Το νέο «πρόσωπο» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (εικόνες)
Η υπουργός Πολιτισμού τόνισε πως το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα είναι ένα μουσείο «εξωστρεφές, ανοιχτό στην πόλη, σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία».
- «Επικήρυξε» με 100.000 δολάρια τον αντιπολιτευόμενο Γκονσάλες Ουρούτια η Βενεζουέλα
- Παράσημο από τον Μπάιντεν σε μια πολέμια του Τραμπ
- Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία μετά τις ΗΠΑ και την Κίνα είναι το κυβερνοέγκλημα
- Δέσποινα Βανδή - Βασίλης Μπισμπίκης: Κόβουν την πρωτοχρονιάτικη πίτα - Σε ποιον έπεσε το φλουρί
Μια εικόνα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, όπως θα μεταμορφωθεί με βάση την επιλεγείσα αρχιτεκτονική πρόταση για την επέκταση και αναβάθμισή του, δίνει το εντυπωσιακό υλικό που παρουσιάζει το υπουργείο Πολιτισμού, σε εκδήλωση που πραγματοποιείται παρουσία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη.
Υπενθυμίζεται ότι η Διεθνής Επιτροπή Αξιολόγησης επέλεξε, ομόφωνα, μετά από ενδελεχή και διεξοδική εξέταση των προτάσεων που υποβλήθηκαν, την πρόταση των αρχιτεκτονικών γραφείων David Chipperfield Architects και Αλέξανδρου Ν. Τομπάζη Α.Ε.
«Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά έργα της κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Ήταν όμως και ένα προσωπικό όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια επιθυμία του να προσφέρει ουσιαστικά στην αναγένννηση της συγκεκριμένης περιοχής των Αθηνών», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.
Ένα Μουσείο σε «διαρκή διάλογο» με την κοινωνία
Η υπουργός σημείωσε πως το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα είναι ένα μουσείο «εξωστρεφές, ανοιχτό στην πόλη, σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία».
«Ισχυρές σχέσεις μεταξύ Μουσείου και πόλης»
Για μία εντυπωσιακή και καλά δομημένη διαδικασία έκανε λόγο ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ, αναφερόμενος στον διαγωνισμό, ενώ εξήγησε τις δύο διαφορετικές προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν:
«Ο πρώτος στόχος ήταν οι περισσότεροι και καλύτεροι χώροι. Ο δεύτερος, και σαφώς πιο δύσκολος, ήταν να δημιουργήσουμε πιο ισχυρές σχέσεις μεταξύ Μουσείου και πόλης».
Η πρόταση της μελέτης είναι εμπνευσμένη από την ουσία του αρχικού σχεδιασμού του Lange και χρησιμοποίησε το αρχικό κτίριο ως αφετηρία για τον σχεδιασμό, πλασιώνοντάς το με ένα ρομαντικών αναφορών κήπο.
Η βάση του υφιστάμενου κτιρίου επεκτείνεται μέχρι το δρόμο, δημιουργώντας ένα νέο υπόβαθρο για το ιστορικό τοπόσημο και προσθέτει δύο επίπεδα υπόσκαφων εκθεσιακών χώρων.
Έτσι δημιουργείται επιπλέον χώρος 20.000 τ.μ. και ένα πάρκο με πλούσια βλάστηση στην οροφή, προσβάσιμο σε όλους.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη, το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα αποτελείται από δύο κτίρια, το παλιό και το νέο – συνολικά, οι χώροι του θα ξεπερνούν τα 30.000 τ.μ. – τα οποία θα είναι ενοποιημένα και θα βρίσκονται σε «συνομιλία» με τα άλλα εμβληματικά κτίρια της περιοχής, όπως το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο και το «Ακροπόλ».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις