Κοροναϊός: Διάγνωση τώρα και με τεστ… δακρύων
Η ανίχνευση του SARS-CoV-2 στα δάκρυα μπορεί να προσφέρει μια ασφαλή και καλύτερα ανεκτή εναλλακτική στα συμβατικά τεστ ,σύμφωνα με νέα βραζιλιάνικη μελέτη.
- Ο Γεραπετρίτης, ο Φιντάν, η αντιπολίτευση και ο ελληνοτουρκικός διάλογος
- Παραδέχθηκε τους «λευκούς γάμους» η Ειρήνη Μουρτζούκου – «Χρειάζεται ψυχολόγο» λέει η δικηγόρος της
- «Στο έλεος των fund» – Σε υπερήλικα με σύνταξη 395 ευρώ, του ζητούν 800€ για να μην βγει σε πλειστηριασμό το σπίτι του
- Washington Post: Αιμορραγεί ο Ισραηλινός στρατός – «Προτιμώ την οικογένειά μου από τον πόλεμο»
Δακρύστε, συλλέξτε με μπατονέτα τα δάκρυα και τελειώσατε σε ό,τι αφορά τη διάγνωση του SARS-CoV-2! Αυτό ουσιαστικώς είναι το συμπέρασμα μιας νέας μελέτης ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Σάο Πάολο στη Βραζιλία η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Journal of Clinical Medicine».
Καλή και πιο… ευχάριστη εναλλακτική
Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα δακρύων από ασθενείς που είχαν διαγνωσθεί με COVID-19 μέσω των συμβατικών τεστ και οι οποίοι είχαν εισαχθεί στο Νοσοκομείο Αποκατάστασης Κρανιοπροσωπικών Ανωμαλιών (HRAC). Ο SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε στο 18,2% των δειγμάτων, γεγονός που μαρτυρεί ότι η μέθοδος των… δακρύων μπορεί να αποτελέσει μια καλή εναλλακτική στη λήψη ρινοφαρυγγικού δείγματος που αποτελεί μια όχι και τόσο ευχάριστη διαδικασία.
Προφυλάξεις για τους επαγγελματίες υγείας
Τα νέα ευρήματα μαρτυρούν επίσης ότι οι επαγγελματίες υγείας πρέπει να έχουν υπόψη τους πως μπορεί να εκτεθούν στον κορωνοϊό μέσω των δακρύων των ασθενών τους και να λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα – αν και στη μελέτη επισημαίνεται ότι ο κίνδυνος μόλυνσης μέσω των δακρύων είναι χαμηλός.
Προγνωστικός δείκτης
Επιπροσθέτως ο συνδυασμός δύο παραγόντων – περισσότερες συννοσηρότητες και υψηλότερο ποσοστό θνητότητας – στους ασθενείς των οποίων το δείγμα δακρύων ήταν θετικό μαρτυρεί ότι η νέα μέθοδος ανίχνευσης του ιού μπορεί να αποτελέσει προγνωστικό δείκτη της εξέλιξης του ασθενούς.
Οι περιορισμοί
«Στόχος μας ήταν να αναπτύξουμε ένα διαγνωστικό τεστ που θα βασίζεται σε πιο εύκολη συλλογή του δείγματος χωρίς να νιώθει δυσφορία ο ασθενής. Το ρινικό ή ρινοφαρυγγικό τεστ δεν είναι ευχάριστο ενώ συχνά δεν διενεργείται και σωστά. Θεωρήσαμε ότι η συλλογή δακρύων θα ήταν πιο εύκολη και καλά ανεκτή και δείξαμε ότι κάτι τέτοιο ισχύει. Πάντως μεταξύ των περιορισμών της μελέτης μας ήταν ότι δεν γνωρίζουμε αν η ποσότητα του υγρού που συλλέγεται για τη διεξαγωγή του τεστ επηρεάζει το αποτέλεσμα» σημείωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο FAPESP ο Λουίζ Φερνάντο Μαντσόνι Λουρενσόνε, καθηγητής Ιατρικής στο ΗRAC και κύριος συγγραφέας της μελέτης.
Η μελέτη
Η μελέτη περιέλαβε 61 νοσηλευόμενους ασθενείς εκ των οποίων 28 διαγνώσθηκαν αρνητικοί και 33 θετικοί στην COVID-19 μέσω μοριακού τεστ με ρινοφαρυγγικό δείγμα. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δάκρυα και των 33 θετικών στον ιό ασθενών καθώς και των μισών από τους 28 ασθενείς που ήταν αρνητικοί. Τα δάκρυα συνελέγησαν το πρώτο εξάμηνο του 2021 όταν οι κύριες παραλλαγές του SARS-CoV-2 που κυκλοφορούσαν στο Σάο Πάολο ήταν η Γάμμα και η Δέλτα.
Οι δύο τεχνικές συλλογής των δακρύων
Εκτός από τη συλλογή των δακρύων με μάκτρο (ειδική μπατονέτα), οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν και άλλη μια τεχνική με χρήση οφθαλμικών διαγνωστικών ταινιών (Schirmer strip test) – με αυτήν την τεχνική η ταινία τοποθετείται επί πέντε λεπτά μέσα στο κάτω βλέφαρο (η συγκεκριμένη μέθοδος χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο για τον προσδιορισμό του αν το μάτι παράγει αρκετά δάκρυα). Τα δείγματα αναλύθηκαν μεταξύ Ιουλίου και Νοεμβρίου του 2021.
Τα αποτελέσματα
Ο SARS-CoV-2 ανιχνεύθηκε στο 18,2% των δειγμάτων που συνελέγησαν με μάκτρο και στο 12,1% των δειγμάτων που συνελέγησαν με οφθαλμική ταινία. Οπως ήταν αναμενόμενο, κανένας από τους ασθενείς που είχε διαγνωσθεί αρνητικός στον ιό μέσω ρινοφαρυγγικού δείγματος δεν διαγνώσθηκε θετικός στο τεστ των… δακρύων.
Μεγαλύτερη πιθανότητα θανάτου
Παράλληλα οι ασθενείς με θετικό τεστ δακρύων φάνηκε ότι είχαν σχεδόν επταπλάσιες πιθανότητες θανάτου σε σύγκριση με τους ασθενείς με αρνητικό τεστ. Πρέπει να σημειωθεί ότι οι ασθενείς αυτοί είχαν παράγοντες κινδύνου για υψηλή θνητότητα, όπως οι συννοσηρότητες.
Και για άλλες ιογενείς λοιμώξεις
Η ερευνητική ομάδα βρίσκεται τώρα σε διαδικασία ανίχνευσης άλλων ιογενών λοιμώξεων μέσω τεστ που θα διεξάγονται στα μάτια.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις