Νέα Δημοκρατία: Νέες κινήσεις διεύρυνσης με ανοικτή ημερομηνία κάλπης
Το Μαξίμου ποντάρει σε «προοδευτικές πολιτικές» και πρόσωπα για να κερδίσει μεγαλύτερη απήχηση σε ακροατήρια έξω από τα στενά κομματικά όρια
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
Με ανοιχτή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη την ημερομηνία των εκλογών, το Μαξίμου διανύει μέρες προσήλωσης στο «παιχνίδι» της διεύρυνσης της απήχησης της κυβέρνησης σε ακροατήρια έξω από τα στενά κομματικά όρια, ποντάροντας σε «προοδευτικές πολιτικές» αλλά και σε πρόσωπα.
Οι τρεις προσχωρήσεις στη ΝΔ πρώην στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, οι οποίες ανακοινώθηκαν σε ένα 24ωρο την περασμένη εβδομάδα, άνοιξαν ουσιαστικά τη μεταγραφική προεκλογική σεζόν για την κεντροδεξιά παράταξη. Και αυτό γιατί έγκυρες πηγές επιβεβαιώνουν ότι επίκειται άμεσα νέος γύρος «πράσινων» μεταγραφών – και πάλι μικρομεσαίων στελεχών, που έχουν αποχωρήσει από τη Χαριλάου Τρικούπη.
Στόχος είναι να ενισχυθεί το αφήγημα της «συστράτευσης», όπως το πρόταξε η ΝΔ με τον δικηγόρο Σπύρο Καρανικόλα, ο οποίος εντάχθηκε στην κομματική έδρα της Πειραιώς με πιθανότητα για μη εκλόγιμη θέση στο Επικρατείας, τη διεθνολόγο Ελευθερία Φτακλάκη, η οποία θα δώσει τη μάχη στα Δωδεκάνησα, και τον άλλοτε συντονιστή των Τομέων Πολιτικής του ΠΑΣΟΚ (και γιο του Ροβέρτου Σπυρόπουλου) Απόστολο Σπυρόπουλο, ο οποίος θα είναι υποψήφιος στην Αρκαδία.
Οι πληροφορίες λένε ότι δεν αργούν τα σταδιακά αποκαλυπτήρια του μεγαλύτερου όγκου των ψηφοδελτίων της ΝΔ, καθώς αναζητείται ισορροπία με τους «παραδοσιακούς» γαλάζιους, κάποιοι εκ των οποίων, νιώθοντας ότι μένουν πίσω, δεν αντιμετωπίζουν πάντα με ενθουσιασμό τα πολιτικά ανοίγματα.
Το στοίχημα της αυτοδυναμίας
Προσωπικά ο Μητσοτάκης και οι σύμβουλοί του, ανάμεσά τους ο αμερικανός επικοινωνιολόγος Σταν Γκρίνμπεργκ, ο οποίος έχει βαρύνοντα λόγο εκ νέου στην αρχιτεκτονική της εκλογικής στρατηγικής, επιμένουν στο στοίχημα της προσέλκυσης κεντρογενών για την επίτευξη της αυτοδυναμίας. Εξ ου και με τακτική «πλαγιοκόπησης» του ΠΑΣΟΚ, με κριτική στην ηγεσία αλλά και με γέφυρες διαλόγου με τον κόσμο της, η κυβέρνηση θέλει να πείσει ότι υπάρχουν δίαυλοι εμπιστοσύνης με τον κεντρώο χώρο, παρά τις αναταράξεις κυρίως από την υπόθεση των παρακολουθήσεων.
Ταυτόχρονα είναι ειλημμένη η απόφαση του Μαξίμου για (μόνο) «θετικό λόγο» και προγραμματικές δεσμεύσεις. Ενδεικτική η προαναγγελία του Μητσοτάκη χθες σε κομματική εκδήλωση στην Αργυρούπολη για «καλές εξαγγελίες», πιθανώς και εντός της εβδομάδας, όπως λένε οι πληροφορίες, για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση τον τελευταίο μήνα. «Ακούω δικαιολογημένα παράπονα για το θέμα της προσωπικής διαφοράς», σημείωσε, «κάντε λίγο υπομονή».
Με αυτούς τους τρόπους οι γαλάζιοι προσδοκούν να σκληρύνουν τις συγκρίσεις χρεώνοντας πρωτίστως «αδιανόητο ακτιβισμό» στον Αλέξη Τσίπρα και δευτερευόντως «θολούς» σχεδιασμούς στον Νίκο Ανδρουλάκη. «Το τελικό ερώτημα στις κάλπες της άνοιξης» επανέλαβε ο Μητσοτάκης χθες είναι «ποιος πρέπει να κυβερνά αυτό τον τόπο;».
Το ερώτημα των εκλογών
Στο μεταξύ η εκλογική ετοιμότητα από τον Απρίλιο και μετά που ζητάει ο Πρωθυπουργός εξακολουθεί να αφήνει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα, ανάμεσά τους εκείνο της πρώτης κάλπης στο τέλος Μαΐου, άρα της δεύτερης στο τέλος Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου. Το Μαξίμου δεν ανεβάζει ρυθμούς βιαστικά και στο πρωθυπουργικό επιτελείο σε κάθε περίπτωση εκτιμούν ότι ο χρόνος δεν κυλάει εις βάρος της κυβέρνησης.
Σε ό,τι αφορά την πυροδότηση της σεναριολογίας στον απόηχο της τραγωδίας στην Τουρκία, η οποία έστω βραχυπρόθεσμα επηρεάζει την ελληνο-τουρκική επικοινωνία, πρωθυπουργικοί συνεργάτες επιμένουν ότι «δεν ετεροκαθοριζόμαστε» και προτάσσουν την ελληνική αλληλεγγύη. Με βάση αυτά, ο Μητσοτάκης συνεχίζει τις περιοδείες (σήμερα και αύριο στη Δυτική Μακεδονία) και τα σινιάλα συσπείρωσης στη γαλάζια βάση ενώ επενδύει σε νομοθετικό μπαράζ ώστε να ασκήσει περαιτέρω πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ μέσα από τη δική του απόφαση να απέχει από τις ψηφοφορίες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις