Σεισμός στην Τουρκία: Απατεώνες ζητούν δωρεές για τους πληγέντες με τη viral εικόνα της ΕΜΑΚ
Τον φονικό σεισμό στην Τουρκία χρησιμοποιούν απατεώνες, εκμεταλλευόμενοι δημοφιλείς φωτογραφίες και βίντεο, για να αποσπάσουν χρήματα.
- «Ειρωνικός, σαρκαστικός, λες και έχει κάνει κατόρθωμα» - Σοκάρουν οι περιγραφές για τον αστυνομικό της Βουλής
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Τον φονικό σεισμό που έπληξε την Τουρκία και την Συρία εκμεταλλεύονται απατεώνες, αναρτώντας δημοφιλείς φωτογραφίες και βίντεο για να συγκινήσουν τους χρήστες στα κοινωνικά δίκτυα και να τους αποσπάσουν χρήματα.
Όπως μεταδίδει το BBC, εκθέσεις του ειδησεογραφικού ιστότοπου με έμφαση στην κυβερνοασφάλεια Bleeping Computer έφεραν στο φως τις εν λόγω πρακτικές, με τις προειδοποιήσεις να αφορούν και στη χρήση μιας viral φωτογραφίας που προέρχεται από την Ελλάδα.
Σε αυτήν, δημιουργώντας μια ψηφιακά επεξεργασμένη εικόνα, ο υποστράτηγος ε.α. του Πυροσβεστικού Σώματος, Παναγιώτης Κοτρίδης, έστειλε την επομένη κιόλας των φονικών σεισμών το δικό του μήνυμα υποστήριξης και συμπαράστασης στους συναδέλφους του της ΕΜΑΚ, που μάχονταν στις επιχειρήσεις διάσωσης στις πληγείσες περιοχές της Τουρκίας, «ανεβάζοντας» την φωτογραφία στα social media, η οποία πολύ σύντομα έγινε viral.
Ζητούν δωρεές μέσα από ψεύτικους λογαρισμούς
Η φωτογραφία απεικονίζει ένα μέλος της ΕΜΑΚ μπροστά στα χαλάσματα, να κρατά τρυφερά στην αγκαλιά του ένα παιδάκι από την Τουρκία.
Οι επιτήδειοι εντοπίστηκαν αναρτώντας εικόνες και βίντεο από την τραγωδία σε πλατφόρμες όπως το TikTok και το Twitter, με μηνύματα όπως «Προσευχηθείτε για την Τουρκία» και «Κάντε δωρεά για τα θύματα του σεισμού».
Οι δικαιολογίες των απατεώνων στο BBC
Όταν το BBC επικοινώνησε με το άτομο που έκανε την έκκληση στο Twitter, αρνήθηκε ότι επρόκειτο για απάτη. Είπαν ότι είχαν κακή συνδεσιμότητα, «αλλά απάντησαν στις ερωτήσεις μας στο Twitter χρησιμοποιώντας το Google Translate», σημειώνει το βρετανικό δίκτυο.
«Στόχος μου είναι να μπορέσω να βοηθήσω τους ανθρώπους που επλήγησαν από τον σεισμό, αν καταφέρω να συγκεντρώσω χρήματα», είπαν στο BBC. «Τώρα οι άνθρωποι κρυώνουν στην περιοχή της καταστροφής και ειδικά τα μωρά δεν έχουν φαγητό. Μπορώ να αποδείξω αυτή τη διαδικασία».
«Ωστόσο», τονίζει το BBC, «δεν μας έχουν στείλει ακόμη αποδείξεις για τη διαδικασία ή αποδείξεις της ταυτότητάς τους».
Αλλού στο Twitter, οι απατεώνες δημιουργούν ψεύτικους λογαριασμούς συγκέντρωσης χρημάτων και δημοσιεύουν συνδέσμους που οδηγούν στο PayPal.
Ο Ax Sharma, ειδικός σε θέματα ασφάλειας στον κυβερνοχώρο στη Sonatype, λέει ότι αυτοί οι λογαριασμοί κάνουν retweet ειδησεογραφικά άρθρα και απαντούν σε tweets διασημοτήτων και επιχειρήσεων, για να αποκτήσουν προβολή.
Στέλνουν κεφάλαια σε λογαριασμούς τους στην PayPal
«Δημιουργούν ψεύτικους λογαριασμούς για την ανακούφιση από τις καταστροφές, που εμφανίζονται ως νόμιμες οργανώσεις ή ειδησεογραφικά πρακτορεία, αλλά στη συνέχεια οδηγούν κεφάλαια στις δικές τους διευθύνσεις PayPal», δήλωσε στο BBC.
Η PayPal ανέστειλε τον ψεύτικο λογαριασμό, ενώ εκπρόσωπός της δήλωσε στο BBC: «Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν την PayPal για να δέχονται δωρεές έχουν τις καλύτερες προθέσεις, υπάρχουν αναπόφευκτα κάποιοι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν τη φιλανθρωπική φύση και τη γενναιοδωρία των άλλων.
»Οι ομάδες της PayPal εργάζονται πάντα με επιμέλεια για να ελέγχουν και να απαγορεύουν τους λογαριασμούς, ιδίως μετά από γεγονότα όπως ο σεισμός στην Τουρκία και την Συρία, ώστε οι δωρεές να πηγαίνουν στους προβλεπόμενους σκοπούς».
Το Twitter ανέστειλε επίσης τον λογαριασμό @TurkeyRelief, αλλά η εταιρεία δεν απάντησε σε αιτήματα του BBC για σχόλια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις