Σάββατο 17 Αυγούστου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Ξεκινούν συνομιλίες με το ΔΝΤ για πρόγραμμα δανεισμού

Ουκρανία: Ξεκινούν συνομιλίες με το ΔΝΤ για πρόγραμμα δανεισμού

Η Ουκρανία ξεκινά συνομιλίες με το ΔΝΤ προκειμένου να καταλήξουν στην διαμόρφωση ενός προγράμματος δανεισμού.

Ενώπιον μίας σημαντικής απόφασης για την Ουκρανία βρίσκεται ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Χωρίς ακόμη να έχει λήξει ο πόλεμος στην Ουκρανία, ήδη βρίσκεται εκεί αποστολή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που διεξάγει συνομιλίες για την παροχή ενός πολυετούς πακέτου οικονομικής βοήθειας, ύψους 16 δισ. Ευρώ που θα αποτελέσει την «μαγιά» για περισσότερη οικονομική στήριξη.

Η κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιδιώκει τη λήψη ενός πλήρους προγράμματος δανεισμού από το Ταμείου, μετά την εξασφάλιση συμφωνίας τον Δεκέμβριο για ένα προσωρινό πρόγραμμα παρακολούθησης τεσσάρων μηνών, γνωστό ως PMB, το οποίο, εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα ανοίξει τον δρόμο για την παροχή πρόσθετης βοήθειας, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

Τα μέτρα που δεσμεύτηκε να πάρει η Ουκρανία

Στις 22 Δεκεμβρίου του 2022, σύμφωνα με το Bloomberg, η Ουκρανία υπέγραψε ένα μνημόνιο με το ΔΝΤ, με το οποίο υποσχέθηκε να λάβει μέτρα προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση σε δάνεια δισεκατομμυρίων δολαρίων. Το Κίεβο επιδιώκει να δανειστεί έως και 20 δισεκατομμύρια δολάρια από το ΔΝΤ για να στηρίξει τα δημόσια οικονομικά του.

Για να αξιοποιήσει το πρόγραμμα δανείων, η κυβέρνηση στο Κίεβο πρέπει να λάβει μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης των φορολογικών εσόδων, της σημαντικής μείωσης της υποστήριξης της κεντρικής τράπεζας στον προϋπολογισμό που έχει πληγεί από τον πόλεμο και της περαιτέρω βελτίωσης της εταιρικής διακυβέρνησης σε κρατικές εταιρείες, σύμφωνα με το μνημόνιο που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του ΔΝΤ. .

«Η ισχυρή εφαρμογή του PMB θα βοηθήσει να ανοίξει ο δρόμος για ένα πιθανό πρόγραμμα πλήρους υποστήριξης από το ΔΝΤ», αναφέρει το έγγραφο. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι η «υλοποίηση μεγάλων κραδασμών θα μπορούσε να αποκλείσει την πλήρη επίτευξη των στόχων του προγράμματος».

Στόχος η αγορά μηδενικού δημόσιου χρέους

Μεταξύ άλλων όρων που θα πρέπει να εκπληρωθούν μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου είναι η «διαφανής και ανταγωνιστική» επιλογή εποπτικού συμβουλίου για τον ενεργειακό κολοσσό NJSC Naftogaz Ukrainy και οι τροποποιήσεις στη φορολογική νομοθεσία για την ακύρωση της ελάφρυνσης που χορηγήθηκε σε μικρές επιχειρήσεις στις αρχές του πολέμου.

Το ΔΝΤ έχει θέσει επίσης έναν ενδεικτικό στόχο για την Εθνική Τράπεζα της Ουκρανίας να αγοράσει μηδενικό δημόσιο χρέος το πρώτο τρίμηνο του 2023, αν και «σε περίπτωση προσωρινής έλλειψης εξωτερικής χρηματοδότησης», η κεντρική τράπεζα θα έχει τη δυνατότητα να εκτυπώνει έως 50 δισεκατομμύρια εθνικού νομίσματος (πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια) για την περίοδο.

Το ΔΝΤ εκτιμά ότι η εξωτερική χρηματοδότηση της Ουκρανίας θα φτάσει τουλάχιστον τα 39,5 δισεκατομμύρια δολάρια το επόμενο έτος, με πρόβλεψη 57 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε αρνητικό σενάριο.

Επίκειται συνάντηση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ

Εν τω μεταξύ, οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ πρόκειται να συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Τρίτη προκειμένου να συζητήσουν την παροχή πρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία εν όψει της αναμενόμενης εντατικοποίησης της ρωσικής επίθεσης στη χώρα.

Σημειώνεται ότι η Ρωσία εξαπέλυσε την Παρασκευή ισχυρή πυραυλική επίθεση, τη σφοδρότερη φέτος, την ώρα που ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά περισσότερα όπλα από τις χώρες της Δύσης προκειμένου να αποκρούσει τη ρωσική εισβολή.

Sports in

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – Φούλαμ 1-0: Τη λύτρωσε ο Ζίρκζι στο 87′!

Ο Ζίρκζι έκανε ντεμπούτο για τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και με δικό του γκολ στο 87′ έδωσε τη νίκη με 1-0 κόντρα στη Φούλαμ.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Αυγούστου 2024