Ο χλιαρός Μακρόν και η αναντικατάστατη Μέρκελ
Η συμβολή της Γαλλίας στην πολεμική προσπάθεια είναι μάλλον μικρή και η στάση του προέδρου της επικρίνεται όλο και συχνότερα
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- «Mr Everyman»: Οι 51 άνδρες που καταδικάστηκαν για τους βιασμούς της Ζιζέλ - Γιατί τους ονόμασαν έτσι;
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
- Στους 94 έχουν φτάσει οι νεκροί στη Μοζαμβίκη μετά το πέρασμα του κυκλώνα Σίντο
Οταν ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ταξίδεψε στη Δυτική Ευρώπη την περασμένη εβδομάδα για να ζητήσει υποστήριξη για τον αγώνα της χώρας του κατά της Ρωσίας, έκανε μια στάση της τελευταίας στιγμής στο Παρίσι. Ισα ίσα που πρόλαβε να συναντήσει τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.
Η στάση του Μακρόν απέναντι στην πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας έχει συχνά επικριθεί από το Κίεβο και κάποιες άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, καθώς το Παρίσι επιμένει στον διάλογο με τον Βλαντίμιρ Πούτιν και προβάλλει συχνά την ανάγκη για «εγγυήσεις ασφαλείας» για τη Μόσχα.
Ενώ ο γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς υφίσταται σκληρή κριτική για την καθυστέρηση της απόφασής του να στείλει άρματα μάχης Leopard 2 στην Ουκρανία, γράφει το Politico, η συμβολή του Παρισιού στη συνολική πολεμική προσπάθεια ήταν σημαντικά μικρότερη, τόσο σε απόλυτους όρους όσο και ως ποσοστό του ΑΕΠ, από εκείνη του Βερολίνου, σύμφωνα με την κατάταξη του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας του Κιέλου.
Ακόμα και αν συνυπολογιστεί η πιο πρόσφατη δέσμευση του Μακρόν να παραδώσει οβιδοβόλα Caesar και, από κοινού με την Ιταλία, ένα σύστημα αεράμυνας MAMBA, η συνολική προσπάθεια υποστήριξης της Γαλλίας προς την Ουκρανία είναι πιθανό να παραμείνει πολύ χαμηλότερη από εκείνη άλλων χωρών το 2023. Μέχρι τον Νοέμβριο, η Πολωνία είχε υποσχεθεί βοήθεια άνω των 3 δισ. ευρώ, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προσφέρει περισσότερα από 7 δισ. ευρώ. Η Γαλλία, αντίθετα, προσέφερε 1,4 δισ. ευρώ.
Τα άρματα μάχης
Οταν ο Ζελένσκι έφυγε από την Ουκρανία για να επισκεφθεί δυτικούς ηγέτες την περασμένη εβδομάδα, το Παρίσι δεν εξέδωσε επίσημη πρόσκληση – και η συνάντηση με τον Μακρόν παραλίγο να μην πραγματοποιηθεί.
Ο γάλλος πρόεδρος είχε αρχικά προγραμματίσει να περάσει το βράδυ στο θέατρο με τη σύζυγό του. Μόνο όταν οι βοηθοί είδαν πλάνα από την επίσημη ομιλία του Ζελένσκι στο Ουεστμίνστερ του Λονδίνου, έσπευσαν να απευθύνουν πρόσκληση και κανόνισαν την επίσκεψη αργά το βράδυ στο Παρίσι, σύμφωνα με αξιωματούχο των Ηλυσίων.
Οσον αφορά τη χλιαρή συμβολή της Γαλλίας στην πολεμική προσπάθεια, αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι, ως η πρώτη στρατιωτική δύναμη της ηπειρωτικής Ευρώπης, το Παρίσι έχει άλλες ευθύνες για την ασφάλεια, δηλαδή την υπεράσπιση της νότιας πλευράς της Ευρώπης, και πρέπει να διατηρήσει κάποια ικανότητα. Η αποστολή των γαλλικών αρμάτων μάχης Leclerc, λένε, δεν έχει νόημα επειδή δεν παράγονται πλέον και δεν θα μπορούσαν εύκολα να αντικατασταθούν.
Για τον Φρανσουά Χεϊσμπούργκ, ανώτερο σύμβουλο του Διεθνούς Ινστιτούτου Στρατηγικών Μελετών, η συγκρατημένη προσέγγιση του Μακρόν στην πολεμική προσπάθεια για την Ουκρανία αντιπροσωπεύει μια χαμένη ευκαιρία του Μακρόν να υλοποιήσει τη φιλοδοξία που είχε διατυπώσει σε ομιλία του στη Σορβόννη το 2017, να τοποθετηθεί ως ευρωπαίος ηγέτης. «Το 2022 ήταν μια χρονιά χαμένων ευκαιριών» λέει ο Χεϊσμπούργκ. Ο Μακρόν «πέρασε 15 ημέρες γυρνώντας και λέγοντας ότι η Ρωσία χρειάζεται εγγυήσεις ασφαλείας, λες και η Ρωσία δεν ήταν αρκετά ώριμη για να τις ζητήσει η ίδια».
Ποιος ηγείται της ΕΕ;
Πολιτικοί αναλυτές τονίζουν ότι οι προσπάθειες της Γαλλίας για οικονομική ηγεσία εντός της ΕΕ δεν έχουν μεταφραστεί σε μια ευρύτερη προσπάθεια να γίνει το Παρίσι εγγυητής της ασφάλειας της Ευρώπης και οικοδόμος της συναίνεσης.
«Κανείς δεν έχει αντικαταστήσει την Ανγκελα Μέρκελ στο τραπέζι του Συμβουλίου» υποστήριξε διπλωμάτης από την Ανατολική Ευρώπη όταν ρωτήθηκε ποιος «ηγείται» σήμερα της ΕΕ.
Στο μέτωπο του πολέμου, η Ρωσία ανακοίνωσε χθες ότι διέσπασε δύο οχυρωμένες ουκρανικές αμυντικές γραμμές στο ανατολικό μέτωπο, με το Κίεβο να περιγράφει τις συνθήκες εκεί δύσκολες και τους δυτικούς συμμάχους να ανακοινώνουν περισσότερη στρατιωτική βοήθεια, συμπεριλαμβανομένων βλημάτων πυροβολικού.
Το γραφείο του Ζελένσκι γνωστοποίησε ότι οι δυνάμεις του Κιέβου απέκρουσαν ορισμένες ρωσικές επιθέσεις στο Λουχάνσκ, και πρόσθεσε: «Η κατάσταση στην περιοχή παραμένει ιδιαίτερα δύσκολη».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις