Αιμορραγικός πυρετός Μάρμπουργκ – Τι γνωρίζουμε για τον θανατηφόρο ιό στην Αφρική
Ο ιός, στενός συγγενής του Έμπολα, σκοτώνει έως και εννέα στους δέκα ασθενείς. Ο κίνδυνος μεγάλης επιδημίας εκτιμάται πάντως πολύ μικρός.
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη: Έρχονται βροχές και καταιγίδες το Σαββατοκύριακο
- Να μοιράζομαι το κρεβάτι με τον σκύλο μου; Σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να τον εκπαιδεύσουμε
- Νεκροί ο αρχηγός της αστυνομίας της Χαμάς και ο αναπληρωτής του μετά από χτύπημα σε «ανθρωπιστική ζώνη»
- Missing alert για 33χρονο στον Βόλο που δεν έχει δώσει σημεία ζωής για έξι ημέρες
Δύο χώρες της κεντρικής Αφρικής ανέφεραν αυτή την εβδομάδα κρούσματα του ιού του Μάρμπουργκ, μιας άκρως επικίνδυνης αιμορραγικής ασθένειας παρόμοιας με τον Έμπολα, όμως ο κίνδυνος μετάδοσης σε άλλες ηπείρους θεωρείται πολύ χαμηλός.
Την Δευτέρα, η Ισημερινή Γουινέα επιβεβαίωσε την πρώτη επιδημία της ασθένειας στη χώρα, με εννέα θανάτους και 16 ύποπτα κρούσματα, ενώ το γειτονικό Καμερούν κατέγραψε την ίδια ημέρα δύο ύποπτα κρούσματα.
H ασθένεια, η οποία πιστεύεται ότι προέρχεται από αφρικανικές νυχτερίδες και μεταδίδεται με στενή επαφή, μεταπηδά σχετικά σπάνια στον άνθρωπο -είχε προκαλέσει μόνο 30 κρούσματα σε όλο τον κόσμο από το 2007 έως το 2022, συχνά σε ανθρώπους που είχαν εισέλθει σε σπηλιές.
Τα συμπτώματα είναι παρόμοια με αυτά του Έμπολα –πυρετός, κόπωση και αιμορραγία που μπορεί να προκαλέσει εκχυμώσεις, αιματώματα και αίμα στα κόπρανα και τον εμετό.
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έως και το 90% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων καταλήγει σε θάνατο.
Εγκεκριμένο εμβόλιο ή ειδική θεραπεία δεν υπάρχει, αν και τα εμβόλια για τον συγγενικό ιό του Έμπολα ενδέχεται να είναι αποτελεσματικά.
«Η επιδημιολογική επιτήρηση στο πεδίο έχει ενισχυθεί» ανακοίνωσε ο Τζοερτζ Άμεχ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ στην Ισημερινή Γουινέα.
«Η ιχνηλάτηση επαφών είναι όπως γνωρίζετε ακρογωνιαίος λίθος της απόκρισής μας. Έχουμε αναπτύξει εκ νέου […] τις ομάδες Covid-19 που βρίσκονταν εκεί για ιχνηλάτηση» είπε.
Διακόσια άτομα τέθηκαν σε καραντίνα στην επαρχία Κιε-Ντεμ της μικρής αφρικανικής χώρας, ενώ το Καμερούν απαγόρευσε τις μετακινήσεις στα σύνορα και παρακολουθεί 42 άτομα που ήρθαν σε επαφή με τα δύο κρούσματα, τα οποία δεν είχαν ιστορικό ταξιδιού στην Ισημερινή Γουινέα.
Μικρός κίνδυνος εξάπλωσης
Η μεγαλύτερη επιδημία Μάρμπουργκ που έχει καταγραφεί ως σήμερα ξέσπασε στην Αγκόλα το 2004 με 252 κρούσματα σε διάστημα σχεδόν δύο ετών, από τα οποία το 90% πέθανε.
«Συνήθως οι επιδημίες ιού του Μάρμπουργκ ξεσπούν πολύ γρήγορα, προκαλούν λίγα κρούσματα και υποχωρούν όταν εφαρμοστούν μέτρα ελέγχου» δήλωσε στην Daily Mail ο Τζίμι Ουίτουορθ, καθηγητής της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου.
«Η τελευταία επιδημία συνέβη σε απομακρυσμένη δασώδη περιοχή της Ισημερινής Γουινέας, κάτι που περιορίζει το δυναμικό γρήγορης εξάπλωσης ή μετάδοσης σε πολλούς ανθρώπους».
«Γενικά, ο κίνδυνος για την Ισημερινή Γουινέα και την ευρύτερη περιοχή είναι μέτριος καιο ο κίνδυνος εξάπλωσης εκτός αυτής της περιοχής είναι πολύ μικρός».
Γιατί έχει το όνομα γερμανικής πόλης
Ο ιός ανακαλύφθηκε το 1967 έπειτα από σειρά κρουσμάτων στις γερμανικές πόλεις του Μάρμπουργκ και της Φρανκφούρτης και στο Βελιγράδι της τότε Γιουγκοσλαβίας.
Όπως αποδείχθηκε, εργαζόμενοι εργαστηρίων μολύνθηκαν από ιούς πιθήκων που προέρχονταν από την Αφρική.
Συνολικά 31 άτομα προσβλήθηκαν και επτά έχασαν τη ζωή τους.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις