Πλειστηριασμοί: Φοβάται ότι θα χάσει το σπίτι του για ένα επισκευαστικό δάνειο
Ο Γολγοθάς στις περισσότερες περιπτώσεις αρχίζει με μία απόλυση ή ακόμη χειρότερα με μια αρρώστια του δανειολήπτη ή μέλους της οικογένειας που τους ανατρέπει τη ζωή ή με μια μείωση μισθού.
Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση μαλώνουν για το ποιος φταίει περισσότερο που άνοιξε ο δρόμος για πλειστηριασμούς α’ κατοικίας, οι δικαστές μιλούν για υποχρεωτική εφαρμογή των νόμων, τα funds απολογούνται δίνοντας τη δική τους εκδοχή για την κατάσταση και δεσμευόμενα για επίδειξη κοινωνικής ευαισθησίας και στην πραγματική ζωή πολίτες χάνουν τον ύπνο τους, κινδυνεύοντας να μείνουν ανέστιοι.
Κάθε πρωί ανεβάζουν παλμούς ελέγχοντας εάν ήρθε νέο ειδοποιητήριο από το fund για κάποιο δάνειο που πήραν τις περισσότερες φορές υπό εντελώς διαφορετικές οικονομικές και προσωπικές συνθήκες. Και για τον κακό υπολογισμό και την έλλειψη διορατικότητας δεν φταίει μόνο ο δανειολήπτης. Ο οικονομικός αναλφαβητισμός στην Ελλάδα είναι μάστιγα και οι τράπεζες υποτίθεται ότι έχουν συμβούλους και ελέγχουν εάν πληρούνται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση δανείου, ακριβώς για να αποφεύγονται αυτές οι κακοτοπιές.
Ο Γολγοθάς στις περισσότερες περιπτώσεις αρχίζει με μία απόλυση ή ακόμη χειρότερα με μια αρρώστια του δανειολήπτη ή μέλους της οικογένειας που τους ανατρέπει τη ζωή ή με μια μείωση μισθού. Στις συμφορές αυτές που τινάζουν τον οικογενειακό προϋπολογισμό στον αέρα τους τελευταίους μήνες προστέθηκε και η κατακόρυφη αύξηση τιμών σε όλα τα αναγκαία για την επιβίωση προϊόντα και υπηρεσίες.
Υπό αυτές τις συνθήκες η κατάσταση οδηγείται μοιραία σε αδιέξοδο και ο δανειολήπτης σε απόγνωση – γιατί η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που κινδυνεύουν να μείνουν στο δρόμο δεν είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές, ούτε τους λείπει η κουλτούρα πληρωμών, όπως κάποιοι προσπαθούν να πείσουν.
Θα κάνω τα πάντα για να μην ξεσπιτωθώ
Ο Άγγελος Λαμπίδης είναι ένας από τους δανειολήπτες που κινδυνεύει να χάσει το σπίτι του. Μιλώντας στο MEGA περιγράφει πώς έφτασε σε αυτό το σημείο, δίνοντας μια πολύ πειστική απάντηση σε όσους αβροχοις ποσίν λένε «καλά να πάθουν ας πλήρωναν» ή τους κουνούν το δάκτυλο λέγοντας «άπλωνε τον πόδα σου κατά το πάπλωμά σου».
«Επί 8 χρονια πλήρωνα 250 ευρώ το μήνα, γιατί δούλευα. Μετά μας πήρε η κάτω βόλτα. Δεν είχαμε δουλειά, δεν είχαμε τίποτα. Άρχιζαν να έρχονται τα ειδοποιητήρια. Είχαμε πέντε χιλιάρικα τον μήνα. Αυτά ήταν τα λεφτά μας, μετά βγήκα στη σύνταξη», εξηγεί ο κ. Λαμπίδης που η φορολογική δήλωσή του είναι 8.000 ευρώ ετησίως και το σπίτι 72 τ.μ.
«Είχαμε τη ΔΕΗ και το νερό με διακανονισμό. Πήραμε δανεικά και πληρώσαμε. Τώρα βάλθηκαν να μου πάρουν το σπίτι», συμπληρώνει.
Όπως θα πει ο ίδιος, θέλει να εξαντλήσει τα περιθώρια για το μικρό του διαμέρισμα, προκειμένου να μην ξεσπιτωθεί. «Προτίθεμαι να δώσω 2.000 προκαταβολή και να δίνω 300 ευρώ το μήνα από τη σύνταξή μου».
Στην Πάτρα οι δανειολήπτες κάνουν ουρές στα δικηγορικά γραφεία
«Ήμουν πολύ σωστός με τις υποχρεώσεις μου. Είχα δώσει 80.000 ευρώ μέχρι το 2011, μετά βγήκα στη σύνταξη κι επειδή αργούσε να δώσει το κράτος χρήματα, αδυνατούσα να πληρώσω τις δόσεις μου», είπε στο MEGA δανειολήπτης.
Τώρα θα πει πως μπροστά στον κίνδυνο των funds θέλει μία δεύτερη ευκαιρία, αλλιώς κινδυνεύει να μείνει ξεσπιτωμένος.
- Νέα Υόρκη: Ταξί ξέφυγε από την πορεία του και χτύπησε ανθρώπους έξω από πολυκατάστημα – 7 τραυματίες
- «Βόμβα» με Μίτσιτς: «Οι τρεις ομάδες της Euroleague και το ΝΒΑ…»
- Αρκάς: Ο Άγιος Βασίλης στέλνει την καλημέρα του
- Βοσνία: 200.000 σπίτια χωρίς ρεύμα λόγω χιονοθύελλας
- Νίκησαν τους Σέλτικς οι Σίξερς με σόου Μάξεϊ και Εμπίντ (vid)
- Κλειστά σούπερ μάρκετ και καταστήματα σήμερα – Το ωράριο των επόμενων ημερών