Κοζάνη: «»Οχι» σε δήθεν ψήφους διαμαρτυρίας»
Περιοδεία Κυριάκου Μητσοτάκη στην περιφέρεια της απολιγνιτοποίησης - Στις παρεμβάσεις του σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Καστοριά δεσμεύτηκε για αξιοποίηση κάθε περιθωρίου ώστε να στηριχθεί ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών, όπως αναμένεται να κάνει σήμερα και από τη Φλώρινα
Από τη Δυτική Μακεδονία, μια περιφέρεια-βαρόμετρο για τους γαλάζιους στόχους της κάλπης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατύπωσε το βασικό εκλογικό σύνθημά του για νέες δουλειές και καλύτερες αμοιβές και άφησε ανοιχτά παράθυρα για στήριξη διαρκείας της κοινωνίας με βάση τα δημοσιονομικά όρια. Από την έδρα της περιφέρειας που πιέζει εντόνως τη ΝΔ λόγω της απολιγνιτοποίησης (και όχι μόνο) προδιαγράφονται άλλωστε σήμερα τα αποκαλυπτήρια της παρέμβασης-μπόνους για τους συνταξιούχους που «αδικούνται ακόμα», όπως παραδέχθηκε ο Πρωθυπουργός, από την προσωπική διαφορά. «Τώρα κάποιοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους αλλά ο νόμος Κατρούγκαλου δεν ψηφίστηκε από εμάς» είπε και στις παρεμβάσεις σε Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Καστοριά δεσμεύτηκε για αξιοποίηση κάθε περιθωρίου ώστε να στηριχθεί ο προϋπολογισμός των νοικοκυριών, όπως αναμένεται να κάνει σήμερα και από τη Φλώρινα.
Πέρα από τα σκληρά διλήμματα ενόψει της αναμέτρησης «κάποια στιγμή» την άνοιξη, ο Μητσοτάκης επιμένει στις συγκρίσεις των τετραετιών της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο της οικονομίας, όσο και αν ο ίδιος υποστήριξε χθες ότι «συγκρινόμαστε με τον καλύτερο εαυτό μας». Ενδεικτική η αποστροφή του «άμα ξέρεις ότι δεν έχεις καμιά τύχη στις εκλογές, τάζεις ό,τι θέλεις», αφότου κοστολόγησε ειρωνικά τις δεσμεύσεις ΣΥΡΙΖΑ σε 45 δισ. ευρώ «από το γνωστό λεφτόδεντρο της Θεσσαλονίκης». Στόχος του είναι να εμφανίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως εγκλωβισμένο σε μια εικόνα ανέξοδης «διαμαρτυρίας» χωρίς ρεαλισμό για την επόμενη μέρα, κρατώντας για την κυβέρνησή του τη δυνατότητα να αντιπαρατίθεται προγραμματικά με «όρους μέλλοντος» και σε ευρύτερο από το νεοδημοκρατικό ακροατήριο.
Η γαλάζια προσοχή
Στην κατεύθυνση αυτή ήταν τα πρωθυπουργικά μηνύματα από τον Βορρά και ειδικότερα τη Δυτική Μακεδονία, η οποία έχει κριθεί από τους επιτελείς στο Μαξίμου και στην κομματική έδρα της Πειραιώς ως περιφέρεια ειδικής εκλογικής προετοιμασίας, δεδομένων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της, που τραβούν εδώ και μήνες τη γαλάζια προσοχή: στην περιφέρεια απαιτούνται αναχώματα στην ανεργία λόγω της απολιγνιτοποίησης, η ενεργειακή κρίση πλήττει τον αγροτικό τομέα, ενώ σε πολιτικό επίπεδο καταγράφονται εκεί οι υψηλότερες δυναμικές στα δεξιά της ΝΔ, συγκεκριμένα του Κυριάκου Βελόπουλου. Στο πλαίσιο αυτό ο Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για «σταδιακή και μελετημένη δίκαιη μετάβαση», αναφερόμενος μεταξύ άλλων σε νέο πρόγραμμα εργασίας (ανοίγουν 2.000 θέσεις στις 20 Φεβρουαρίου) για τους πληττόμενους της απολιγνιτοποίησης. Στο θέμα θα σταθεί και σήμερα από τη μονάδα «Πτολεμαΐδα 5», η οποία θα παραμείνει για χρόνια ως εφεδρεία, ενώ η μετάβαση της περιοχής από τη λιγνιτοπαραγωγή σε νέο μοντέλο βρίσκεται και στον πυρήνα του κυβερνητικού σχεδιασμού για το 2030, που συνολικά περιλαμβάνει 380 έργα ύψους 4 δισ. ευρώ.
Με προεκλογικό παλμό ενώπιον κομματικού ακροατηρίου, ο Πρωθυπουργός ζήτησε ψήφο αυτοδυναμίας. «Κανένα περιθώριο για επιπόλαιες δήθεν ψήφους διαμαρτυρίας ή για επικίνδυνα πειράματα με τετελεσμένα που δεν θα διορθώνονται εύκολα», τόνισε, μαρτυρώντας τις νεοδημοκρατικές αγωνίες. Και για πολλοστή φορά υπογράμμισε την κρισιμότητα της πρώτης εκλογικής Κυριακής. «Αυτή θα κρίνει ποιος θα κυβερνήσει και η δεύτερη κάλπη θα κάνει την απόφαση πιο δυνατή» επανέλαβε, προβάλλοντας τον κίνδυνο μιας «πολιτικής Βαβέλ» ή της μετατροπής της χώρας σε «ακυβέρνητη πολιτεία». Με κατά μέτωπο επιθέσεις στον ΣΥΡΙΖΑ σε σειρά ζητημάτων, από την οικονομία έως το Μεταναστευτικό και την άμυνα, χρέωσε στον αρχηγό της Κουμουνδούρου «λαϊκισμό του πεζοδρομίου». Και, πατώντας στην απόφαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αποχή από τις κοινοβουλευτικές ψηφοφορίες, την κατηγόρησε ευθέως ότι κλείνει το μάτι στα άκρα. «Ισως γι’ αυτό», είπε ο Πρωθυπουργός, «ψέλλισε αμήχανο «παρών» στη διάταξη που προστατεύει το πολίτευμα από επικίνδυνες παρατάξεις και πρόσωπα», κατηγορώντας τελικά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ότι «δεν θα έλεγαν όχι σε Χρυσές Αυγές αν αυτές βοηθούσαν στις δικές τους πολιτικές σκοπιμότητες».
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»