«Efharisto poli file* (*Ευχαριστώ πολύ γείτονα). Αυτός είναι ο τίτλος στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας Χουριέτ την Τρίτη, που αναφέρεται στην επιστροφή της ελληνικής ομάδας 50 διασωστών στην Αθήνα.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του με τον ισραηλινό ομόλογο του, Έλι Κοέν δήλωσε ότι Αθήνα και Άγκυρα με τους σεισμούς άνοιξαν μία νέα σελίδα στις σχέσεις τους ενώ ο εναγκαλισμός του με τον Νίκο Δένδια δημιούργησε ελπίδες για εκτόνωση της έντασης σε διεθνές επίπεδο και πέρα από τα σύνορα Ελλάδας – Τουρκίας.

Επιστροφή στο διάλογο

Το ερώτημα είναι κατά πόσο αυτό θα καταστεί εφικτό να μετουσιωθεί σε πολιτικές πράξεις και επιστροφή στα τραπέζια διαλόγου, ενώ Ελλάδα και Τουρκία βαδίζουν σε εκλογές.

Αυτοί που θέλουν επιστροφή στις απειλές

Αφού διάφοροι δημοσιολογούντες που θεωρούσαν ότι κερδίζουν από την πολεμική ρητορική του μίσους δεν θέλουν να την εγκαταλείψουν και «προειδοποιούν» για «κινδύνους». Αναφορές που δεν αξίζει να αναπαράγονται και να διαφημίζονται σε μία περίοδο που οι δύο πλευρές με αφορμή ένα τραγικό γεγονός βρίσκουν στην αλληλεγγύη το έδαφος για επαναπροσέγγιση.

Μία επαναπροσέγγιση που πλέον επιβάλλει το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο λαών και δεν αφήνει χώρο για εθνικιστικές κορώνες. Έστω και αν χαλάει το αφήγημα ορισμένων τόσο σε Αθήνα όσο και σε Άγκυρα.

Η ευκαιρία

Η δυναμική και το παράθυρο ευκαιρίας προκειμένου να πέσουν οι τόνοι και να επιστρέψουν Ελλάδα και Τουρκία στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων είναι ορατό σε όλους. Ωστόσο δεν είναι σαφές εάν οι πολιτικές ηγεσίες έχουν διάθεση να διαχειριστούν σε αυτή την κατεύθυνση τις εξελίξεις, ή αν θα προτιμήσουν να αφήσουν την ευκαιρία να σβήσει.

Σε κάθε περίπτωση αυτό που δεν μπορεί να σταθεί αυτή την περίοδο είναι σαφές ότι είναι οι απειλές και οι δηλώσεις μίσους, από καμία από τις δύο πλευρές.

Αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι το παράθυρο ευκαιρίας στα ελληνοτουρκικά και η ηρεμία θα κρατήσουν τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές στην Ελλάδα. Θεωρούν ότι υπάρχουν βήματα να γίνουν, έστω και αν κάποιοι άλλοι προσπαθούν να χαμηλώσουν τον πήχη σημαντικά.

Συνέχεια της στήριξης

Η ελληνική κυβέρνηση έχει την πρόθεση να συνεχίσει να στηρίζει τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και Συρία υπογράμμισε ανώτατη διπλωματική πηγή του υπουργείου Εξωτερικών, στο περιθώριο της εκδήλωσης για την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης βασιλόπιτας του υπουργείου Εξωτερικών.

Είναι ιδιαίτερης σημασίας για την Ελλάδα η Τουρκία να μείνει όρθια μετά την μεγάλη αυτή τραγωδία. Στόχος δε όπως λένε οι διπλωμάτες «να φανούμε χρήσιμοι στην τουρκική κοινωνία και με το διμερές και με το ευρωπαϊκό καπέλο».

Κυπριακό

Στους παράγοντες που αρκετοί αναρωτιούνται τι ρόλο μπορεί να παίξουν το ζήτημα της Κύπρου και η πολιτική που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης, Ακόμα η πολιτική που θα επιλέξει ο Ερντογάν απέναντι στη Λευκωσία. Και πώς το Κυπριακό θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμα και να εκτροχιάσει για μία ακόμα φορά τα ελληνοτουρκικά.

Το κλίμα ευνοεί αποφάσεις;

Άραγε πόσο κοντά είμαστε σε ένα νέο γύρο διερευνητικών;

Θα μπορούσε να ανοίξει νέο κανάλι πιο ουσιαστικού διαλόγου με προοπτική λύσεων και όχι διαιώνισης των συζητήσεων;

Με αιχμή την νέα σελίδα που αναγνωρίζει ο Τσαβούσογλου στα ελληνοτουρκικά, είναι άραγε ώριμες οι συνθήκες για πρωτοβουλίες με ορίζοντα ένα αποτέλεσμα στη σκιά και των γεωπολιτικών εξελίξεων που μπορούν να γίνουν καταλύτης για λήψη αποφάσεων;

Σημαντική για τους συμβολισμούς και η επίσκεψη Μπλίνκεν σε αυτό το περιβάλλον που αναμένεται στην περιοχή την επόμενη εβδομάδα.

Και κυρίως τι θα ζητηθεί πίσω από κλειστές πόρτες και όχι στις δημόσιες δηλώσεις…