Συρία: Πώς ο εμφύλιος μπλοκάρει τις προσπάθειες ανακούφισης των σεισμόπληκτων – Ποιοι έχουν στείλει βοήθεια
Η κατάσταση στη Συρία είναι ακόμα πιο δύσκολη από ό,τι στην Τουρκία καθώς η βοήθεια φτάνει με το «σταγονόμετρο».
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Έλινορ, Τζάκι, Μισέλ, Μελάνια, Τζιλ - Η διπλωματία της μόδας και οι πρώτες κυρίες των ΗΠΑ
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
Τουλάχιστον 4.500 άνθρωποι είναι νεκροί στη Συρία μετά τους σεισμούς που έπληξαν τη γειτονική Τουρκία την περασμένη Δευτέρα.
Από τις πρώτες ημέρες μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου, οι κάτοικοι της βορειοδυτικής Συρίας, αλλά και μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων καταγγέλλουν ότι η βοήθεια στη συγκεκριμένη περιοχή είναι τουλάχιστον ανεπαρκής, αν όχι ανύπαρκτη.
Το Reuters, σε ανάλυσή του, εξηγεί πώς ο εμφύλιος που μαίνεται σχεδόν για 12 χρόνια μπλοκάρει τις επιχειρήσεις διάσωσης και ανακούφισης των σεισμόπληκτων.
Ποιος είναι ο αντίκτυπος του εμφυλίου
Μετά από 12 χρόνια συγκρούσεων, η Συρία είναι διαιρεμένη. Ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία και το Ιράν, έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της χώρας, αλλά σκληροπυρηνικές ομάδες της αντιπολίτευσης και μαχητές που υποστηρίζονται από την Τουρκία ελέγχουν τα βορειοδυτικά της χώρας, όπου, σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονταν βοήθεια ακόμη και πριν από τον σεισμό.
Ο βορειοδυτικός τομέας που ελέγχεται από τους αντάρτες είναι η περιοχή της Συρίας που επλήγη περισσότερο από τον σεισμό των 7,8 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, αν και οι κοντινές περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση έχουν επίσης υποστεί εκτεταμένες απώλειες και καταστροφές, σημειώνει το Reuters.
Μια μεγαλύτερη περιοχή στα βορειοανατολικά ελέγχεται από μια υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ, υπό κουρδική ηγεσία, δύναμη. Η περιοχή αυτή έχει πληγεί λιγότερο από τον σεισμό.
Πώς μπορεί να φτάσει η βοήθεια στη Συρία
Η κυβέρνηση του Άσαντ λέει ότι οι ξένες χώρες θα πρέπει να σέβονται την κυριαρχία της Συρίας και ότι η βοήθεια για οποιοδήποτε τμήμα της χώρας θα πρέπει να εισέρχεται μέσω εδάφους υπό κυβερνητικό έλεγχο.
Στην πράξη, η βοήθεια για το βορειοδυτικό τμήμα που ελέγχεται από τους αντάρτες παραδίδεται εδώ και χρόνια μέσω των συνόρων από τη γειτονική Τουρκία, αλλά η διαδικασία απαιτεί την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ κάθε έξι μήνες.
Η Ρωσία, μέλος του Συμβουλίου που μπορεί να ασκεί βέτο και υποστηρίζει την κυβέρνηση της Δαμασκού, έχει εγκρίνει το άνοιγμα ενός μόνο περάσματος από την Τουρκία προς τα βορειοδυτικά, λέγοντας ότι η βοήθεια του ΟΗΕ θα πρέπει αντ’ αυτού να διοχετεύεται μέσω της Δαμασκού και στη συνέχεια μέσω των γραμμών του μετώπου.
Ο επικεφαλής της ανθρωπιστικής βοήθειας του ΟΗΕ, Μάρτιν Γκρίφιθς, ο οποίος επισκέφθηκε τη Συρία τη Δευτέρα, ασκεί πιέσεις στα Ηνωμένα Έθνη ώστε να ανοίξουν επιπλέον περάσματα από την Τουρκία για την ανακούφιση από τις επιπτώσεις του σεισμού.
Trucks with UN relief are rolling into north-west #Syria.
I am encouraged by the scale-up of convoys from the UN transshipment centre at the Turkish border.
We need to open more access points and get more aid out fast. pic.twitter.com/EK2ZLSxb5l
— Martin Griffiths (@UNReliefChief) February 12, 2023
Μπορεί η βοήθεια να περάσει μέσα από τις γραμμές του μετώπου στη Συρία;
Κάποιες από τις προσπάθειες για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στα εσωτερικά μέτωπα της Συρίας μετά τον σεισμό έδειξαν πόσο επιβαρυμένη και δύσκολη είναι η διαδικασία.
Μια αυτοκινητοπομπή από τα βορειοανατολικά υπό κουρδική ηγεσία που προοριζόταν για μια περιοχή στα βορειοδυτικά που κατέχουν οι υποστηριζόμενες από την Τουρκία ανταρτικές ομάδες – εχθροί που έχουν δώσει πολλές μάχες κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου – γύρισε πίσω την Πέμπτη.
Πηγές και από τις δύο πλευρές αλληλοκατηγορήθηκαν για το γιατί δεν πέρασε η αυτοκινητοπομπή, επιρρίπτοντας ευθύνες η μία στην άλλη ότι προσπαθεί να πολιτικοποιήσει τη βοήθεια.
Ποιοι στέλνουν βοήθεια
Δυτικές χώρες έχουν προσπαθήσει να απομονώσουν τον Άσαντ από το ξέσπασμα της σύγκρουσης, ενώ τον κατηγορούν για τη βίαιη καταστολή κατά των εκτεταμένων διαδηλώσεων διαμαρτυρίας το 2011, γράφει το Reuters.
Έχουν επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στη Δαμασκό και έχουν παράσχει ελάχιστη άμεση βοήθεια, αν και λένε ότι οι κυρώσεις δεν στοχεύουν στο έργο αρωγής και εξακολουθούν να είναι μεγάλοι δωρητές των Ηνωμένων Εθνών και άλλων επιχειρήσεων βοήθειας που πραγματοποιούνται από τη Δαμασκό.
Μετά τον σεισμό, τα συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης έχουν μεταδώσει ότι περισσότερα από 50 αεροπλάνα έχουν παραδώσει βοήθεια από αραβικές και ασιατικές χώρες σε αεροδρόμια σε περιοχές που ελέγχονται από την κυβέρνηση.
Ιταλική ιατρική βοήθεια έφτασε στη Δαμασκό την Κυριακή, η πρώτη βοήθεια από χώρα της Ευρώπης για τον σεισμό που έφτασε στις περιοχές υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης.
Η άμεση υποστήριξη της Δύσης στις βορειοδυτικές περιοχές έχει επίσης επηρεαστεί από την άνοδο σκληροπυρηνικών ομάδων στην εξουσία εκεί και ο σεισμός διέκοψε τις διασυνοριακές παραδόσεις για τρεις ημέρες, σημειώνει το Reuters.
Οι παραδόσεις συνεχίστηκαν την Πέμπτη και από τότε αυξάνονται, αλλά περιλάμβαναν μόνο τρόφιμα, ιατρικό εξοπλισμό και καταλύματα – όχι εκσκαφείς και άλλο εξοπλισμό που οι διασώστες στα βορειοδυτικά λένε ότι χρειάζονται απεγνωσμένα. Πάντως, οι ίδιοι συνεχίζουν τις προσπάθειες διάσωσης με κάθε μέσο που διαθέτουν.
Entire family pulled alive from under the rubble in Syria pic.twitter.com/WzhW9Oc1qF
— Muhammad Smiry 🇵🇸 (@MuhammadSmiry) February 7, 2023
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις