Ρυθμίσεις οφειλών: Ποιοι μπορούν να (ξανα) ρυθμίσουν τα χρέη σε εφορία και Ταμεία
Οι τρεις κατηγορίες των οφειλετών που ευννοούνται από τις ρυθμίσεις
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Ο εφιάλτης των Χριστουγέννων: Πέντε διάσημοι που σιχαίνονται τις γιορτές που αγαπούν όλοι
Περί τους 200.000 οφειλέτες, οι οποίοι έχουν χάσει τις ρυθμίσεις των χρεών τους, θα έχουν μία δεύτερη ευκαιρία για επανένταξη και στα σκαριά βρίσκεται ένα νέο σχήμα,κατά το οποίο θα μπουν σε δόσεις οι νέες οφειλές, των συνεπών φορολογούμενων, οι οποίες δημιουργήθηκαν μετά την πανδημία. Εκτός από τα χρέη που πνίγουν χιλιάδες οφειλέτες σε Ταμεία και εφορία, στις νέες παρεμβάσεις θα προβλέπονται βελτιώσεις και για τα χρέη προς τις τράπεζες, μέσω του εξωδικαστικού.
Αναλυτικές οδηγίες θα δώσει, σήμερα στις 11, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και οι πληροφορίες φωτογραφίζουν την αναβίωση των ρυθμίσεων για τουλάχιστον 200.000 οφειλέτες με χρέη προς το δημόσιο, δηλαδή εφορία και ασφαλιστικά ταμεία. Ειδικότερα, η κυβέρνηση φέρνει την αναβίωση των ρυθμίσεων οφειλών σε έως 120 δόσεις, τη δημιουργία ενός νέου σχήματος σε έως 72 δόσεις για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά τις κρίσεις και θα περιλαμβάνει την “αναγνώριση” των συνεπών οφειλετών, ενδεχομένως κάποιου μπόνους.
· Παλαιές οφειλές
Με την καταβολή, λοιπόν, δύο δόσεων οι δικαιούχοι που είχαν ενταχθεί στις ρυθμίσεις και τις έχασαν κατά την διάρκεια πανδημίας και της ακρίβειας θα έχουν δικαίωμα να επανενταχθούν στις παλαιά ρύθμιση των 70, 100, 120 δόσεων. Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση των 120 δόσεων που εφάρμοσε η κυβέρνηση είχαν ενταχθεί πάνω από 600.000 φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις. Επίσης, τα στοιχεία δείχνουν ληξιπρόθεσμες οφειλές συνολικού ύψους 5,3 δισ. ευρώ έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση. Δηλαδή, είναι ο 100 δόσεις, 120 δόσεις, τα χρέη της πανδημίας σε έως 72 δόσεις και στην πάγια ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών 24-48 δόσεις. Το 36,4% του ρυθμισμένου υπολοίπου (1,932 δισ. ευρώ ) προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 5.001-50.000 ευρώ, ενώ το 26,2% του ρυθμισμένου υπολοίπου προέρχεται από οφειλέτες με βασική οφειλή 50.001-300.000 ευρώ.
· Νέες οφειλές και συνεπείς
Οι παλιές και νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία να φτάνουν στα 113,4 δισ. ευρώ και οι απλήρωτοι φόρους στο 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2022 ανέρχονται στα 6,7 δισ. Ευρώ. Η ρύθμιση των χρεών σε 36 – 72 δόσεις, που προωθεί τώρα η κυβέρνηση, αφορά μόνον όσους δημιούργησαν νέα χρέη μετά την πανδημία, συμπεριλαμβανομένων και της ενεργειακής κρίσης. Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η βασική προϋπόθεση είναι να ήταν συνεπείς με τις υποχρεώσεις τους μέχρι που η κρίση “χτύπησε” τα εισοδήματά τους και δημιούργησαν έτσι νέα χρέη. Εξαιρουνται, δηλαδή, οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.
· Δάνεια και εξωδικαστικός
Το υπουργείο Οικονομικών αναμένεται να καταθέσει τροπολογία ώστε να βελτιωθούν κάποιες ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού. Στόχος να αυξηθούν τα ποσοστά εγκρισιμότητας και αποδοχής των ρυθμίσεων και να μεγαλώσει η περίμετρος των οφειλετών και τα είδη των χρεών.
Το βασικό πλαίσιο αλλαγών που προωθείται αναμένεται να προβλέπει:
1. Δυνατότητα να ενταχθούν οφειλέτες με μία μόνο οφειλή. Προϋπόθεση ότι η δόση του αλγορίθμου δεν θα έχει απόσταση μεγαλύτερη από 15% από τη δόση της ρύθμισης
2. Θα μπορεί να συμπεριλαμβάνονται οφειλές υπέρ τρίτων και συγκεκριμένα προς την ΑΑΔΕ, δίνοντας τη δυνατότητα σε ιδιώτες και επιχειρήσεις να εντάξουν σε ρύθμιση και συσσωρευμένα πρόστιμα από Δήμους, αν οι οφειλές είναι βεβαιωμένες από την Εφορία.
3. Διαγράφεται η ποινή προεξόφλησης, δηλαδή αν κάποιος οφειλέτης επιθυμεί να πληρώσει πριν τη λήξη τις οφειλές του προς το Δημόσιο, θα μπορεί χωρίς πέναλτι.
4. Καθορίζεται η υποχρέωση αιτιολόγησης της απόρριψης μιας αίτησης, τόσο από πλευράς Τράπεζας- servicer όσο και από πλευράς δανειολήπτη.
5. Το επιτόκιο σταματάει να είναι κυμαινόμενο με βάση το euribor και γίνεται σταθερό στο 3%.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις