Σεισμός στην Τουρκία: Πόσες ημέρες μπορεί κανείς να επιζήσει παγιδευμένος στα ερείπια;
Ποιοι παράγοντες κρίνουν μια κατάσταση ζωής και θανάτου.
- Βροχή καταγγελιών για μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων - Τι λέει η ΠΟΕΕΤ
- «Λουκέτο» σε βαριά παραβατικό ιδιωτικό σχολείο βάζει το ΥΠΑΙΘ, μετά από καταγγελίες της ΟΙΕΛΕ και γονέων
- Σύσταση καθηγητή του Χάρβαρντ σε Κίεβο: Σταματήστε τις δολοφονίες, δεν σας συμφέρουν
- Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: Ανυπομονώ να ξεκινήσω την αποστολή μου ως πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα
Με τους διασώστες να συνεχίζουν να ανασύρουν επιζώντες μια εβδομάδα μετά τον σεισμό που ισοπέδωσε τη νότια Τουρκία και τη βόρεια Συρία, οι συγγενείς των αγνοουμένων μπορούν ακόμα να ελπίζουν σε θαύματα.
Σε προηγούμενες καταστροφές έχουν καταγραφεί περιπτώσεις ανθρώπων που επέζησαν στα ερείπια για αρκετές εβδομάδες, όμως οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται απότομα μετά το πρώτο 24ωρο.
Σε γενικές γραμμές, εγκλωβισμένοι μπορούν να επιζήσουν για μια εβδομάδα ή και περισσότερο, αυτό όμως εξαρτάται από τα τραύματά τους, τη στάση στην οποία έχουν παγιδευτεί, την πρόσβαση σε νερό και καθαρό αέρα και τις καιρικές συνθήκες.
«Είναι συνήθως σπάνιο να εντοπιστούν επιζώντες μετά την πέμπτη έως έβδομη ημέρα», οπότε οι επιχειρήσεις διάσωσης συνήθως σταματούν, λέει στο Associated Press ο δρ Τζαρόν Λι του Γενικού Νοσοκομείου Μασαχουσέτης.
«Υπάρχουν όμως πολλές ιστορίες ανθρώπων που επέζησαν πολύ μετά την έβδομη ημέρα. Δυστυχώς όμως αυτές οι περιπτώσεις είναι σπάνιες».
Για τους τραυματίες, ειδικά όσους έχουν υποστεί συνθλιπτικές κακώσεις ή ακρωτηριασμό, το χρονικό παράθυρο είναι στενό, αναφέρει ο δρ Τζορτζ Τσιάμπας, τραυματιολόγος της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Νορθγουέστερν.
«Αν δεν απεγκλωβιστούν εντός μιας ώρας η πιθανότητα επιβίωσης είναι πολύ μικρή» λέει.
Οι προοπτικές είναι περιορισμένες για όσους πάσχουν από προβλήματα υγείας ή εξαρτώνται από φάρμακα, προσθέτει ο Τσιάμπας.
Η ηλικία και τα επίπεδα φυσικής κατάστασης επίσης παίζουν κρίσιμο ρόλο.
«Έχουμε δει πολλά σενάρια και περιπτώσεις θαυμάτων με ανθρώπους που επέζησαν κάτω από φρικτές συνθήκες» λέει ο δρ Κρίστοφερ Κόλγουελ του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Φρανσίσκο.
«Τείνουν να είναι να άτομα που είχαν την τύχη είτε να βρουν έναν θύλακα στα ερείπια είθτε να έχουν με κάποιο τρόπο πρόσβαση σε αέρα και νερό».
Υπάρχουν όμως και ιστορίες επιβίωσης που αψηφούν τις πιθανότητες.
- Μετά τον σεισμό και το τσουνάμι του 2011 στην Ιαπωνία, ένας έφηβος και η 80χρονη γιαγιά του βρέθηκαν ζωντανοί στο ισοπεδωμένο διαμέρισμά τους έπειτα από εννέα ημέρες.
- Την προηγούμενη χρονιά, μια 16χρονη στην Αϊτή απεγκλωβίστηκε από τα χαλάσματα στην πρωτεύουσα Πορτ-Ο-Πρενς έπειτα από 15 ημέρες.
- Το 2013, μια γυναίκα επέζησε 17 ημέρες στα ερείπια μετά την κατάρρευση κτηρίου στο Μπαγκλαντές, καθώς είχε πρόσβαση σε νερό και αποθηκευμένα τρόφιμα, ανέφερε τότε το καναδικό CBC.
- Το 2005, μια 40χρονη βρέθηκε ζωντανή στα χαλάσματα της κουζίνας της 63 ημέρες μετά τον σεισμό που ισοπέδωσε το Κασμίρ. Πέρασε δύο μήνες ακινητοποιημένη σε εμβρυική στάση, επέζησε όμως τρώγοντας χαλασμένα τρόφιμα και πίνοντας το βρόχινο νερό που έσταζε από τον τοίχο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις