ΗΠΑ: «Το δικό μας Τσερνόμπιλ» – Άλλαξαν τα πάντα στο Ιστ Παλεστάιν μετά τον εκτροχιασμό τρένου με χημικά προϊόντα
Το τρένο με τα χημικά προϊόντα εκτροχιάστηκε στο Ιστ Παλεστάιν του Οχάιο στις ΗΠΑ στις 3 Φεβρουαρίου.
- Δολοφονία σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Συνελήφθη ύποπτος
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Η ζωή των κατοίκων στο Ιστ Παλεστάιν του Οχάιο στις ΗΠΑ άλλαξε ολοκληρωτικά μετά τις 20:55 στις 3 Φεβρουαρίου. Ήταν εκείνη η ημέρα που ένα τρένο φορτωμένο με χημικά προϊόντα εκτροχιάστηκε στη συγκεκριμένη πόλη, όπως θυμίζει το BBC που έχει μιλήσει με τους Τζον και Λίζα Χάμνερ, κατοίκους της περιοχής.
Οι Χάμνερ κατείχαν μια επιτυχημένη επιχείρηση με απορριμματοφόρα. Αρχικά είχαν πέντε πελάτες, ενώ πριν το ατύχημα είχαν φτάσει τις 7.000 μέσα σε μια περίοδο 18 ετών.
«Κατέστρεψε εντελώς τη ζωή μας», δήλωσε στο BBC ο Τζον Χάμνερ, πνίγοντας τα δάκρυά του στο πάρκινγκ της επιχείρησής του, όπου η δυσοσμία των χημικών και του θείου από τον εκτροχιασμό παραμένει έντονη.
«Είμαι στο σημείο που θέλω να φύγω από εδώ», πρόσθεσε. «Θα μετακομίσουμε. Δεν μπορούμε να το κάνουμε πια», είπε ο Χάμνερ.
Τα μάτια του Τζον είναι κόκκινα και πρησμένα, γεγονός που αποδίδει στις χημικές ουσίες που υπάρχουν πλέον στο περιβάλλον του Ιστ Παλεστάιν.
Ωστόσο, ο ίδιος και η σύζυγός του λένε στο BBC ότι οι βασικές πληγές τους είναι αόρατες και ψυχολογικές.
«Χάνω τόσο πολύ ύπνο. Έχω πάει ήδη δύο φορές στον γιατρό και παίρνω χάπια άγχους», είπε.
«Αυτό είναι δέκα φορές χειρότερο από το να χάσω απλώς τα προς το ζην. Εμείς χτίσαμε αυτή την επιχείρηση», συμπλήρωσε.
Θα εγκαταλείψουν το Ιστ Παλεστάιν
Όπως και ο σύζυγός της, η κ. Χάμνερ δήλωσε ότι πέρασε άγρυπνες νύχτες ανησυχώντας για την επιχείρησή τους, τους δέκα υπαλλήλους τους και την πόλη όπου πέρασε 20 χρόνια από τη ζωή της.
Ήδη, αρκετές δεκάδες από τους μακροχρόνιους πελάτες τους έχουν ακυρώσει τις υπηρεσίες αποκομιδής και δήλωσαν ότι σκοπεύουν να εγκαταλείψουν το Ιστ Παλεστάιν.
«Φοβάμαι για τους ανθρώπους που ζουν εδώ», λέει. «Δεν ξέρω κανέναν που να μπορεί να κοιμηθεί, γιατί έχει να παλέψει σε τόσα πολλά μέτωπα. Είναι η επιχείρησή σου, είναι η υγεία σου και η υγεία των φίλων σου», τόνισε η ίδια.
Στεκόμενος σε ένα λόφο χώματος σε απόσταση αναπνοής από τα απανθρακωμένα υπολείμματα αρκετών σιδηροδρομικών βαγονιών από τον εκτροχιασμό, ο κ. Χάμνερ χαρακτήρισε το περιστατικό ως το «Τσερνόμπιλ του Ιστ Παλεστάιν», το παρομοίασε δηλαδή με το πυρηνικό δυστύχημα του Απριλίου του 1986 στην Ουκρανία που ήταν τότε τμήμα της ΕΣΣΔ.
Δεν είναι ο μόνος κάτοικος που νιώθει έτσι. Μέσα σε δύο ημέρες στο Ιστ Παλεστάιν, αρκετοί κάτοικοι δήλωσαν στο BBC ότι θεωρούν τον εκτροχιασμό μια σημαντική στιγμή στην ιστορία της πόλης. Τουλάχιστον για το άμεσο μέλλον, η ζωή τους θα μετριέται με βάση το τι συνέβη πριν από την καταστροφή της 3ης Φεβρουαρίου και το τι έλαβε χώρα μετά.
Ομοσπονδιακοί και τοπικοί αξιωματούχοι έχουν συμβουλεύσει τους κατοίκους να πίνουν εμφιαλωμένο νερό. Οι Αρχές δήλωσαν ότι ήταν ασφαλές να επιστρέψουν οι άνθρωποι στην πόλη μερικές ημέρες μετά τον εκτροχιασμό, αν και οι περιβαλλοντικοί εμπειρογνώμονες εξέφρασαν τον σκεπτικισμό τους.
Το ρεπορτάζ του BBC από το Ιστ Παλεστάιν
Από ναυτία έως καρκίνο
Η έκθεση στις χημικές ουσίες που απελευθερώθηκαν κατά τη συντριβή – οι οποίες περιλαμβάνουν χλωριούχο βινύλιο και ακρυλικό βουτύλιο – μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα από ναυτία έως καρκίνο.
«Για αυτή την πόλη, αυτό είναι ένα Περλ Χάρμπορ ή μια 11η Σεπτεμβρίου. Ένα από αυτά τα πράγματα για τα οποία οι άνθρωποι πάντα μιλούν», δήλωσε ο ιδιοκτήτης της καφετέριας, Μπεν Ρέιτνερ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις