Το χειμερινό Μουντιάλ λέει αλλιώς την ιστορία των πρωταθλημάτων
Το Μουντιάλ έκοψε τη σεζόν στα δύο. Το επιβεβαιώνουν από την Άρσεναλ και την Μπάγερν ως τον… Παναθηναϊκό!
- Ο αντίπαλος της Starlink του Έλον Μάσκ έχει ευρωπαϊκή σφραγίδα
- Με τι δεν είναι ικανοποιημένοι οι εργαζόμενοι - Και δεν είναι ο μισθός η μεγαλύτερη ανησυχία τους
- Το ύστατο μήνυμα του Κώστα Χαρδαβέλλα στους θεατές του: Μέσα μας υπάρχει μία βόμβα χιλίων μεγατόνων, η ψυχή
- ΣΥΡΙΖΑ: Τα νέα μέλη του Εκτελεστικού Γραφείου και οι χρεώσεις στην Πολιτική Γραμματεία
Συνέβη στα μέρη μας, και δεδομένα αποτελεί το αλάτι και πιπέρι της αγωνιστικής σεζόν. Το τρένο του Παναθηναϊκού που για έναν αγωνιστικό γύρο έμοιαζε με εξπρές, αποκτώντας διαφορά οκτώ βαθμών από την ΑΕΚ και δώδεκα από τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ επέστρεψε μετά τη χειμερινή διακοπή… μουντζούρης.
Και κάπως έτσι δύο μήνες μετά έχουμε πρωτάθλημα για τα καλά.
Συμβαίνει όμως και στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου: Στον αφρό της Premier League. Και μιας και εκεί όλα είναι θεαματικότερα, έτρεξε και σε χρόνο ρεκόρ. Ένα μήνα πριν, 15 Γενάρη με το «διπλό» της Άρσεναλ στο ντέρμπι του Λονδίνου κόντρα στη Τότεναμ οι Gunners ξέφυγαν με οκτώ βαθμούς από τη Σίτι και εννέα από τη Γιουνάιτεντ.
Χθες βράδυ 15 Φλεβάρη η παρέα του Κέβιν Ντε Μπρόινε έκανε βόλτα στο Emirates: 3-1 η Σίτι και πλέον η Άρσεναλ υποχρεωμένη σε μια άβολη συγκατοίκηση. Έχουν και οι δύο από 51 βαθμούς (η Σίτι ένα ματς περισσότερο). Έχουν πίσω τους και τη Γιουνάιτεντ που απειλεί πια από το -5 σε ρόλο αουτσάιντερ.
Έπαθε η Άρσεναλ… Παναθηναϊκό; Ναι, με έναν τρόπο. Κυρίως όμως έπαθε το ποδόσφαιρο μια χρονιά δίχως προηγούμενο. Εκείνη με ένα Μουντιάλ στη μέση να την κόβει στα δύο. Και αυτό είναι κάτι αχαρτογράφητο.
Άξιο προσοχής και παρατήρησης όπως αρμόζει σε κάθε τι καινούργιο. Και εκεί που οι ποδοσφαιριστές πήγαν, είδαν, έπαιξαν στο Κατάρ. Και εκεί που παρακολούθησαν την εξέλιξη από την τηλεόραση.
Έχει τεράστια σημασία ο «ρυθμός» σε κάθε ομαδικό παιχνίδι. Δεν μιλούν τυχαία για εκείνον οι προπονητές. Φέτος οι ομάδες υποχρεώθηκαν να τρέξουν ένα σπριντ ως το πρώτο δεκαήμερο του Νοέμβρη. Και έπειτα μπήκαν σε… αδράνεια για να επιστρέψουν άλλες μετά από σαράντα μέρες.
Στη Γερμανία μάλιστα που είχαν προγραμματισμένη ούτως ή άλλως τη δική τους διακοπή, το break ξεπέρασε το δίμηνο. Η πρωτοπόρος Μπάγερν ας πούμε έπαιξε το τελευταίο ματς για τη Bundesliga στις 12/11 για το 2022 και στις 20/1 για το 2023. Επέτρεψε με τρεις μαζεμένες ισοπαλίες, όλες 1-1.
Η Μπάγερν στο φινάλετου ΄22 έτρεξε έξι σερί νίκες στο πρωτάθλημα, όταν η Ουνιόν στο ίδιο διάστημα μάζεψε με το ζόρι οκτώ βαθμούς (2 νίκες, 2 ισοπαλίες, 2 νίκες). Στο ξεκίνημα του 2023 οι Βαυαροί έχασαν έξι μαζεμένους, όταν η ομάδα του Βερολίνου τρέχει πια τοδικό της μεγάλο σερί (5Χ5).
Σήμερα η διαφορά που τους χωρίζει είναι μόλις ένας βαθμός και οι δύο τους θα τα πουν από κοντά σε λίγες ημέρες (26/2) σε ένα ντέρμπι που ήδη φαντάζει σπουδαίο στην οικονομία του πρωταθλήματος.
Αγνώριστη έχει επιστρέψει από την διακοπή και η Ρεάλ Μαδρίτης στη La Liga. Οι εκτός έδρας ήττες από τη Βιγιαρεάλ και τη Μαγιόρκα καθώς και μια λευκή ισοπαλία ενός με τη Σοσιεδάδ την έστειλαν ήδη οκτώ βαθμούς μακριά από τη Μπαρτσελόνα.
Στη Γαλλία, η Παρί μέσα στο νέο έτος έχει προλάβει ήδη να χάσει έντεκα βαθμούς, επιτρέποντας στη Μαρσέιγ να επιστρέψει στο μείον πέντε. Και βέβαια τι να πει κανείς για τη Λίβερπουλ που μόλις προχθές έκανε τη πρώτη νίκη της για το 2023, και την Τσέλσι που με τη σειρά της μετρά άλλη μια –στις 15 Γενάρη.
Είναι ελάχιστες οι ομάδες σε ολόκληρη την Ευρώπη που συνέχισαν από εκεί που σταμάτησαν πριν από το Μουντιάλ και η καταπληκτική Νάπολι του Λουτσιάνο Σπαλέτι αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Φυσικά συνέβη και άλλες χρονιές ομάδες να βρήκαν και να έχασαν τη φόρμα τους μέσα στη διαδρομή ενός πρωταθλήματος. Δεν πρέπει να έχει ξανασυμβεί όμως να συζητάμε για τόσες ανατροπές «κορυφής» ενώ έπιασε Φλεβάρης. Και εκεί που ξέρουν από «διακοπές». Και εκεί που τώρα υποχρεωτικά μαθαίνουν…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις