Γαλλία: Μια ταινία για τον δόκιμο που έχασε τη ζωή του από ένα τραβηγμένο καψόνι
«Το μόνο που ήθελε ήταν να υπηρετήσει τη Γαλλία», λέει ο αδελφός του και δημιουργός της ταινίας «Pour La France».
Για τη Γαλλία… Ένα νέο φιλμ ρίχνει φως στα άδυτα της γαλλικής στρατιωτικής ακαδημίας Σεν Συρ (Saint-Cyr), μια δεκαετία αφότου ένα καψόνι οδήγησε στον άδικο θάνατο ενός στρατιώτη της.
Η ταινία «Pour La France» αφηγείται την πορεία του 24χρονου Τζαλάλ Χαμί, ο οποίος πνίγηκε όταν οι ανώτεροι του σε μια «έκρηξη αδρεναλίνης» τον διέταξαν μαζί με τους άλλους στρατιώτες της σειράς του να κολυμπήσει μέσα σε μια παγωμένη λίμνη με βαρύ εξοπλισμό στο πλαίσιο άσκησης.
Οι δόκιμοι μπήκαν στο νερό υπό τους ήχους της όπερας «Ride of the Valkyries» του Βάγκνερ, σε μια έμμεση αναφορά στην ταινία «Apocalypse Now» του Φράνσις Φορντ Κόπολα.
Ιστορία με… κακό τέλος
Παρότι πολλούς εξ αυτών υποχρεώθηκαν να τους τραβήξουν έξω από το νερό, οι οργανωτές της άσκησης επέμειναν να μπει μέσα και η δεύτερη ομάδα στην οποία ήταν και ο Χαμί.
Το φιλμ, που επικεντρώνεται στη φονική διαδρομή των 50 μέτρων και επιλέχθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο για το Φεστιβάλ της Βενετίας, δημιουργήθηκε από το αδελφό του άτυχου στρατιώτη, τον Ραχίντ Χαμίντ.
Όπως εξηγεί ο ίδιος στον Guardian, μετά τις εγκωμιαστικές κριτικές που ακολούθησαν την προβολή της ταινίας του, στόχος του δεν είναι να κλείσει έναν ανοιχτό λογαριασμό.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Karim Leklou (@karimleklou)
«Όλοι κάλυψαν τον θάνατο του αδελφού μου, αλλά κανείς δεν είπε την ιστορία του. Αυτή ήταν η έμπνευση μου, γι’ αυτό και δεν πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που θα ήταν γεμάτο κλισέ», συνέχισε ο ίδιος.
Μάλιστα, εξήγησε ότι χρειάστηκε πολλές φορές να σταματήσει την κινηματογράφηση, γιατί τον κατέβαλε η οργή και ήθελε να δημιουργήσει μια όμορφη ταινία και όχι ένα αφήγημα ακράτητου θυμού.
Ένας περήφανος δόκιμος
Ο Τζαλάλ είχε γεννηθεί στην Αλγερία και ήταν τεσσάρων όταν η οικογένεια μετακόμισε στη Γαλλία το 1992 για να ξεφύγει από τον εμφύλιο πόλεμο της νοτιοαφρικανικής χώρας.
Εξαιρετικός μαθητής, σπούδασε αργότερα στο πανεπιστήμιο της Σορβόννης, πριν μεταβεί στην Ταιβάν για έναν χρόνο προκειμένου να μάθει να μιλάει άπταιστα τη γλώσσα των Μανδαρίνων. Όταν γύρισε, εντάχθηκε στις τάξεις της Σεν Συρ, που δημιούργησε το 1802 ο Ναπολέων Βοναπάρτης.
Ο Χαμί τον περιγράφει σαν τον τέλειο δόκιμο, που όλοι πίστευαν ότι θα έκανε μεγάλη καριέρα στις ένοπλες δυνάμεις της Γαλλίας. Το ρίσκο του να πεθάνει στο πεδίο της μάχης (Mort pour la France) το είχε απόλυτα αποδεχτεί, όπως είχε πληροφορήσει την οικογένεια του.
Τα καψόνια και οι διάφορες τελετές μύησης έχουν απαγορευτεί στη Γαλλία. Παρόλα αυτά στις 29 Οκτωβρίου του 2012, οι δόκιμοι σηκώθηκαν από τους ανωτέρους τους για να κολυμπήσουν στη λίμνη όπου η θερμοκρασία του νερού δεν ξεπερνούσε τους 9 βαθμούς Κελσίου.
Η προδοσία
Ήταν μια άσκηση εισαγωγής που έκαναν παραδοσιακά σε όλους τους δόκιμους, ενημερώθηκαν από τους ανωτέρους τους. Όταν η πρώτη ομάδα αντιμετώπισε μεγάλες δυσκολίες πέταξαν σωσίβια στα μέλη της δεύτερης ομάδας. Για τον Τζαλάλ όμως ήταν πια αργά.
Εφτά στρατιωτικοί της γαλλικής ακαδημίας, συμπεριλαμβανομένου ενός στρατηγού, οδηγήθηκαν σε δίκη για ανθρωποκτονία το 2021. Τέσσερις από αυτούς απαλλάχθηκαν των κατηγοριών, ενώ τρεις καταδικάστηκαν σε ποινή φυλάκισης με αναστολή από έξι έως οχτώ μήνες.
Για την οικογένεια των Χαμί ήταν μια ακόμα προδοσία, που πιστεύουν ότι θα αποκαταστήσει η ταινία «Pour la France».
- Χαρίτσης: Έξι χρόνια μετά το τέλος των μνημονίων η κυβέρνηση επιμένει σε εφαρμογή μνημονιακών μέτρων
- Βλαντίμιρ Πούτιν: Υπόσχεται ακόμη περισσότερες «καταστροφές» στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Στη Βαρβάκειο ο Κασσελάκης – Τι συζήτησε με εμπόρους και καταναλωτές
- Χριστουγεννιάτικο δέντρο: Το μεγαλύτερο του κόσμου έχει ύψος 750 μέτρα και αποτελείται μόνο από λαμπάκια
- Τρία «Σ» για το 2025
- Ηνωμένα Έθνη: Πόσες χώρες έχουν εκλέξει γυναίκα ηγέτιδα μέχρι το 2024;