ΕΜΑΚ: «Μας είπε να της κόψουμε το πόδι, αλλά δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε»
Συγκλονίζει η μαρτυρία του ηρώα – διασώστη της EMAK για τη μάχη που έδωσε στα συντρίμμια στην Τουρκία, με σκοπό τη διάσωση εγκλωβισμένων.
- Οικογένεια Μπουτάρη: Μια διαδρομή 145 ετών - Από το πρώτο οινοποιείο έως τον «Κυρ - Γιάννη»
- Η Χεζμπολάχ απάντησε στην πρόταση εκεχειρίας των ΗΠΑ - Στον Λίβανο ο Χοχστάιν για να «κλείσει» συμφωνία
- Παγιδευμένοι στα δάνεια σε ελβετικό φράγκο - Τι περιμένουν 200.000 οικογένειες
- Ο Κασσελάκης ανακοίνωσε ψηφοφορία για το όνομα του κόμματός του
Ο Αριστείδης Γεωργόπουλος, αρχιπυροσβέστης και μέλος της 1ης ΕΜΑΚ, ο οποίος βρέθηκε στην Τουρκία και συμμετείχε σε τρεις από τις πέντε διασώσεις, μίλησε στο MEGA για τις στιγμές που έζησε, αλλά και για την συγκλονιστική διάσωση της μικρής Αϊρίν.
«Αρχικά, θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο για την αναγνώριση του έργου μας. Όσον αφορά τη διάσωση της Αϊρίν, ήταν μία από τις πιο δύσκολες διασώσεις. Είχαμε την ευκαιρία να την βγάλουμε με χειρουργική ακρίβεια. Όταν την είδαμε, κατάλαβε πως θα σωθεί και χάρηκε πάρα πολύ», είπε ο επικεφαλής τη ΕΜΑΚ.
Και προσέθεσε: «Ήμασταν από τις πρώτες χώρες που πήγαμε στην Τουρκία για τη διάσωση. Απαιτείται μια επιλογή όσον αφορά τη βοήθεια των θυμάτων και αυτή είναι πως επιχειρούμε να βγάλουμε όσους είναι εγκλωσβισμένους και μπορούν να σωθούν.
»Οι άνθρωποι ζούσαν σε παραλογισμό και δεν μπορούσαν να μιλήσουν ήρεμα, οπότε εμείς προσπαθήσαμε να μαζέψουμε πληροφορίες. Έτσι, αφού πήραμε τις μαρτυρίες και από του Τούρκους, κάναμε την επιλογή».
Ο Αριστείδης Γεωργόπουλος είπε πως ο φόβος υπήρχε από την αρχή ώστε να προστατευτεί ως διασώστης και να μη βάλει σε κίνδυνο τη διάσωση αλλά και την ομάδα μου.
«Μας είπε να της κόψουμε το πόδι»
«Μας είπε να της κόψουμε το πόδι, αλλά δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε. Μετά προσπαθήσαμε να την ηρεμήσουμε ψυχολογικά. Φαγητό δεν μπορούσαμε να της δώσουμε, αλλά της δίναμε νερό με το καπάκι, διότι ήταν πάνω από 48 ώρες στα χαλάσματα».
«Εάν γινόταν κάποιος μετασεισμός, μπορεί να χάναμε τη ζωή μας»
Όσον αφορά τα πρωτόκολλα, αυτά λένε πως στις 72 ώρες σταματάνε οι διασώσεις, αλλά η πράξη έχει δείξει πως αν η υγεία του εγκλωβισμένου είναι καλή, τότε μπορεί να αντέξει παραπάνω.
«Η δεύτερη κοπέλα που απεγκλωβίσαμε έχασε την μητέρα της. Εκεί εισπράξαμε τις ευχαριστίες των Τούρκων, οι οποίοι μας ευχαρίστησαν, έκλαιγαν και μας έπαιρναν αγκαλιά.
»Ήταν φιλικοί από την αρχή. Όταν λέγαμε ότι είμαστε Έλληνες, χαιρόντουσαν. Γνωρίσαμε και Τούρκους εθελοντές και καταλάβαμε πως έχουμε πάρα πολλά κοινά».
Η εικόνα που του έχει μείνει στο μυαλό, πάντως, είναι η καταστροφή της Αντιόχειας.
«Τη θλίψη που νιώθω, δεν θα ήθελα να την νιώθω αυτή τη στιγμή.
»Αλλά αισθάνομαι και ηθική ικανοποίηση. Η πρώτη κουβέντα που είπα στην οικογένειά μου μόλις γύρισα είναι πως πρέπει να είμαστε θετικοί άνθρωποι και να μην τα παρατάμε.
»Η μεγαλύτερη δυσκολία που βιώσαμε ήταν το ρίσκο να μπούμε στα μεγάλα χαλάσματα. με σκοπό να σώσουμε τους ζωντανούς. Εάν γινόταν κάποιος μετασεισμός, μπορεί να χάναμε τη ζωή μας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις