Αυστηρό πλαίσιο από το υπουργείο Υγείας για τα καινοτόμα φάρμακα
Μέτρα για ένα βιώσιμο σύστημα φαρμακευτικής πολιτικής ζητούν Κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και φαρμακοβιομηχανία - Οι προτάσεις τους
- Νεκρός ηγέτης του ISIS - Σε επιδρομή των ΗΠΑ στη Συρία
- Η Ρωσία βομβάρδισε το Κίεβο με οκτώ βαλλιστικούς πυραύλους μια μέρα μετά την ομιλία του Πούτιν
- Αστυνομικός της Βουλής: «Πρώτη μου σχέση, δέσμιά του για μια ζωή» – Τι απαντάει η 35χρονη για τις κλήσεις
- Φοβάται μη συλληφθεί λόγω του εντάλματος του ΔΠΔ ο Νετανιάχου - Δεν θα παραστεί στις εκδηλώσεις στο Άουσβιτς
Ένα εξαιρετικά «σφιχτό» σύστημα με το οποίο οι ασθενείς θα μπορούν να παίρνουν φάρμακα νέας τεχνολογίας για την πάθησή τους, πρόκειται να εφαρμοστεί από το υπουργείο Υγείας. Το νέο σύστημα μάλιστα, θα προβλέπει και αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης, πέρα από αυτά που προβλέπουν οι ενδείξεις του φαρμάκου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη θα προβλέπει επίσης, συγκεκριμένη χρηματοδότηση η οποία θα καλύπτει συγκεκριμένους ασθενείς οι οποίοι θα «κλειδώνουν» ύστερα από τις διαπραγματεύσεις για την εισαγωγή του φαρμάκου στην αγορά.
Η αξιολόγηση του κάθε νέου φαρμάκου θα είναι τέτοια ώστε να αποδεικνύεται το θεραπευτικό του όφελος και μόνο βάσει των ενδείξεων για τις οποίες έχει εγκριθεί, δηλαδή όχι γενικά για την ασθένεια για την οποία προορίζεται, αλλά και βάσει του προφίλ των ασθενών στους οποίους πρέπει να χορηγείται.
Στη συνέχεια κατά τη διαπραγμάτευση θα υπάρχουν περικοπές των ασθενών της τάξης του 30% περίπου, ενώ άλλο ένα 40% του κόστους μετά την αφαίρεση των ασθενών (περίπου 30% δηλαδή) θα είναι η έκπτωση που θα ζητείται από τη φαρμακευτική που θα διαθέτει την άδεια κυκλοφορίας. Το ποσό που θα προκύπτει, θα είναι αυτό με το οποίο θα χρηματοδοτείται επιπρόσθετα το σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης, για να υπάρχει απόλυτη προβλεψιμότητα, ώστε να δημιουργηθεί ένα βιώσιμο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης.
Παράλληλα θα «τρέχουν» και τα θεραπευτικά πρωτόκολλα και τα υπόλοιπα διαρθρωτικά μέτρα για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης.
Ο κ. Πλεύρης σκιαγράφησε τον νέο τρόπο εισόδου των φαρμάκων νέας τεχνολογίας στο σύστημα φαρμακευτικής περίθαλψης της χώρας μας, μιλώντας χθες στην εκδήλωση για την κοπή της πίτας του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ), σημειώνοντας ότι θα γίνει μεταφορά σημαντικού μέρους της διαπραγμάτευσης σε έναν φορέα στην Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας (ΕΚΑΠΥ), η οποία θα αναλάβει παράλληλα και το clawback των φαρμακευτικών και τον συμψηφισμό του με τις επενδύσεις τους.
Ο ΣΥΡΙΖΑ
Αντίστοιχα, στην ίδια εκδήλωση, από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, ο τομεάρχης Υγείας π. υπουργός Ανδρέας Ξανθός έκανε λόγο για 5 καίρια σημεία διαλόγου μεταξύ όλων των κοινωνικών εταίρων, ενδεχομένως στο πλαίσιο Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, επισημαίνοντας ωστόσο πως ενόψει των εκλογών δεν υπάρχει αρκετός χρόνος, οπότε θα πρέπει να υπάρξει τουλάχιστον μια συμφωνία για τις προτεραιότητες και τους άξονες της συζήτησης.
Τόνισε κατ΄ αρχήν, ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ενιαία πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς η κάθε χώρα μεμονωμένα έχει περιορισμένα περιθώρια για την αντιμετώπιση του προβλήματος που είναι ευρύτερο, όμως σημείωσε πως είναι στρατηγικής σημασίας η δημιουργία εθνικού πλαισίου.
Τα πέντε σημεία στα οποία πρέπει να υπάρξει συνεννόηση είναι ότι:
- το σύστημα σήμερα δεν είναι βιώσιμο, και γι΄ αυτό χρειάζεται η διατήρηση της εγγυημένης πρόσβασης των πολιτών στα αναγκαία φάρμακα μέσω της άτυπης τριμερούς χρηματοδότησης από το κράτος, τη φαρμακοβιομηχανία και τους ασθενείς που ήδη καταβάλλουν υψηλές ιδιωτικές πληρωμές
- θα πρέπει να υπάρξει σταδιακά βελτίωση των παροχών του ΕΟΠΥΥ,
- να επιταχυνθεί η εφαρμογή διαρθρωτικών μέτρων έστω κι αν δεν θα έχουν γρήγορα αποτελέσματα,
- να γίνει δικαιότερη κατανομή των επιβαρύνσεων και
- να μειωθεί η επιβάρυνση των ασθενών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ιδίως στο φάρμακο.
Για τον τρόπο με τον οποίο θα διαμορφωθεί το μείγμα των πολιτικών που θα επιλεγούν, ο κ. Ξανθός επεσήμανε πως χρειάζεται εκτεταμένη κοινωνική και πολιτική διαβούλευση.
Ο ΣΦΕΕ
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο πρόεδρος του ΣΦΕΕ Ολύμπιος Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι νέα εμβόλια, γονιδιακές και κυτταρικές θεραπείες, σωρεία νέων βιολογικών φαρμάκων βρίσκονται μέσα στα 8.000 νέα μόρια που τελούν υπό έρευνα και ανάπτυξη από την φαρμακευτική βιομηχανία παγκοσμίως.
Την ίδια στιγμή η Ελλάδα είναι μια χώρα της οποίας ο πληθυσμός μειώνεται ενώ η ηλικία του αυξάνεται.
- Το επιδημιολογικό προφίλ του Ελληνικού πληθυσμού σταθερά χειροτερεύει.
- Περίπου 3 στους 10 Έλληνες έχουν παχυσαρκία,
- Διεκδικούμε την πρωτιά στα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ευρώπη.
- Πάνω από ένας στους 10 ενήλικες ζει με Σακχαρώδη Διαβήτη, σχεδόν 4 στους 10 με υπέρταση και 6 στους 10 με υπερχοληστερολαιμία, ενώ 4 στους 10 συνεχίζουν να καπνίζουν.
- Η επίπτωση των διαφόρων μορφών καρκίνου προβλέπεται ότι θα αυξηθεί κατά 18,5% ως το 2040.
Σημειώνοντας πως η χώρα μας βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπου οι προκλήσεις πολύ εύκολα θα εκτοπίσουν τις ευκαιρίες αν δεν αλλάξουμε τη θεώρηση που έχουμε για τα πράγματα, ανέφερε έξι προτάσεις του ΣΦΕΕ για την φαρμακευτική πολιτική:
- Περισσότερες μεταρρυθμίσεις και ψηφιοποίηση, για τον έλεγχο της συνταγογράφησης, την ορθή εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, τον λειτουργικό ψηφιακό φάκελο ασθενή, τη διασύνδεση των εργαστηριακών εξετάσεων με την ηλεκτρονική συνταγογράφηση, την εισαγωγή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στα Νοσοκομεία και τη διενέργεια διαγωνισμών όπου είναι δυνατόν.
- Τη δημιουργία ταμείου καινοτομίας παράλληλα με τη «σάρωση ορίζοντα» για την εκτίμηση των θεραπειών που έρχονται και της καινοτομίας που φέρνουν, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι νέες απαραίτητες θεραπείες που έρχονται, με χωριστή χρηματοδότηση για τα καινοτόμα φάρμακα και πρόσβαση των ασθενών σε αυτά.
- Απλοποίηση των κανονιστικών διαδικασιών, μέσω ανεξάρτητου Οργανισμού Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας με μόνιμο και άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό, καθώς οι σημερινές προσεγγίσεις στις Αξιολογήσεις Τεχνολογιών Υγείας, την τιμολόγηση και την αποζημίωση μπορεί να είναι ακατάλληλες για τις θεραπείες του αύριο. Επίσης είναι απαραίτητη η τακτική ροή των διαδικασιών στο χρόνο: Τακτική έκδοση θετικής λίστας, δελτίων τιμών, εγκριτικών αποφάσεων.
- Αξιοποίηση των δεδομένων που συλλέγονται ή μπορούν να συλλεγούν από τα ηλεκτρονικά συστήματα, καθώς μπορούν να οδηγήσουν σε σωστές και τεκμηριωμένες αποφάσεις ενώ παράλληλα μπορούν να αξιοποιηθούν και εμπορικά.
- Περαιτέρω κίνητρα για επενδύσεις: Στο πρώτο κομμάτι του Ταμείου Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης είχαν προβλεφθεί συνολικά 250 εκ. ευρώ για επενδύσεις, Περίπου το 5% απορροφήθηκε από κλινικές μελέτες και το υπόλοιπο βασικά από παραγωγικές επενδύσεις. Περίπου το 9,5% του συνολικού ποσού αποδίδεται σε διεθνείς εταιρείες και το υπόλοιπο σε ελληνικές. Η ενίσχυση των ελληνικών φαρμακευτικών επιχειρήσεων είναι καθοριστικής σημασίας για την Εθνική Οικονομία, για την ενίσχυση της φαρμακευτικής αυτονομίας της χώρας και για την ενίσχυση των εξαγωγών. Ωστόσο η προσέλκυση περισσότερων κλινικών μελετών στη χώρα αποτελεί πρωτεύοντα στόχο. Το συγκεκριμένο πλαίσιο απέτυχε να μετατραπεί σε κίνητρο προσέλκυσης κλινικων μελετών.
- Σταδιακή αύξηση των διατιθέμενων πόρων: Η υγεία τα επόμενα χρόνια θα πρέπει σταδιακά να συγκεντρώσει σημαντικά αυξημένους πόρους για να μπορεί να παρέχει στους πολίτες τα αναμενόμενα από ένα ευνομούμενο κοινωνικό κράτος. Η Πολιτεία θα πρέπει να επανεξετάσει τη χρηματοδότηση του συστήματος υγείας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις