Κύπρος: «Habemus Πρόεδρο» και τώρα τι ακολουθεί στα κρίσιμα ζητήματα
Ο 8ος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, οι φιέστες τελείωσαν και τώρα με κρίσιμα ζητήματα ανοιχτά, όλοι προσπαθούν να καταλάβουν πώς θα συνεργαστεί αυτός ο ετερόκλητος συνασπισμός κομμάτων που τον στήριξαν.
«Και τώρα, τι βλέπεις να γίνεται;» Στα τραπέζια των καφέ, των εστιατορίων, στις παρέες των πολιτικοποιημένων η ερώτηση «και τώρα τι;» κυριαρχεί. Και στην Κύπρο οι πολιτικοποιημένοι είναι αρκετοί. Ακόμα και αν η αποχή έχει φτάσει και εδώ σε υψηλά ποσοστά.
Το «και τώρα τι» δεν ήταν μόνο από ανθρώπους που ψήφισαν τον Ανδρέα Μαυρογιάννη και τερμάτισε δεύτερος, αλλά και από ανθρώπους που ψήφισαν το Νίκο Χριστοδουλίδη, τον νέο πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Παιδί» του Αναστασιάδη;
Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, και παλαιότερα κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι γνωστός στο κυπριακό κοινό που ασχολείται με τις πολιτικές εξελίξεις. Είναι όπως λένε πολλοί το «πολιτικό παιδί» του Νίκου Αναστασιάδη.
Για κάποιους είναι ακόμα βέβαιο ότι θα κυβερνήσει ακολουθώντας τις δικές του πολιτικές που, άλλωστε, υπηρέτησε πιστά και δεν αμφισβήτησε επί 10 χρόνια. Θα το επιβεβαιώσει ή θα το διαψεύσει και σε ποια κατεύθυνση;
Ακόμα όμως και για τους πλέον επιφυλακτικούς που μιλάνε για την «τρίτη προεδρική θητεία του Αναστασιάδη», θέλοντας να δείξουν τη συνέχεια, ο Χριστοδουλίδης είναι μία νέα σελίδα για την Κυπριακή Δημοκρατία.
Νέο πρόσωπο νέα σελίδα
Σε κάθε περίπτωση είναι ένα νέο πρόσωπο στο προεδρικό.
Και οι δηλώσεις του περί στελέχωσης του υπουργικού συμβουλίου με ανθρώπους που δεν έχουν υπηρετήσει ξανά ως υπουργοί, οι δεσμεύσεις του για τεχνοκράτες αλλά και για 50% συμμετοχή των γυναικών στην κυβέρνηση δημιουργούν μία περιέργεια για τα ονόματα που θα κληθούν να τον πλαισιώσουν από την 1η Μαρτίου και αφού θα έχει δώσει τη νενομισμένη διαβεβαίωση στην Βουλή των Αντιπροσώπων στις 28 Φεβρουαρίου.
Το ΔΗΣΥ σε κρίση
Μεγάλο ερώτημα τι θα κάνει ο Δημοκρατικός Συναγερμός. Όχι αύριο, αλλά από τις 11 – 12 Μαρτίου και μετά τις εσωκομματικές εκλογές.
Αφού ο Αβέρωφ Νεοφύτου έχει προαναγγείλει ότι θα είναι ξανά υποψήφιος αλλά σε κάθε περίπτωση η αμφισβήτηση του θεωρείται βέβαιη και ισχυρή.
Άλλωστε ήρθε σε σύγκρουση με τον απερχόμενο πρόεδρο και επίτιμο πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Νίκο Αναστασιάδη.
Σε έναν εμφύλιο που ήταν σκληρός και εξαιρετικά τοξικός, αφήνοντας το κόμμα πληγωμένο βαθιά και για κάποιους στα πρόθυρα της διάσπασης.
Ποιοι θα σταθούν απέναντι στον Αβέρωφ να διεκδικήσουν την προεδρία του κόμματος;
Ο νικητής όποιος και αν είναι κατά πόσο θα αντισταθεί στο να προσχωρήσει στην κυβέρνηση, με ότι σημαίνει αυτό;
Ποια ράβουν κουστούμια
Ακόμα σε ποιους θα προτείνει υπουργικές καρέκλες ο Χριστοδουλίδης και ποια θα είναι η σχέση τους με το ΔΗΣΥ;
Ποια θα είναι η σχέση τους με τα άλλα κόμματα που τον στήριξαν, το ΔΗΚΟ, την ΔΗΠΑ, το ΚΣ ΕΔΕΚ, που σήμερα λένε ότι τον στήριξαν για το πρόγραμμα του και όχι για καρέκλες ωστόσο κανείς δεν έχει πειστεί ότι πρόσωπα ακόμα και αν δεν είναι πρωτοκλασάτα στελέχη δεν έχουν αρχίσει να ράβουν κουστούμια.
Ο Χριστοδουλίδης είπε πολλές φορές ότι θα διαβουλευθεί με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα για μία κυβέρνηση που θα έχει στόχο να ενώσει την κοινωνία. Βάζοντας στη ρητορική του εξίσωση τόσο το ΔΗΣΥ όσο και το ΑΚΕΛ. Σημειώνοντας ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα είναι δικές του.
Τι θα δείξουν άραγε αυτές οι αποφάσεις;
Οι κρίσιμες θέσεις
Ποιοι θα είναι οι άνθρωποι στα κρίσιμα υπουργεία, στο Εξωτερικών, που αφορά το Κυπριακό, το Άμυνας τη στιγμή που η Κύπρος ετοιμάζεται να προχωρήσει σε αγορές εξοπλιστικών, αλλά και στο υπουργείο Ενέργειας και ποιος θα διαχειριστεί το μεταναστευτικό. Ποιος θα είναι Υπουργός Οικονομικών και ποιος υπουργός Δικαιοσύνης. Τι θα κάνει με τη διαφθορά που αναδείχθηκε ως ένα από τα διακυβεύματα των εκλογών για τους ψηφοφόρους.
Ποιος θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Βουλής, που στην Κυπριακή Δημοκρατία είναι ο δεύτερος τη τάξει μετά τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Οι διοικητές της αστυνομίας, του στρατού, αλλά και της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών.
Άξονας Αθήνας – Λευκωσίας
Ακόμα πώς θα διαμορφωθεί η σχέση Αθήνας – Λευκωσίας, με τον Νίκο Χριστοδουλίδη να έχει μιλήσει ανοιχτά για τη θέση του υπέρ του ενιαίου αμυντικού δόγματος. Και κυρίως ποιες είναι οι προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης, σε ζητήματα που θα επηρεάσουν και τα ελληνοτουρκικά.
Ο νέος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε ότι έχει ήδη επικοινωνήσει με τον τουρκοκύπριο ηγέτη, Ερσίν Τατάρ και θέλει συνάντηση με στόχο να σπάσει το αδιέξοδο. Ακόμα και πριν την ανάληψη των καθηκόντων του στις 28/2/2023.
Με το ερώτημα όλων στο τέλος της μέρας να είναι για πόσο το ΔΗΚΟ, η ΔΗΠΑ και η ΕΔΕΚ, που έχουν αντικρουόμενες θέσεις τόσο στο Κυπριακό, όσο και σε σειρά ζητημάτων, μπορούν να βάλουν στην άκρη τις διαφορές τους και να σταθούν στήριγμα του νέου προέδρου της Δημοκρατίας στη Βουλή.
Ή πόσο σύντομα ο συνασπισμός της εκλογής του θα σπάσει και θα επιστρέψει το ΔΗΣΥ από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση. Και τελικά πόσο δυνατό είναι κάτι τέτοιο.
Η ακροδεξιά
Ανησυχητικά και τα ποσοστά του ακροδεξιού ΕΛΑΜ. Και το γεγονός ότι ο αρχηγός του και υποψήφιος στον πρώτο γύρο, Χρίστος Χρίστου, δήλωσε ότι το κόμμα του έχει αναδειχθεί σε «ρυθμιστή» των πολιτικών εξελίξεων…
- Λακωνία: Σορός άντρα εντοπίστηκε κατά την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Σκάλα
- Λίβανος: Τουλάχιστον 12 νεκροί και 50 τραυματίες από ισραηλινούς βομβαρδισμούς
- Γερμανία: Ο Πιστόριους δεν θα διεκδικήσει το χρίσμα του υποψήφιου καγκελάριου – Προτείνει Σολτς
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Στα «ΝΕΑ» της Παρασκευής: Μια αλλαγή που ανατρέπει το σκηνικό