«Υπήρχε πάντα ένα σκέλος μέσα στο SNP που πίστευε ότι η ανεξαρτησία είναι αυτό που μιλάμε και οτιδήποτε άλλο είναι δευτερεύον».
Σκωτία: Η μάχη της Στέρτζον για τα δικαιώματα των τρανς και ο σκληρός πόλεμος των αντιπάλων της
Δέχτηκε κριτική ακόμα και από το ίδιο της το κόμμα
Πρώτα η πρωθυπουργός της Φιλανδίας Σάνα Μαρίν, έπειτα η πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Τζασίντα Άρντερν και τώρα η πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον.
Τι συμβαίνει και οι γυναίκες επικεφαλής κρατών βρίσκονται στο στόχαστρο με αποτέλεσμα ορισμένες αυτές να οδηγούνται προς παραίτηση;
Μετά από οκτώ χρόνια στο τιμόνι της Σκωτίας η Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε την παραίτησή της.
Άτομο προσκείμενο στην Στέρτζον ότι δήλωσε πώς η απόφαση σχετίζεται με το ότι απλώς «βαρέθηκε». Μήπως όμως συμβαίνει κάτι άλλο;
Η Στέρτζον υπέμεινε μια αδυσώπητη και προσωπική κριτική, με τους αντιπάλους της να δηλώνουν συνεχώς στα ΜΜΕ ότι η καριέρα της έχει τελειώσει.
Ακόμα και ο πρώην μέντοράς της Άλεξ Σάλμοντ την κατηγόρησε ότι «έκαψε» το χαρτί για την ανεξαρτησία της Σκωτίας με επίκεντρο τις μεταρρυθμίσεις της για την αναγνώριση φύλου.
Όλα ξεκίνησαν με το νομοσχέδιο που ήθελε να περάσει η Στέρτζον για τα διεμφυλικά άτομα, που καθιστά ευκολότερό νομικά τον επαναπροσδιορισμό φύλου, που όμως βρήκε «τείχος» από τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ.
Οι πολέμιοι των αλλαγών αναγνώρισης φύλου από την κυβέρνηση της Σκωτίας εκφράζουν τις ανησυχίες τους σχετικά με την έλλειψη διασφαλίσεων στο νομοσχέδιο, το οποίο η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εμπόδισε, λόγω «θεμάτων ασφάλειας για γυναίκες και παιδιά» ενώ ζήτησε να λογοδοτήσει προσωπικά η Στέρτζον για την απειλή ευάλωτων γυναικών.
Εν τω μεταξύ, οι τρανσέξουαλ Σκωτσέζοι αναφέρουν το προσωπικό κόστος της κάλυψης του θέματος από τα ΜΜΕ, καθώς οι ομάδες για τα ΛΟΑΤΚΙ+ διακιώματα προειδοποιούν για μια έξαρση των εγκλημάτων μίσους που συνήθως ακολουθεί μια τέτοια εστίαση, σύμφωνα με τον Guardian.
Μια σκληρή μάχη
Πηγές της κυβέρνησης της Σκωτίας υποστηρίζουν ότι, ενώ οι τελευταίες εβδομάδες ήταν «πολύ δύσκολες», η διαμάχη είναι απίθανο να «μετατοπίσει τις τεκτονικές πλάκες» της πρόθεσης ψήφου. Επισημαίνουν ότι η πρώτη υπουργός αντιμετώπισε ισχυρότερες καταιγίδες, με πιο αξιοσημείωτη την έρευνα για τον χειρισμό των ισχυρισμών σεξουαλικής παρενόχλησης από την κυβέρνηση της Σκωτίας κατά του προκατόχου της Salmond.
Η τρέχουσα εστίαση σε θέματα φύλου μπορεί να αποτρέψει τους ψηφοφόρους που ανησυχούν περισσότερο για τους λογαριασμούς τους για το φυσικό αέριο, αναφέρει ο Άνταμ Τόμκινς, καθηγητής δημοσίου δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης και πρώην Σκωτσέζος Συντηρητικός. «Πολλοί άνθρωποι θα έχουν παρατηρήσει ότι αυτό είναι το μόνο θέμα της σκωτσέζικης πολιτικής σκηνής τον τελευταίο μήνα και αυτό αφήνει την εντύπωση ότι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης της Σκωτίας δεν είναι οι προτεραιότητες του λαού», είπε.
H υπόθεση Bryson
Η υπόθεση Bryson έχει προκάλεσε οργή σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο και έχει επιδεινώσει τις διαφωνίες σχετικά με τη νομοθεσία για τη μεταρρύθμιση του φύλου εντός του SNP (Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος) υπέρ της ανεξαρτησίας. Ο χειρισμός του θέματος από την Στέρτζον προκάλεσε επίσης ευρύτερα ερωτήματα σχετικά με την κρίση της.
Το κοινοβούλιο της Σκωτίας υπερψήφισε το νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση της αναγνώρισης φύλου μετά από μια έντονη συζήτηση τον Δεκέμβριο. Το ψήφισμά του ήταν μια νίκη για την Στέρτζον, η οποία είπε ότι ήταν δική της ευθύνη «να κάνει τη ζωή λίγο πιο εύκολη για τις στιγματισμένες μειονότητες στη χώρα».
Μια δημοσκόπηση της Ipsos που διεξήχθη στα τέλη Ιανουαρίου διαπίστωσε ότι το 50 τοις εκατό των ερωτηθέντων, συμπεριλαμβανομένου του 31 τοις εκατό των ψηφοφόρων του SNP, υποστήριξαν την απόφαση του Westminster να μπλοκάρει το νομοσχέδιο για την αναγνώριση φύλου, με μόλις το 33 τοις εκατό να διαφωνεί.
Το ότι μια τόσο σημαντική μερίδα ψηφοφόρων του SNP τάχθηκε στο πλευρό της κυβέρνησης στο Λονδίνο ήταν «εντυπωσιακό», δήλωσε η Emily Gray, διευθύνουσα σύμβουλος της Ipsos στη Σκωτία. «Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι αυτό είναι ένα διχαστικό ζήτημα για όσους υποστηρίζουν το SNP».
Η διαμάχη για τους τρανσέξουαλ κρατούμενους έχει προκαλέσει κατηγορίες ότι η κυβέρνηση της Σκωτίας είχε «αστοχήσει» την πολιτική της και είχε κακώς εκτιμήσει το δημόσιο αίσθημα.
- Ελλάδα: Ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο για τις καιρικές συνθήκες στο οδικό δίκτυο της Ελλάδας
- Η ΑΕΚ του Αλμέιδα είναι… αλλεργική στα σερί
- ΣΥΡΙΖΑ: Ενίσχυση της δημόσιας ναυτικής εκπαίδευσης και ένταξη στην ανώτατη εκπαίδευση
- ΠΑΣΟΚ: Πυκνές εξελίξεις από τη νέα χρονιά – Το μέτωπο στη Βουλή, η Προεδρία της Δημοκρατίας και τα οργανωτικά
- «Ο Λουτσέσκου θέλει τον Σέρχιο Πένια στον ΠΑΟΚ»
- Ο Ράιαν Ρέινολντς «μίλησε»: Η αινιγματική ανάρτηση μετά τη μήνυση της Μπλέικ Λάιβλι για σεξουαλική παρενόχληση