Ποιους βλέπει στο Μόναχο ο Μητσοτάκης: ο αμερικανικός παράγοντας και τα «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο
Στο «Νταβός της ασφάλειας» επί γερμανικού εδάφους συμμετέχει ο πρωθυπουργός – Η συνάντηση με διακομματική αντιπροσωπεία του αμερικανικού Κογκρέσου, το πάνελ για το Μεταναστευτικό και τα πολιτικά τετ α τετ.
- Oι πέντε πρωτοπόρες γυναίκες που θα εμφανιστούν στα νομίσματα των ΗΠΑ το 2025
- Μαγνήτης για τους επενδυτές τα πράσινα ακίνητα – Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές
- Σε νέες αγορές ποντάρει ο ελληνικός τουρισμός για το 2025 – Τα μηνύματα
- «Πόλεμος με τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη» – Μαζεύτηκαν διπλάσιοι τόνοι απορριμμάτων από μια τυπική μέρα
Πριν από έναν χρόνο, όταν βρισκόταν στους διαδρόμους του ξενοδοχείου Bayerischer Hof στο κέντρο του Μονάχου για το αποκαλούμενο «Νταβός της ασφάλειας», ο Κυριάκος Μητσοτάκης έριχνε βάρος στις δια ζώσης επαφές με σημαντικούς «παίκτες» των ΗΠΑ, πριν και μετά από το κλεισμένο – τότε – ραντεβού του σε κοινό πάνελ με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.
Σήμερα στους ίδιους χώρους, όπου πραγματοποιείται η Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, συγκεντρώνοντας κορυφαίους πολιτικούς, διπλωμάτες, αναλυτές για θέματα εξωτερικής πολιτικής και άμυνας, ο πρωθυπουργός επενδύει ξανά στις δια ζώσης επαφές με αμερικανικούς παράγοντες.
Εκεί βρίσκεται και ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον οποίο σε κάθε περίπτωση θα συναντήσει επίσημα ο Μητσοτάκης στην Αθήνα, το βράδυ της Δευτέρας, λίγο προτού εγκαινιαστεί (την επόμενη μέρα) ο τέταρτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ. Από την κυβέρνηση μιλούν για επισφράγιση του «άριστου επιπέδου» των ελληνοαμερικανικών σχέσεων.
Μενέντεζ και βαν Χόλεν
«Στο Κογκρέσο είναι διακομματική η αναγνώριση της στρατηγικής σημασίας της Ελλάδας» έλεγαν πρωθυπουργικοί συνεργάτες μερικές ώρες πριν από την προγραμματισμένη συνάντηση του Μητσοτάκη, επί γερμανικού εδάφους, με 17μελή διακομματική αντιπροσωπεία του Κογκρέσου υπό τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, τον οποίο είχε δει και πέρυσι στον ίδιο χώρο.
Στη συγκεκριμένη συνάντηση αναμένονται μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας Μπομπ Μενέντεζ και ο γερουσιαστικής, μέλος της ίδιας Επιτροπής, Κρις βαν Χόλεν.
Σχεδόν έναν χρόνο από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και το νέο γεωπολιτικό και ενεργειακό τόπιο, ο Μητσοτάκης σκοπεύει να αναδείξει στους συνομιλητές του τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας, ως σταθερού συμμάχου αλλά και ως αξιόπιστου παρόχου ενεργειακής ασφάλειας. «Ο ενεργειακός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στη νοτιοανατολική Ευρώπη αναγνωρίζεται από όλους» έλεγε χθες (ΕΡΤ) ο Πρωθυπουργός και αναφερόμενος ειδικά στις ΗΠΑ, σχολίασε ότι αναγνωρίζουν στην Ελλάδα «ένα σημαντικό ρόλο περιφερειακής δύναμης η οποία παράγει σταθερότητα σε μία ταραγμένη περιοχή».
Θετικό μομέντουμ
Στο φόντο των επαφών τόσο στο Μόναχο όσο και την ερχόμενη εβδομάδα στην Αθήνα είναι πλέον το θετικό μομέντουμ που υπάρχει στα ελληνοτουρκικά, έπειτα και από την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στον τόπο της τραγωδίας μαζί με τον ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου. Είναι δεδομένο ότι διεθνής παράγοντας επιζητεί «ήρεμα νερά» στο Αιγαίο. «Με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, θα συζητήσουμε περιφερειακά ζητήματα. Ερχεται από την Τουρκία αλλά τονίζω ότι οι σχέσεις Ελλάδας και ΗΠΑ δεν ετεροπροσδιορίζονται μέσα από το πλαίσιο αυτής της τριγωνικής σχέσης, όπως κάποιοι μπορεί να φαντάζονται» είπε ο Μητσοτάκης χθες.
Και έπειτα από ένα μακρύ διάστημα ρητορικής όξυνσης και επιθετικότητας από την Τουρκία, σχολίασε ότι «υπό προϋποθέσεις» ο φονικός σεισμός στην Τουρκία «μέσα από την ανείπωτη καταστροφή που προξένησε, θα μπορούσε να είναι μία ευκαιρία επαναπροσδιορισμού των σχέσεων Ελλάδος και Τουρκίας. Υπό προϋπόθεση, και επαναπροσδιορισμό των σχέσεων Τουρκίας και Δύσης συνολικά».
Με Γιόχανσον, Εσκομπάρ, Μπουντέν
Στην Αθήνα προφανώς και θέλουν συνέχεια και αξιοποίηση αυτού του μομέντουμ, όπως και οι ΗΠΑ και η Γερμανία, όσο κι αν μένει να φανεί σε βάθος χρόνου η στάση και η πολιτική της απέναντι πλευράς. Στο μεταξύ πάντως διαμηνύεται ότι η Ελλάδα δεν υποχωρεί από την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της και από τη διεκδίκηση κομβικών για τα συμφέροντά της ζητημάτων.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρωθυπουργός θα έχει αναλυτική συζήτηση για το Μεταναστευτικό με την ευρωπαία Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον, την τυνήσια ομόλογό του Ναζλά Μπουντέν και την αμερικανίδα Βερόνικα Εσκομπάρ, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ. Κυβερνητικές πηγές έλεγαν ότι ο Πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι «η μετανάστευση είναι ευρωπαϊκό ζήτημα που απαιτεί ευρωπαϊκή λύση». Ήδη από τις Βρυξέλλες και την πρόσφατη έκτακτη σύνοδο κορυφής των ευρωπαίων εστάλη σήμα στήριξης των χωρών πρώτης γραμμής που προστατεύουν τα σύνορα της ΕΕ.
Διμερείς με Ράμα και Βούτσιτς
Ανάμεσα στα πολιτικά τετ α τετ του Μητσοτάκη στο Μόναχο είναι αυτά με τον Πρόεδρο της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και τον πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα, ενώ προδιαγράφονται περαιτέρω συζητήσεις στα «πηγαδάκια» στο περιθώριο της Διάσκεψης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις