H ανατριχιαστική ιστορία του Τράβις, του χιμπατζή, που άφησε μια γυναίκα χωρίς πρόσωπο
Ο Τράβις ήταν ένας αρσενικός χιμπατζής που εμφανίστηκε σε πολλές τηλεοπτικές εκπομπές και διαφημίσεις, συμπεριλαμβανομένων σποτ για την Coca-Cola, καθώς και σε τηλεοπτικά προγράμματα όπως το The Maury Povich Show, τη δεκαετία του ’90. Τον αγαπούσαν όλοι. Μέχρι που κάτι άλλαξε.
- Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει άλλο πρόσωπο για ΠτΔ αν ο Μητσοτάκης επιλέξει «στενή κομματική επιλογή»
- Κατεπείγουσα εισαγγελική παρέμβαση από τον Άρειο Πάγο μετά την αποκάλυψη in – Για το χαμένο υλικό από τις κάμερες στα Τέμπη
- Έτσι θα γίνουν οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ – Το αντίτιμο και οι ώρες διεξαγωγής
- Πολάκης: Η άσχημη εικόνα των δημοσκοπήσεων θα αλλάξει μετά τις εσωκομματικές εκλογές
Ο Τράβις ο χιμπατζής ήταν ένα τοπικό στέλεχος στην πόλη του στο Κονέκτικατ – μέχρι που επιτέθηκε άγρια στη φίλη της ιδιοκτήτριάς του, την Κάρλα Νας, μια μέρα του 2009 και σχεδόν της ξερίζωσε το πρόσωπο.
Στις 16 Φεβρουαρίου του 2009, η τραγωδία χτύπησε όταν ο Travis ο χιμπατζής, ένας χιμπατζής που είχε αποκτήσει εθνική διασημότητα με τα χρόνια, επιτέθηκε άγρια στη στενή φίλη του ιδιοκτήτη του, την Charla Nash. Η συμπεριφορά του Τράβις είχε γίνει όλο και πιο αλλοπρόσαλλη και η επίθεση άφησε τη Νας σοβαρά παραμορφωμένη και τον Τράβις νεκρό.
Σήμερα, η Νας συνεχίζει να θεραπεύεται από την επίθεση και οι συζητήσεις γύρω από την ιδιοκτησία εξωτικών ζώων έχουν αποκτήσει μεγαλύτερη έλξη μετά τη σοκαριστική επίθεση.
Ο Τράβις λάτρευε το μπέιζμπολ
Ο Τράβις ο χιμπατζής γεννήθηκε σε καταφύγιο χιμπατζήδων, στο Festus του Μιζούρι, στις 21 Οκτωβρίου 1995. Τον πήραν από τη μητέρα του, τη Σούζι, όταν ήταν 3 ημερών και τον πούλησαν στους Τζερόμ και Σάντρα Χέρολντ για 50.000 δολάρια. Η Σούζι σκοτώθηκε αργότερα αφού δραπέτευσε από το καταφύγιο.
Ο Τράβις -που πήρε το όνομά του από τον αστέρα της κάντρι μουσικής Τράβις Τριτ- ζούσε στο σπίτι των Χέρολντ στο Στάμφορντ του Κονέκτικατ. Έγινε κάτι σαν τοπική διασημότητα, καθώς πήγαινε παντού με το ζευγάρι και συχνά τους συνόδευε στη δουλειά τους.
Μεγαλωμένος δίπλα σε ανθρώπους, ο Τράβις πρόσεχε πολύ τις οδηγίες που του έδιναν οι Χέρολντ. Ο γείτονάς τους κάποτε τους είπε: «Άκουγε καλύτερα από τα ανίψια μου».
Ο Τράβις, με πολλούς τρόπους, ήταν σαν το παιδί τους. Ντυνόταν μόνος του, έκανε τις δουλειές του σπιτιού, έτρωγε γεύματα με την οικογένεια, χρησιμοποιούσε υπολογιστή και ήξερε όλες τις ώρες που έκαναν βόλτες τα φορτηγά με τα παγωτά της περιοχής. Λέγεται ότι ήταν επίσης μεγάλος οπαδός του μπέιζμπολ.
Ο Τράβις και οι Χέρολντ πέρασαν πολλά, καλά χρόνια μαζί, αλλά σύντομα χτύπησε η τραγωδία και ο Τράβις πάσχιζε να καταλάβει.
Δείτε το βίντεο
Ξαφνικά όλα άλλαξαν
Το 2000, το μοναδικό παιδί των Χέρολντ σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα. Τέσσερα χρόνια αργότερα ο Τζερόμ Χέρολντ έχασε τη μάχη με τον καρκίνο. Η Σάντρα Χέρολντ βρήκε στον Τράβις την παρηγοριά για τις απώλειές της αναφέρει το New York Magazine. Το ζευγάρι έτρωγε όλα τα γεύματα μαζί, έκανε μπάνιο μαζί και κοιμόταν μαζί κάθε βράδυ.
Ο Τράβις, βέβαια, άρχισε να έχει κρίσεις αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς λίγο πριν πεθάνει ο Τζερόμ. Τον Οκτώβριο του 2003, δραπέτευσε από το αυτοκίνητό τους και έτρεχε ελεύθερος στο Στάμφορντ για πολύ ώρα.
Το περιστατικό αποτέλεσε την αφορμή για την ψήφιση από την πολιτεία νόμου που περιόριζε τα πρωτεύοντα θηλαστικά στα 50 κιλά ως κατοικίδια και απαιτούσε από τους ιδιοκτήτες να έχουν άδεια. Ο Τράβις εξαιρέθηκε από τον κανόνα επειδή οι Χέρολντ τον είχαν για τόσο καιρό.
Έξι χρόνια αργότερα, ο Tράβις έγινε πρωτοσέλιδο σε εθνικό επίπεδο όταν επιτέθηκε στη φίλη της Σάντρα Χέρολντ, την Κάρλα Νας, μετά από μια φαινομενικά φυσιολογική συνάντηση.
Τι συνέβη; Πώς φτάσαμε στην ανατριχιαστική επίθεση;
Η Κάρλα Νας ήταν συχνή επισκέπτρια στο σπίτι της Σάντρα, καθώς οι γυναίκες ήταν φίλες για πολλά χρόνια. Στις 16 Φεβρουαρίου του 2009, επισκεπτόταν τη φίλη της όταν ο Τράβις δραπέτευσε από το σπίτι με τα κλειδιά του αυτοκινήτου της Κάρλα.
Σε μια προσπάθεια να τον δελεάσει να επιστρέψει στο σπίτι, η Νας κράτησε το αγαπημένο του παιχνίδι – μια κούκλα του Elmo. Αν και ο Τράβις ο χιμπατζής αναγνώρισε την κούκλα, η Νας είχε αλλάξει πρόσφατα τα μαλλιά της, γεγονός που μπορεί να τον μπέρδεψε και να τον τρόμαξε. Της επιτέθηκε έξω από το σπίτι και η Σάντρα αναγκάστηκε να επέμβει.
Τον χτύπησε με ένα φτυάρι πριν καταφύγει στο να μαχαιρώσει τον Τράβις στην πλάτη. Αργότερα θυμήθηκε: «Για μένα το να κάνω κάτι τέτοιο ήταν σαν να έβαζα ένα μαχαίρι στον εαυτό μου».
Κάλεσε το 100 και είπε στον τηλεφωνητή ότι ο Τράβις μπορεί να είχε σκοτώσει τη Νας. Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης περίμεναν μέχρι να φτάσει η αστυνομία για να βοηθήσει την Νας. Όταν έφτασαν, ο χιμπατζής προσπάθησε να μπει στο περιπολικό της αστυνομίας, αλλά η πόρτα ήταν κλειδωμένη.
Φοβισμένος, τραυματισμένος και εξαγριωμένος, ο Τράβις έκανε κύκλους γύρω από το περιπολικό της αστυνομίας μέχρι να βρει μια ξεκλείδωτη πόρτα, σπάζοντας ένα παράθυρο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Ο αστυνομικός Φρανκ Κιαφάρι άνοιξε πυρ και πυροβόλησε τον Τράβις πολλές φορές. Ο Τράβις επέστρεψε στο σπίτι και στο κλουβί του, πιθανότατα στον ασφαλή χώρο του, και πέθανε.
Το θύμα του Τράβις του χιμπατζή και ο μακρύς δρόμος προς την ανάκαμψη
Τις ημέρες που ακολούθησαν την επίθεση, το θύμα του Τράβις, η Κάρλα Νας, χρειάστηκε πολλές ώρες χειρουργικής επέμβασης από πολλούς χειρουργούς. Ο Τράβις είχε σπάσει σχεδόν όλα τα οστά στο πρόσωπό της, της είχε ξεριζώσει τα βλέφαρα, τη μύτη, το σαγόνι, τα χείλη και το μεγαλύτερο μέρος του τριχωτού της κεφαλής, την είχε τυφλώσει και της είχε αφαιρέσει πλήρως το ένα της χέρι και το μεγαλύτερο μέρος του άλλου.
Τα τραύματά της ήταν τόσο σοβαρά που το νοσοκομείο του Στάμφορντ προσέφερε στο προσωπικό που την περιέθαλψε συμβουλευτικές συνεδρίες. Αφού της έσωσαν τη ζωή και επανασύνδεσαν με επιτυχία το σαγόνι της, μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο Οχάιο για μια πειραματική μεταμόσχευση προσώπου.
Το κεφάλι του Τράβις μεταφέρθηκε σε κρατικό εργαστήριο για να εξεταστεί, καθώς η έρευνα για την επίθεση συνεχίζεται. Δεν είχε καμία ασθένεια, αν και έπαιρνε φαρμακευτική αγωγή για την πρόληψη της νόσου του Lyme.
Η τοξικολογική έκθεση αποκάλυψε ότι ο Τράβις είχε πάρει αντικαταθλιπτικό (βενζοδιαζεπίνη) την ημέρα της επίθεσης, όπως είχε πει η Σάντρα στην αστυνομία. Το φάρμακο μπορεί να τροφοδότησε την επιθετικότητά του, καθώς παρενέργειες όπως παραισθήσεις και μανία αναφέρθηκαν μερικές φορές σε ανθρώπους.
Η εμφάνιση στην Όπρα
Στις 11 Νοεμβρίου 2009, η Nας εμφανίστηκε στο τηλεοπτικό σόου της Όπρα Γουίνφρι για να συζητήσει το γεγονός, την πειραματική διαδικασία και το μέλλον της. Είπε ότι δεν είχε κανενός είδους πόνο και ανυπομονούσε να επιστρέψει στο σπίτι της.
Μέχρι τότε, οι δικηγόροι των πρώην φίλων, της Κάρλα και της Σάντρα, είχαν εμπλακεί σε μια αγωγή ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων, η οποία διευθετήθηκε έναντι 4 εκατομμυρίων δολαρίων το 2012.
Εθνικές αλλαγές που ακολούθησαν τη φρικτή εμπειρία της Κάρλα Νας
Το 2009, ο βουλευτής Μαρκ Κιρκ συνυπέγραψε την Πράξη για την Ασφάλεια των Πρωτευόντων σε Αιχμαλωσία, η οποία υποστηρίχθηκε από την Humane Society of the United States και την Wildlife Conservation Society. Το νομοσχέδιο θα απαγόρευε την πώληση χιμπατζήδων, πιθήκων και λεμούριων ως κατοικίδια ζώα, αλλά δεν πέρασε από τη Γερουσία.
Παλεύοντας να βρει θεραπεία για την κατάθλιψη και το άγχος που προκάλεσε ο πυροβολισμός του Τράβις, η εμπειρία του αστυνομικού Φρανκ Τσιάφαρι οδήγησε σε ένα νομοσχέδιο του 2010 που ζητούσε να καλύπτεται η ψυχική υγεία των αστυνομικών που αναγκάζονται να σκοτώσουν ένα ζώο.
Η επίθεση του Τράβις στην Κάρλα Νας πυροδότησε μια μακρά πορεία συζήτησης σχετικά με την ιδιοκτησία εξωτικών κατοικίδιων ζώων – η οποία συνεχίζεται και σήμερα, καθώς οι υποστηρικτές των ζώων και οι πωλητές μάχονται δημοσίως για το σωστό και το λάθος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις