Κυβέρνηση – καλλιτέχνες: Όσα έγιναν στο Μαξίμου, όσα προηγήθηκαν και η επόμενη μέρα
Πως κύλησε η συζήτηση και που οδηγείται η κρίση • Το συμβιβαστικό πλαίσιο για τη μισθολογική κατάταξη • Συνεχίζονται μέχρι νεωτέρας οι κινητοποιήσεις
Οι πληροφορίες και από τα δύο «στρατόπεδα» – το κυβερνητικό και το καλλιτεχνικό – συγκλίνουν σε ό,τι αφορά το κλίμα που υπήρξε στην κομβική συνάντηση στο Μαξίμου. Το ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη και κυβερνητικών στελεχών με την αντιπροσωπεία των καλλιτεχνών ήταν «δύσκολο» με αρχικά «έντονες» τοποθετήσεις και από τις δύο πλευρές. Και αυτό γιατί άπαντες εμφανίστηκαν σε πρώτη φάση θωρακισμένοι, ανυποχώρητα, πίσω τις θέσεις τους.
Στο… δεύτερο μισό της συνάντησης η ατμόσφαιρα έδειχνε να έχει μαλακώσει, υπό την έννοια ότι προβάλλονταν επιχειρήματα σε πιο ανοιχτό πνεύμα διαλλακτικότητας. Εξ ου και η εμβάθυνση τελικά στις λεπτομέρειες των προβλημάτων του καλλιτεχνικού κόσμου καθώς και η παραδοχή του πρωθυπουργού ότι έχει υπάρξει κρατική αδιαφορία. Αυτή είναι «διαχρονική», είπε, «σε θέματα καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και ακαδημαϊκής αναγνώρισης των δικαιωμάτων σας».
Στη σύσκεψη τοποθετήθηκαν σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες. Μεταξύ άλλων οι υπουργοί Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και Ακης Σκέρτσος, οι οποίοι στάθηκαν, κατά πληροφορίες, περισσότερο σε νομικά και συνταγματικά ζητήματα, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης που έχει σηκώσει βάρος διαβουλεύσεων και προετοιμασίας το προηγούμενο διάστημα και η γενική γραμματέας Ανθρώπινου Δυναμικού Βιβή Χαραλαμπογιάννη. Από την άλλη πλευρά, μίλησαν οι εκπρόσωποι των ομοσπονδιών – σωματείων, καλλιτεχνικοί διευθυντές και εκπρόσωποι κρατικών και ιδιωτικών σχολών.
Αυτής της σύσκεψης έχουν προηγηθεί επαφές των θεσμικών εκπροσώπων των καλλιτεχνών αλλά και κυβερνητικών στελεχών με συνταγματολόγους – ανάμεσά τους ο Νίκος Αλιβιζάτος – ειδικά για το «αγκάθι» των πτυχίων και των προσόντων «Τ.Ε» (Τεχνικής Εκπαίδευσης). Το αρχικό πλάνο του Μαξίμου ήταν να αποδεχθεί μια συνάντηση της αντιπροσωπείας των καλλιτεχνών με τους εξ απορρήτων του Μητσοτάκη, ανάμεσά τους ο Γιάννης Μπρατάκος.
Όμως, η άρνηση της άλλης πλευράς, καθώς επέμενε μόνο για ραντεβού στο ανώτατο επίπεδο, μαζί με την όξυνση του κλίματος όσο περνούσαν οι μέρες, οδήγησαν στη σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό. Τη συμμετοχή της αρνήθηκε στο μεταξύ η πρώην υπουργός Πολιτισμού επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Λυδία Κονιόρδου, η οποία είχε πιάσει και εκείνη τότε την καυτή πατάτα.
Το άρθρο 16
Κατά πληροφορίες, από την αρχή η κυβέρνηση διεμήνυσε αφενός ότι μια «εξαφάνιση» εν γένει του Προεδρικού Διατάγματος (85/2023) δεν θα υπάρξει από τη στιγμή που ισχύει η τροπολογία εξαίρεσης των καλλιτεχνών από αυτό, αφετέρου ότι δεν υπάρχει «μαγική λύση» σε ό,τι αφορά τα πτυχία, καθώς λείπει το αντίστοιχο σε πανεπιστημιακό επίπεδο για να γίνει η διαβάθμιση.
Είναι ενδεικτικό ότι ο Μητσοτάκης έφερε στο προσκήνιο την πρόθεση για αλλαγή του άρθρου 16 στην επόμενη συνταγματική μεταρρύθμιση. «Υπάρχουν και συνταγματικοί περιορισμοί ως προς τη δυνατότητα να παρέχεται ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση», υπογράμμισε, «και όσο δεν αλλάζει το άρθρο 16, αυτό δεν είναι κάτι το οποίο θα είναι εφικτό».
Συμβιβαστικό πλαίσιο
Εκεί όπου αναμένεται συμβιβαστικό πλαίσιο είναι η μισθολογική κατάταξη, μια συζήτηση που άνοιξε για αρκετή ώρα. Η πρόταση της κυβέρνησης θα κατατεθεί και γραπτώς την Παρασκευή (17 Φεβρουαρίου), προκειμένου να την επεξεργαστούν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι. Μέχρι τότε οι καλλιτέχνες διατηρούν τις επιφυλάξεις τους και σε κάθε περίπτωση δεν αποσύρουν το εξαγγελθέν πρόγραμμα κινητοποιήσεων.
Η κυβερνητική πλευρά κινείται ουσιαστικά σε ένταξη των καλλιτεχνών στις αποδοχές «Τ.Ε» εφόσον απασχολούνται στο Δημόσιο με εκπαιδευτικό και καλλιτεχνικό έργο. Η ρύθμιση αυτή θα αφορά ανεξαιρέτως όλους τους καλλιτέχνες είτε αποφοιτήσαν προ του 2003 οπότε τα πτυχία των δραματικών σχολών ήταν ισότιμα με εκείνα των ΤΕΙ είτε μετά το 2003.
Στο πρότυπο της σχολής Καλών Τεχνών
Κυβερνητικοί παράγοντες αναγνωρίζουν τις ανισορροπίες, όπως αναδείχθηκαν μέσα από τις κινητοποιήσεις των καλλιτεχνών, και προσδοκούν ότι θα επικρατήσει άμεσα κλίμα αποσυμπίεσης. Μέχρι τις 31 Μαρτίου αναμένονται και τα αποτελέσματα από τις συνεδριάσεων των διυπουργικών επιτροπών (για το θέατρο, τη μουσική, τον χορό) σε ό,τι αφορά την ίδρυση πανεπιστημιακής σχολής για τις παραστατικές τέχνες.
Επιδιώκεται μια σχολή στο πρότυπο της Καλών Τεχνών. Κατά πληροφορίες, προσανατολισμός είναι να μπορούν να εισέρχονται σε αυτή και οι σημερινοί απόφοιτοι δραματικών σχολών, πιθανότατα για να παρακολουθήσουν το τελευταίο έτος, ώστε να έχουν τη δυνατότητα απόκτησης πανεπιστημιακού τίτλου. Όπως ανακοινώθηκε επίσης, θα δοθεί δυνατότητα εισόδου (με κατατακτήριες εξετάσεις) αποφοίτων δραματικών και συναφών σχολών στο 3ο εξάμηνο τμημάτων ΑΕΙ.
Πολιτική αντιπαράθεση
Τα ζητήματα των καλλιτεχνών συντηρούν πάντως το μέτωπο της πολιτικής αντιπαράθεσης. Στην κυβέρνηση βλέπουν «πριμοδότηση» των κινητοποιήσεων από τον ΣΥΡΙΖΑ και προσπάθειες υποδαύλισης των εντάσεων. «Μετά από δύο μήνες μεγαλειωδών κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών, στη συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό δεν προέκυψε τίποτα συγκεκριμένο. Μόνο αόριστες υποσχέσεις» είπε η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ Σία Αναγνωστοπούλου.
Για «θολές ανακοινώσεις» από την κυβέρνηση έκανε λόγο το ΚΚΕ, αμέσως μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου: «Το μόνο που έκανε ξεκάθαρο είναι η πρόθεσή του να εκμεταλλευτεί τον μεγάλο αγώνα των καλλιτεχνών και σπουδαστών, για να γίνει κοινωνικά αποδεκτή η κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος».
- Κιμ Γιονγκ Ουν: Προειδοποιεί για κίνδυνο πυρηνικού πολέμου
- Ουκρανία: Παρίσι και Λονδίνο υπόσχονται να μην αφήσουν τον Πούτιν να «πετύχει τους σκοπούς του»
- Η βαθμολογία στον όμιλο της Εθνικής μετά την ήττα στο Λονδίνο
- Θα μπουν οι ΗΠΑ στο στόχαστρο των εκδικητών ομολόγων;
- Euroleague: Η βαθμολογία μετά τη νίκη του Ολυμπιακού επί της Μπασκόνια
- Μεγάλη Βρετανία – Ελλάδα 73-72: Μπλακ-άουτ και απότομη προσγείωση για τη «γαλανόλευκη»