Undo στην εξαφάνιση: Αμερικανική εταιρεία θέλει να αναστήσει το ντόντο
Η Colossal Biosciences έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 1 δισ. δολάρια για την επαναφορά του πτηνού που εξαφανίστηκε τον 17ο αιώνα.
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- Το «άσχημο» χριστουγεννιάτικο πουλόβερ που όλοι αγαπάμε να μισούμε
Τι κοινό έχουν τα μαμούθ, ο τίγρης της Τασμανίας και τα ντόντο; Και τα τρία έχουν εξαφανισθεί από τον πλανήτη εδώ και πάρα πολλά χρόνια, ωστόσο, μια νεοφυής εταιρεία βιοτεχνολογίας και γενετικής μηχανικής, που ιδρύθηκε από τον επιχειρηματία τεχνολογίας Μπεν Λαμ και τον γενετιστή της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ Τζορτζ Τσερτς φέρεται να εμπνεύστηκε από το «Jurassic Ρark», προσπαθώντας το ακατόρθωτο. Να φέρει ξανά στη ζωή ένα εξαφανισμένο είδος.
Η startup Colossal Biosciences, με έδρα το Ντάλας, έχει καταφέρει να συγκεντρώσει πάνω από 1 δισ. δολάρια και προχωρά σε έναν νέο κύκλο επενδύσεων, προκειμένου να χρηματοδοτήσει την προσπάθεια επαναφοράς ίσως το πιο διάσημου εξαφανισμένου ζώου από όλα: του ντόντο.
Το ντόντο, (Raphus cucullatus) ήταν ενδημικό πτηνό που ζούσε στον Ινδικό ωκεανό και ειδικότερα στο νησί του Μαυρίκιου και δεν πετούσε. Ήταν συγγενικό είδος με τα περιστέρια. Το ύψος του ανερχόταν περίπου στο ένα μέτρο και το βάρος του περίπου στα 20 κιλά. Τρεφόταν κυρίως με φρούτα που φύτρωναν στο έδαφος. Εξαλείφθηκε εξαιτίας της παρουσίας ανθρώπων στον Μαυρίκιο μεταξύ 1660-1680.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, το διάσημο πτηνό που εθεάθη για τελευταία φορά τον 17ο αιώνα, θα επιστρέψει στη ζωή κατά κάποιο τρόπο, εάν επιτύχουν οι προσπάθειες της εταιρείας γενετικής. Σύμφωνα με τους επιστήμονες της startup, έχει ήδη ολοκληρωθεί το πρώτο, βασικό βήμα για την αναβίωση των ντόντο: η πλήρη αλληλούχιση του γονιδιώματος του ντόντο από αρχαίο DNA – βασισμένο σε γενετικό υλικό που εξήχθη από λείψανα ντόντο στη Δανία.
Η Μπεθ Σαπίρο, επικεφαλής παλαιοντολόγος της Colossal, δήλωσε ότι η ιστορία των ντόντο την γοητεύει εδώ και περισσότερες από δύο δεκαετίες, από το 1999 που πήρε το πτυχίο της από την Οξφόρδη. Τότε, είχε δει ένα διατηρημένο ντόντο ως μουσειακό έκθεμα και προσπάθησε να πείσει το μουσείο να την αφήσει να εξάγει το DNA του.
Η επιστήμονας είπε επίσης ότι υπήρχαν εκατοντάδες ντόντο σε συλλογές σε όλο τον κόσμο, πράγμα που σημαίνει ότι είναι δυνατό να αλληλουχηθεί το γονιδίωμά του. Προειδοποίησε ωστόσο, ότι το αναβιωμένο ντόντο δεν θα είναι ένα ακριβές αντίγραφο του είδους που έχει εξαφανιστεί.
«Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να απομονώσουμε τα γονίδια που είναι χαρακτηριστικά στα ντόντο», είπε. «Θα ήταν τρελό να σκεφτούμε ότι η λύση για την παγκόσμια κρίση βιοποικιλότητας είναι να επαναφέρουμε στη ζωή έναν αντικαταστάτη», τόνισε.
Η επανεισαγωγή των μαμούθ στην Αλάσκα ή των ντόντο στον Μαυρίκιο ακούγεται μη ρεαλιστική, ακόμη και ανόητη και έχει προκαλέσει σκεπτικισμό από παλαιογενετιστές και άλλους ειδικούς που ανησυχούν ότι οι επιπτώσεις της επανεμφάνισης εξαφανισμένων ειδών θα ήταν απρόβλεπτες. Ωστόσο, η Colossal συνέχισε να αντλεί υποστήριξη από επενδυτές, συμπεριλαμβανομένων διασημοτήτων και ανακοίνωσε ότι συγκέντρωσε άλλα 150 εκατομμύρια δολάρια. Άτομο εξοικειωμένο με την εταιρεία είπε ότι πλέον η startup εκτιμάται σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια δολάρια.
Πηγή: OT.gr
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις