Τελικά, πόσο «καθαρό» είναι το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας;
Φέτος, γιορτάζουμε τα Κούλουμα με οικολογική συνείδηση, με τη βοήθεια του Μακεδονικού Χαλβά
Αν «αποσυνθέσεις» την Καθαρά Δευτέρα, θα σου μείνουν στοιχεία όπως ένας χαρταετός, η πανέμορφη ελληνική φύση και ένα πιάτο Μακεδονικός Χαλβάς – ή και περισσότερα! Κι αυτό σημαίνει ότι με άλλα τόσα την ξαναφτιάχνεις. Αντιθέτως, το πλαστικό και τα «ίχνη» που ενδεχομένως αφήνεις στο περιβάλλον, δεν είναι καθόλου απαραίτητα. Φέτος, έχοντας στο πλευρό σου οικολογικά tips που θα βρεις στο defterakathara.gr, το site που δημιούργησε ο αγαπημένος σου Μακεδονικός Χαλβάς, θα μπορέσεις να χαρείς τα Κούλουμα υιοθετώντας πλήρως εορταστικές αλλά και απολύτως «πράσινες» συνήθειες.
Η πιο Καθαρά Δευτέρα
Όμως, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Φέτος, ο Μακεδονικός Χαλβάς, που εδώ και σχεδόν έναν αιώνα έχει εξέχουσα θέση στο τραπέζι της πιο όμορφης Δευτέρας του χρόνου, αναλαμβάνει μια σημαντική πρωτοβουλία.
Μεταξύ άλλων, ο αγαπημένος σου χαλβάς φροντίζει για την καθαριότητα των σημαντικών πνευμόνων πρασίνου του Ποικίλου Όρους στον Δήμο Περιστερίου και του Σέιχ Σου στον Δήμο Θεσσαλονίκης, όπου στη διάρκεια των εορτασμών της Καθαράς Δευτέρας, θα τοποθετήσει ειδικούς κάδους ανακύκλωσης και θα μοιράσει στους δημότες τσάντες πολλαπλών χρήσεων, προκειμένου να τους βοηθήσει να εντάξουν την ανακύκλωση στην καθημερινότητά τους.
Αποδεικνύοντας στην πράξη πώς τα υλικά που ανακυκλώνουμε μπορούν να αποκτήσουν μια δεύτερη ζωή, ο Μακεδονικός Χαλβάς στη συνέχεια θα συλλέξει το περιεχόμενο των κάδων και θα το χρησιμοποιήσει για να δημιουργήσει ανακυκλώσιμους χαρταετούς για τα επόμενα Κούλουμα. Κι επειδή δεν χρειάζεται να αναβάλλουμε για του χρόνου κάτι που μπορούμε να κάνουμε από φέτος, πέρα από τις τσάντες πολλαπλών χρήσεων, στη διάρκεια της ημέρας θα μοιράζει και χαρταετούς από ανακυκλώσιμα υλικά. Πώς το λέει εκείνη η παροιμία για τον καθαρό ουρανό;
Πόσο «Καθαρά» είναι η δική σου Δευτέρα;
Ακόμη, πάντως, και αν δεν γιορτάσεις τα Κούλουμα στο Ποικίλο Όρος ή το Σέιχ Σου, το defterakathara.gr θα σου προσφέρει όσα χρειάζεσαι για να εντοπίσεις ποιες εορταστικές σου συνήθειες βλάπτουν το περιβάλλον και να βρεις εύκολους τρόπους να τις αφήσεις στο παρελθόν, χωρίς να χάσεις ίχνος από τη festive διάθεσή σου.
Για παράδειγμα, έχεις αναρωτηθεί ποτέ πόσα χρόνια απαιτούνται για να αποσυντεθεί ένας χαρταετός από πλαστικό, αν έχει την ατυχία να μπλεχτεί σε κάποιο κλαδί ή καλώδιο και να μην επιστρέψει μαζί σου στο σπίτι; Η απάντηση είναι από 5 έως 40 χρόνια. Αντίστοιχα, ένα τενεκεδάκι κονσέρβας χρειάζεται περίπου 100 χρόνια, ενώ οι πλαστικές σακούλες από 500 έως… μια αιωνιότητα.
Πράσινα Κούλουμα, ένα βήμα τη φορά
Τι μπορείς να κάνεις για να μειώσεις το οικολογικό αποτύπωμα των εορτασμών; Πρώτα από όλα, να πετάξεις έναν χαρταετό από φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά, όπως είναι το ύφασμα, το ξύλο, ο σπάγκος και το χαρτί. Αν έχεις παιδιά, αυτή η απόφαση μπορεί να γίνει και αφορμή για μια ενδιαφέρουσα χειροτεχνία (οι παππούδες θα έχουν όλα τα κατασκευαστικά tips, ενώ υλικό θα βρεις και online) – αλλά δεν είναι δύσκολο να ανακαλύψεις και έτοιμες επιλογές στο εμπόριο.
Έπειτα, ακόμη κι αν επιλέξεις το πατροπαράδοτο πικνίκ για το εορταστικό γεύμα της ημέρας, δεν υπάρχει λόγος να σερβίρεις τον Μακεδονικό Χαλβά σου σε πλαστικά πιάτα μιας χρήσης. Είναι πανεύκολο να βρεις σκεύη πολλαπλών χρήσεων, όπως ποτήρια, μαχαιροπίρουνα, πιάτα και καλαμάκια από ξύλο ή από μπαμπού. Και θα είναι σίγουρα ομορφότερα.
Σε ό,τι αφορά το περιβάλλον, είναι 100% αλήθεια ότι όπως στρώσεις θα κοιμηθείς. Και ισχύει και για το τραπεζομάντηλο που θα στρώσεις την Καθαρά Δευτέρα που θα πρέπει να είναι υφασμάτινο και όχι μιας χρήσης. Κι αν δεν θέλεις να λερώσεις εκείνο που χρησιμοποιείς για τα γεύματα στο σπίτι, ακόμη κι ένα παλιό σεντόνι θα κάνει τη δουλειά!
.
Δεν έχεις ειδική τσάντα για πικνίκ; Ούτε κι εμείς. Έχουμε, όμως, τσάντες πολλαπλών χρήσεων για το σουπερμάρκετ, που φέτος θα γιορτάσουν μαζί μας την έναρξη της Σαρακοστής. Βόλτα στο πάρκο θα πάνε και τα γυάλινα δοχεία φαγητού μας, μέσα στα οποία θα μεταφέρουμε πίσω στο σπίτι ό,τι περισσέψει.
Και ίσως το σημαντικότερο: Όπου και αν πάμε, θα πάμε όλοι μαζί, με το ίδιο αυτοκίνητο – ή ιδανικά, με μέσα μαζικής μεταφοράς. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι κάθε μετακίνησή μας αφήνει τα δικά της ίχνη – επομένως, ακόμη και μια διαδρομή λιγότερη είναι σημαντική.
Θέλεις να βρεις κι άλλα tips για την πιο Καθαρά Δευτέρα της ζωής σου; Σε περιμένουν στο defterakathara.gr.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις