Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024
weather-icon 21o
Γαλλία: Μια ταινία για τον δόκιμο που έχασε τη ζωή του από ένα τραβηγμένο καψόνι

Γαλλία: Μια ταινία για τον δόκιμο που έχασε τη ζωή του από ένα τραβηγμένο καψόνι

«Το μόνο που ήθελε ήταν να υπηρετήσει τη Γαλλία», λέει ο αδελφός του και δημιουργός της ταινίας «Pour La France».

Για τη Γαλλία… Ένα νέο φιλμ ρίχνει φως στα άδυτα της γαλλικής στρατιωτικής ακαδημίας Σεν Συρ (Saint-Cyr), μια δεκαετία αφότου ένα καψόνι οδήγησε στον άδικο θάνατο ενός στρατιώτη της.

Η ταινία «Pour La France» αφηγείται την πορεία του 24χρονου Τζαλάλ Χαμί, ο οποίος πνίγηκε όταν οι ανώτεροι του σε μια «έκρηξη αδρεναλίνης» τον διέταξαν μαζί με τους άλλους στρατιώτες της σειράς του να κολυμπήσει μέσα σε μια παγωμένη λίμνη με βαρύ εξοπλισμό στο πλαίσιο άσκησης.

Οι δόκιμοι μπήκαν στο νερό υπό τους ήχους της όπερας «Ride of the Valkyries» του Βάγκνερ, σε μια έμμεση αναφορά στην ταινία «Apocalypse Now» του Φράνσις Φορντ Κόπολα.

Ιστορία με… κακό τέλος

Παρότι πολλούς εξ αυτών υποχρεώθηκαν να τους τραβήξουν έξω από το νερό, οι οργανωτές της άσκησης επέμειναν να μπει μέσα και η δεύτερη ομάδα στην οποία ήταν και ο Χαμί.

Το φιλμ, που επικεντρώνεται στη φονική διαδρομή των 50 μέτρων και επιλέχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο για το Φεστιβάλ της Βενετίας, δημιουργήθηκε από το αδελφό του άτυχου στρατιώτη, τον Ραχίντ Χαμίντ.

Όπως εξηγεί ο ίδιος στον Guardian, μετά τις εγκωμιαστικές κριτικές που ακολούθησαν την προβολή της ταινίας του, στόχος του δεν είναι να κλείσει έναν ανοιχτό λογαριασμό.

«Όλοι κάλυψαν τον θάνατο του αδελφού μου, αλλά κανείς δεν είπε την ιστορία του. Αυτή ήταν η έμπνευση μου, γι’ αυτό και δεν πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που θα ήταν γεμάτο κλισέ», συνέχισε ο ίδιος.

Μάλιστα, εξήγησε ότι χρειάστηκε πολλές φορές να σταματήσει την κινηματογράφηση, γιατί τον κατέβαλε η οργή και ήθελε να δημιουργήσει μια όμορφη ταινία και όχι ένα αφήγημα ακράτητου θυμού.

Ένας περήφανος δόκιμος

Ο Τζαλάλ είχε γεννηθεί στην Αλγερία και ήταν τεσσάρων όταν η οικογένεια μετακόμισε στη Γαλλία το 1992 για να ξεφύγει από τον εμφύλιο πόλεμο της νοτιοαφρικανικής χώρας.

Εξαιρετικός μαθητής, σπούδασε αργότερα στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, πριν μεταβεί στην Ταιβάν για έναν χρόνο προκειμένου να μάθει να μιλάει άπταιστα τη γλώσσα των Μανδαρίνων. Όταν γύρισε, εντάχθηκε στις τάξεις της Σεν Συρ, που δημιούργησε το 1802 ο Ναπολέων Βοναπάρτης.

Ο Χαμί τον περιγράφει σαν τον τέλειο δόκιμο, που όλοι πίστευαν ότι θα έκανε μεγάλη καριέρα στις ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας. Το ρίσκο του να πεθάνει στο πεδίο της μάχης (Mort pour la France) το είχε απόλυτα αποδεχτεί, όπως είχε πληροφορήσει την οικογένεια του.

Τα καψόνια και οι διάφορες τελετές μύησης έχουν απαγορευτεί στη Γαλλία. Παρόλα αυτά στις 29 Οκτωβρίου του 2012, οι δόκιμοι σηκώθηκαν από τους ανωτέρους τους για να κολυμπήσουν στη λίμνη όπου η θερμοκρασία του νερού δεν ξεπερνούσε τους 9 βαθμούς Κελσίου.

ΠΗΓΗ: Instagram

Η προδοσία

Ήταν μια άσκηση εισαγωγής που έκαναν παραδοσιακά σε όλους τους δόκιμους, ενημερώθηκαν από τους ανωτέρους τους. Όταν η πρώτη ομάδα αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες πέταξαν σωσίβια στα μέλη της δεύτερης ομάδας. Για τον Τζαλάλ όμως ήταν πια αργά.

Εφτά στρατιωτικοί της γαλλικής ακαδημίας, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατηγού, οδηγήθηκαν σε δίκη για ανθρωποκτονία το 2021. Τέσσερις από αυτούς απαλλάχθηκαν των κατηγοριών, ενώ τρεις καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης με αναστολή από έξι έως οχτώ μήνες.

Για την οικογένεια των Χαμί ήταν μια ακόμα προδοσία, που πιστεύουν ότι θα αποκαταστήσει η ταινία «Pour la France».

Sports in

«Τρομάζει» η Team USA, διέλυσε τους Σέρβους σε φιλικό (79-105)

Παίζοντας όσο χρειάστηκε, η Εθνική ομάδα των ΗΠΑ επιβλήθηκε εύκολα της Σερβίας με 105-79 σε φιλική αναμέτρηση.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024