Μια ακόμα διαμαρτυρία κατά των μέτρων που φέρνει η κυβέρνηση με το Προεδρικό Διάταγμα για τον Πολιτισμό έκαναν το πρωί της Παρασκευής οι καλλιτέχνες, οι οποίοι πραγματοποιούν νέα απεργία.
Σήμερα εκατοντάδες καλλιτέχνες πραγματοποίησαν συγκέντρωση έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος και Ακροάματος (ΠΟΘΑ) κατέθεσε αίτηση ακύρωσης του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022 και στη συνέχεια πορεία προς τη Βουλή.
Η ΠΟΘΑ σε ανακοίνωσή της κάνει λόγο για «τεράστιο κύμα συμπαράστασης στον αγώνα», ενώ ζητά την «τροποποίηση όλων των ρυθμίσεων που αφορούν τις ειδικότητες των καλλιτεχνών και των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό από το Προεδρικό Διάταγμα 85/22», καθώς και την ικανοποίηση των αιτημάτων για την υπαγωγή των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών, των εργαζομένων στην Τέχνη και τον Πολιτισμό στην κατηγορία Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΤΕ).
Επιπλέον, ζητά την ίδρυση Δημόσιας Τριτοβάθμιας Ανώτατης Καλλιτεχνικής εκπαίδευσης και την παροχή σίτισης, στέγασης και δωρεάν συγγραμμάτων στους σπουδαστές.
Κήδευσαν τον Πολιτισμό
Έξω από το Συμβούλιο της Επικρατείας οι καλλιτέχνες πραγματοποίησαν ένα δρώμενο προκειμένου να εκφράσουν την άρνησή τους στα σχέδια της κυβέρνησης, αλλά και θέλοντας να προδιαγράψουν την κατάληξη που θα έχει ο πολιτισμός στη χώρα μας.
Ειδικότερα, έκαναν την κηδεία του πολιτισμού έξω από το ΣτΕ, με αρκετούς νέους καλλιτέχνες να συμμετέχουν στο συγκεκριμένο δρώμενο.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.