Πιέζει τις αναδυόμενες οικονομίες το ισχυρό δολάριο
Η άνοδος του αμερικανικού νομίσματος εξαντλεί τα περιορισμένα συναλλαγματικά τους αποθέματα και αναστέλλει την ανάπτυξη καθιστώντας τις εξαγωγές τους πιο ακριβές
Η ενίσχυση του δολαρίου το τελευταίο έτος λόγω των συνεχών αυξήσεων επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει προκαλέσει ισχυρές πιέσεις σε πολλές αναδυόμενες οικονομίες, οι οποίες βλέπουν τα εθνικά τους νομίσματα να υποχωρούν συνεχώς και τα χρέη τους να γίνονται πιο ακριβά στην εξυπηρέτηση.
Η Αίγυπτος, το Πακιστάν και ο Λίβανος σταμάτησαν από τον περασμένο μήνα να συνδέουν τα νομίσματά τους με το δολάριο και αυτά υποχωρούν σημαντικά, σύμφωνα με στοιχεία των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς». Νιγηρία και Αργεντινή δέχονται πιέσεις από τις αγορές για να κάνουν το ίδιο, αναφέρεται ακόμη. Σημαντική υποχώρηση έχει καταγράψει επίσης η λίρα Τουρκίας. Πιέσεις υπάρχουν και στη Μαλαισία, την Ταϊλάνδη αλλά και την Ινδία, τα νομίσματα των οποίων βρίσκονται στα χαμηλότερα επίπεδα του τελευταίου μήνα, δείχνουν στοιχεία του Reuters. Ιδιαίτερη περίπτωση εξακολουθεί να αποτελεί η Ουκρανία λόγω του πολέμου.
Η φετινή υποτίμηση νομισμάτων από Αίγυπτο, Πακιστάν και Λίβανο έχει γίνει σε μια προσπάθεια να ξεκλειδώσει η χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης από το ΔΝΤ. Η υποτίμηση του νομίσματος της Αιγύπτου κατά 23% από τις αρχές Ιανουαρίου 2023 ήταν η τρίτη από τον Μάρτιο του περασμένου έτους και μετά, όταν η κυβέρνηση άρχισε να καταργεί κλείδωμα του νομίσματος με το δολάριο που ίσχυε εδώ και πέντε χρόνια. Η λίρα της Αιγύπτου έκτοτε έχει χάσει περίπου το 50% της αξίας της σε δολάρια, αναφέρουν οι «ΦΤ».
Επίσης η ρουπία του Πακιστάν έχασε περίπου το 20% της αξίας της σε δολάρια αφού οι Αρχές χαλάρωσαν τους ελέγχους στις 26 Ιανουαρίου. Η κεντρική τράπεζα του Λιβάνου άφησε το νόμισμά της να πέσει κατακόρυφα κατά 90% έναντι του δολαρίου την 1η Φεβρουαρίου, καταργώντας το κλείδωμα με το δολάριο που ίσχυε από το 1997, δείχνουν τα ίδια στοιχεία.
Για πολλές χώρες με τεχνητά ισχυρές συναλλαγματικές ισοτιμίες, η απόφαση για υποτίμηση είναι μια δύσκολη επιλογή. Η υπεράσπιση των συναλλαγματικών ισοτιμιών εξαντλεί τα συνήθως περιορισμένα συναλλαγματικά τους αποθέματα και επίσης αναστέλλει την ανάπτυξη καθιστώντας τις εξαγωγές τους πιο ακριβές.
Ομως η υποτίμηση πυροδοτεί τον πληθωρισμό καθιστώντας τις εισαγωγές πιο ακριβές και αυξάνει το κόστος εξυπηρέτησης των χρεών σε ξένο νόμισμα, σχολιάζουν οι «ΦΤ».
Για την Τουρκία αναφέρεται ότι η κυβέρνηση «είναι απίθανο να αντιμετωπίσει σύντομα αυτό που πολλοί αναλυτές βλέπουν ως ένα τεχνητά ισχυρό νόμισμα, δεδομένων των έντονων πληθωριστικών πιέσεων που αντιμετωπίζει ο πληθυσμός, οι οποίες θα μπορούσαν να επιδεινωθούν από τον πρόσφατο σεισμό».
Τα περισσότερα ασιατικά νομίσματα υποχωρούν αυτή την εβδομάδα στο χαμηλότερο επίπεδο ενός μήνα έναντι του δολαρίου, την ώρα που ενισχύονται οι προβλέψεις για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed. Το ρίνγκιτ Μαλαισίας υποχώρησε 0,8% φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδό του από τις 9 Ιανουαρίου, ενώ το μπατ Ταϊλάνδης έχασε 0,7% για να αγγίξει το πιο χαμηλό σημείο από τις 12 Ιανουαρίου. Η ινδική ρουπία υποχώρησε 0,2% για να φτάσει χαμηλότερο επίπεδο σε περισσότερο από έναν μήνα, δείχνουν τα στοιχεία του Reuters.
Την ίδια ώρα αξιωματούχοι της Fed δηλώνουν ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια για να νικήσει τον πληθωρισμό. Οι αγορές χρήματος έχουν τιμολογήσει τώρα μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων της Fed κατά 25 μονάδες βάσης (bp) τον Μάρτιο και προβλέπουν μια επιπλέον αύξηση τον Μάιο.
- Κίνα: Οι ΗΠΑ «παίζουν με τη φωτιά» δίνοντας στην Ταϊβάν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια
- Καιρός: Στα λευκά ορεινά της χώρας – Το καμπανάκι της ΕΜΥ για την κακοκαιρία
- Θρίαμβος της Μπόρνμουθ στο «Ολντ Τράφορντ» (3-0) – Γκέλα για την Τσέλσι (0-0)
- Βραζιλία: Τουλάχιστον δέκα νεκροί σε συντριβή μικρού αεροπλάνου
- Artemas και Διαμαντής: Ο Κύπριος viral τραγουδιστής που ακούει ο Ομπάμα και όλο το TikTok, έχει ορμή
- Γάζα: Οικογένειες ψάχνουν καθημερινά στα σκουπίδια για να φάνε, λέει η UNRWA