Κυριάκος Μητσοτάκης για gov.gr: Γινόμαστε επιτέλους σοβαρό κράτος, που σέβεται τον πολίτη
«Ακούστηκαν πολλά... 'γαλλικά' από εμένα για να καταφέρουμε να στείλουμε τα SMS για το 112 και το καταφέραμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Γινόμαστε επιτέλους σοβαρό κράτος, ένα κράτος που σέβεται τον πολίτη και χτίζει σχέσεις εμπιστοσύνης», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην εκδήλωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την συμπλήρωση τριών χρόνων λειτουργίας του gov.gr.
Η δημόσια διοίκηση ήταν «εγκλωβισμένη στην εποχή του χαρτιού», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και είπε ότι είναι «σημαντική επιτυχία της χώρας το gov.gr».
«Μετατρέψαμε τις αντιξοότητες σε επιτυχίες», ανέφερε στη συνέχεια μιλώντας για το 112, τα SMS την περίοδο της πανδημίας, αλλά και τη διαδικασία του εμβολιασμού.
Τα… «γαλλικά» του πρωθυπουργού για τα SMS του 112
«Προτάξαμε το ζήτημα του 112. Σήμερα, το 112 είναι συλλογικό κτήμα και δεν είναι μόνο ψηφιακό εργαλείο, αλλά ολόκληρη κουλτούρα πολιτικής προστασίας. Ακούστηκαν πολλά… ‘γαλλικά’ από εμένα για να καταφέρουμε να στείλουμε τα SMS για το 112 και το καταφέραμε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
«Μετά ήρθε η πανδημία, η οποία μας υποχρέωσε να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που είχαμε στη διάθεσή μας όπως τα SMS.
»Μετά πειραματιστήκαμε με πιο προχωρημένες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, για να σχεδιάσουμε εργαλείο προκειμένου να αξιοποιήσουμε τα λίγα τεστ που είχαμε το πρώτο καλοκαίρι στη διάθεσή μας.
»Και μετά βέβαια, ακολούθησε η διαδικασία του εμβολιασμού, στην οποία το κράτος πήγε στον πολίτη και όχι ο πολίτης στο κράτος», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Και προσέθεσε ότι «επεκτείναμε το φάσμα ψηφιακών υπηρεσιών», ενώ μίλησε για το myhealth, συστήνοντας σε όσους δεν έχουν κατεβάσει την εφαρμογή να το κάνουν.
«Έχουμε πετύχει πολλά αυτά τα 3,5 χρόνια», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ευχαρίστησε όλους τους δημόσιους λειτουργούς που έπαιξαν ρόλο στο να γίνει πράξη το όλο εγχείρημα.
«Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε»
Όπως είπε, η τεχνολογία συνδέεται με τη μείωση της διαφθοράς, με τη διαφάνεια.
«Είμαστε μόνο στην αρχή. Να είστε σίγουροι ότι μπορούμε να τρέξουμε με την τεχνολογία», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, σημειώνοντας πως «η επόμενη τετραετία προδιαγράφεται ακόμα πιο συναρπαστική σε μια σειρά από πεδία».
«Έχουμε ακόμα πολλή δουλειά να κάνουμε», προσέθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ψήφο των αποδήμων, λέγοντας ότι είχε μια πρόσφατη συζήτηση με την Εσθονή πρωθυπουργό:
«Στην Εσθονία οι μισοί, το τονίζω, οι μισοί πολίτες ψηφίζουν ηλεκτρονικά, με απόλυτα διασφαλισμένα και ασφαλή συστήματα.
»Το θεωρώ αδιανόητο ότι αυτό δεν θα μπορούσε ή δεν θα έπρεπε να γίνεται στη χώρα μας, τουλάχιστον γι’ αυτούς οι οποίοι ζουν εκτός Ελλάδος, για να μπορούν να ψηφίζουν από το εξωτερικό όλοι όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους», τόνισε.
Τέλος, ο πρωθυπουργός μοιράστηκε μία εμπειρία του στον Δήμο Κορυδαλλού, όπου συνάντησε μία ηλικιωμένη σε ένα σεμινάριο εκμάθησης ηλεκτρονικών υπολογιστών.
Όταν ρώτησε την γυναίκα «γιατί το κάνει», εκείνη του απάντησε: «Γιατί δεν θέλω να είμαι εξαρτημένη από τον εγγονό μου για να μπαίνω στο gov.gr».
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Τα νέα έξι κρίσιμα ερωτήματα του θρίλερ της Αμαλιάδας και οι άγνωστες έρευνες της ΕΛ.ΑΣ.