Να μην περιμένουμε άλλο σεισμό για μια νέα προσέγγιση
Τώρα που και οι δύο πλευρές, μέσα από τη σεισμική τραγωδία, μπορούν να διακρίνουν τα σημεία προσέγγισης και συνεννόησης που πράγματι υπάρχουν.
- Το «νέο» πρόσωπο της Λίντσεϊ Λόχαν και η φράση «δεν έχω πειράξει τίποτα πάνω μου»
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
γράφει ο Γιώργος Κακλίκης
Παρά την οργή που κυριαρχεί στην τουρκική κοινωνία, η άμεση και ουσιαστική επέμβαση των ελλήνων διασωστών, όπως και οι αντιδράσεις του ελληνικού κράτους και των πολιτών του στο σημερινό τουρκικό δράμα άφησαν θετικά ίχνη στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου.
Από τα πιο θετικά σημεία στις αντιδράσεις αυτές ήταν όχι μόνο η αποφασιστική συμμετοχή της Αθήνας στην ανθρωπιστική προσπάθεια για τη διάσωση ψυχών και την απάλυνση του πόνου των τούρκων πολιτών αλλά και οι επικοινωνίες της Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρωθυπουργού με τον τούρκο πρόεδρο, όπως και εκείνες των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας με τους τούρκους ομολόγους τους.
Με τον πρώτο, μάλιστα, να επισκέπτεται, από κοινού με τον κ. Τσαβούσογλου, τις πληγείσες περιοχές και την ανάρτηση του εκ δεξιών του κ. Ερντογάν, κ. Καλίν, να έχει ιδιαίτερο σημειολογικό βάρος.
Η τρίμηνη κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κήρυξε ο τούρκος πρόεδρος λήγει ελάχιστα πριν από τη διεξαγωγή των τουρκικών προεδρικών εκλογών. Και αν δεν μεσολαβήσει λόγος αναβολής, υπάρχει πιθανότητα στο σκηνικό της γειτονικής χώρας σύντομα να σημειωθούν αλλαγές. Είτε δούμε τον κ. Ερντογάν να επανεκλέγεται είτε εκπλαγούμε από την επιτυχία τής μέχρι στιγμής αναποφάσιστης αντιπολίτευσης που ακόμα δεν έχει ορίσει δικό της υποψήφιο.
Αμυδρή αισιοδοξία
Οπως και να έχουν τα πράγματα, το κλίμα στην τουρκική κοινωνία όπως και στα τουρκικά ΜΜΕ αφήνει μια αμυδρή αισιοδοξία για κάποια θετικά βήματα στο επίπεδο των διμερών σχέσεων. Ιδίως όταν η σκόνη της καταστροφής κατακαθίσει επιτρέποντας τη μέριμνα για την επούλωση των σεισμικών τραυμάτων.
Χωρίς ανεδαφική αισιοδοξία και με επίγνωση της σταθερότητας των στρατηγικών επιλογών της Αγκυρας στο εξωτερικό πεδίο, η Αθήνα δείχνει να έχει ενεργοποιημένα αντανακλαστικά και για την περίπτωση που διακρίνει κάποια διέξοδο στο σημερινό τεχνητό πολιτικό διέξοδο στις σχέσεις των δύο κρατών.
Εξάλλου, μόλις η οργή κυβέρνησης και αντιπολίτευσης μετατραπεί σε τιμωρητική επιλογή κατά των εργολάβων που απλώς ακουμπούσαν στο έδαφος τα χωρίς θεμέλια σαθρά οικοδομήματά τους αλλά και κατά των επιδιδομένων σε λεηλασίες που βρήκαν την ευκαιρία να ρημάξουν τις περιουσίες των θυμάτων του σεισμού, κάποια εκτόνωση της λαϊκής οργής θα επέλθει, με την κόπωση της κοινωνίας να μην αφήνει περιθώρια για εκστρατείες κατά εξωτερικών εχθρών.
Σημεία προσέγγισης
Εδώ είναι που η Αθήνα, με το κύρος που της δίνουν η αυτοσυγκράτηση και η σοβαρότητα με την οποία έχει μέχρι τώρα σταθεί έναντι των ποικίλων προκλήσεων, μπορεί να περάσει με σαφήνεια και ταχύτητα στην άλλη πλευρά μια ψύχραιμα επεξεργασμένη πρόταση προσέγγισης που θα πείσει την Αγκυρα ότι η συνεννόηση, με γνώμονα πάντα το διεθνές δίκαιο, πλεονεκτεί σε σχέση με την ένταση και την αντιπαράθεση που μπορεί να καταλήξουν σε μια τραυματική σύγκρουση.
Και όλα αυτά τώρα που και οι δύο πλευρές, μέσα από τη σεισμική τραγωδία, μπορούν να διακρίνουν τα σημεία προσέγγισης και συνεννόησης που πράγματι υπάρχουν.
Και ας μην παραβλεφθεί ο αντίκτυπος, στον λαό και στους διαμορφωτές της τουρκικής κοινής γνώμης, του τουρκικού τραγουδιού με το οποίο η δημόσια ελληνική τηλεόραση κάλυψε ηχητικά τις εικόνες των ερειπίων όπως και των δυνατών μηνυμάτων που εξέπεμψαν, είτε με κείμενα είτε με σκίτσα, τα ελληνικά ΜΜΕ.
* Γιώργος Κακλίκης είναι πρέσβης επί τιμή, ειδικός σύμβουλος του ΕΛΙΑΜΕΠ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις