλος Καρατράντος, δρ. Ευρωπαϊκής Ασφάλειας, επισήμανε ότι δεν είναι εύκολο να διαφοροποιηθούν από τη μια μέρα στην άλλη, γιατί έχουν να κάνουν με το πώς αντιλαμβάνεται τα συμφέροντά της, πώς αντιλαμβάνεται την περιοχή, πώς αντιλαμβάνεται το μέγεθός της.
«Αυτό που μένει να δούμε είναι εάν αυτή η στιγμή, είναι να υπάρξει μια ανάσα από την ένταση και μία δυνατότητα να δούμε πάλι κάποια πράγματα διαφορετικά» ανέφερε μιλώντας για το πώς λειτούργησε το 1999 η Τουρκία στα ελληνοτουρκικά. «Μία φυσική καταστροφή, όσο μεγάλη και να είναι, όντως δεν μπορεί να αλλάξει τη δομική προσέγγιση της εξωτερικής πολιτικής μιας χώρας. Όμως μπορεί να είναι μία αφορμή η οποία να βοηθήσει να υπάρξει μια διαφορετική ανάγνωση σε κάποια πράγματα, όπως για παράδειγμα ότι η βοήθεια την οποία παίρνει η Τουρκία σε αυτή την πάρα πολύ δύσκολη στιγμή την παίρνει μέσα από τον μηχανισμό RescEU της ΕE, με βασικό ρόλο από την Ελλάδα μία χώρα που έχει επενδύσει το τελευταίο ένα ενάμιση χρόνο πολύ στο κομμάτι αυτό».
- Η πρώτη επίσημη συνάντηση Ανδρουλάκη ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης
- Σοφία Βεργκάρα: Ετοιμάζεται για την φετινή Γιορτή των Ευχαριστιών με ένα ξεχωριστό χορό
- Ουκρανία: Στρατηγικές και μπλόφες – Επικίνδυνα παιχνίδια ΗΠΑ και Ρωσίας
- Τέμπη: «Ατυχείς συμπτώσεις» λέει το ΑΠΘ για το ζήτημα με το τιμητικό πτυχίο της Κέλλυς
- Παναθηναϊκός: Δύσκολη «αποστολή» στο Κάουνας
- Η THEON εξασφαλίζει νέες παραγγελίες ύψους €74 εκατ., έχοντας ήδη ξεπεράσει τα €150 εκατ. το 4ο τρίμηνο του 2024