Ουκρανία: Τα «οικονομικά» του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή [Γράφημα]
Συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ αναφορικά με την αύξηση των αμυντικών τους δαπανών
- Συνεχίζεται ο «πόλεμος» καταγγελιών στον ΣΥΡΙΖΑ για νοθεία - Τη σκυτάλη παίρνει η Επιτροπή Νομιμοποίησης
- Έλινορ, Τζάκι, Μισέλ, Μελάνια, Τζιλ - Η διπλωματία της μόδας και οι πρώτες κυρίες των ΗΠΑ
- Η Μπιγιονσέ έπαθε... Πάμελα Άντερσον και το διαδίκτυο έχασε το μυαλό του
- Ακρόαση Τζιτζικώστα: «Βγάλτε τον έξω» φώναζε η Βόζεμπεργκ όταν επιχείρησε να ρωτήσει ο Παπαδάκης
Συνεχίζονται οι συζητήσεις μεταξύ των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ αναφορικά με την αύξηση των αμυντικών τους δαπανών, με το Βερολίνο να δείχνει ξεκάθαρα τη θετική του διάθεση προς την πρόταση οι χώρες να αφιερώνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ τους σε αυτές.
Το τελευταίο διάστημα, η Γερμανία πιέζει να αυξήσει τον αμυντικό της προϋπολογισμό έως και 10 δισεκατομμύρια ευρώ (10,7 δισεκατομμύρια δολάρια) το επόμενο έτος, με βασικό στόχο τη χρηματοδότηση πρόσθετων δαπανών που προκλήθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ηδη ο νέος υπουργός Άμυνας της χώρας Μπόρις Πιστόριους ζητά επιπλέον μετρητά στο χρηματοδοτικό σχέδιο του 2024, ανεβάζοντας το σύνολο πάνω από τα 62,7 δισεκατομμύρια δολάρια που δεσμεύτηκαν πέρυσι.
Η αύξηση αυτή θα είναι επιπλέον των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοίνωσε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς λίγο μετά τη ρωσική εισβολή για να χρηματοδοτήσει την ανοικοδόμηση του γερμανικού στρατού τα επόμενα χρόνια.
Το Bloomberg αναφέρει ότι ο Πιστόριους σχεδιάζει να δαπανήσει 8,5 δισ. ευρώ από το ειδικό ταμείο, ενώ η κυβέρνηση θα χρησιμοποιήσει περίπου 2 δισεκατομμύρια ευρώ από ένα ξεχωριστό ταμείο για την προμήθεια πυρομαχικών και άλλου στρατιωτικού εξοπλισμού για την Ουκρανία.
«Ο καγκελάριος είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι πρέπει να φτάσουμε στο σημείο όπου ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός θα πρέπει να αποδίδει τουλάχιστον 2% στην άμυνα, αλλά γνωρίζει επίσης ως πρώην υπουργός Οικονομικών ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί εύκολα», είπε ο εκπρόσωπος του Γερμανού καγκελάριου.
Τον Νοέμβριο, η Ρωσία ανακοίνωσε τον αμυντικό προϋπολογισμό για το 2023, με το συνολικό ποσό να φτάνει περίπου τα 84 δισ. δολάρια, κάτι που σημαίνει πάνω από 40% υψηλότερος προϋπολογισμός σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Γαλλία: Αυξάνονται πάνω από 30% οι αμυντικές δαπάνες για το 2024 -2030
Aυξημένος κατά ένα τρίτο σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες της περιόδου 2019-2025, στα 400 δισ. ευρώ, θα είναι ο αμυντικός προϋπολογισμός της Γαλλίας την περίοδο 2024 – 2030, όπως ανακοίνωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Ο γάλλος πρόεδρος δεσμεύτηκε επίσης για αύξηση κατά 60% των δαπανών των στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών για την περίοδο 2024-2030, αποκαλύπτοντας τους κύριους άξονες του επόμενου Νόμου Στρατιωτικού Προγραμματισμού.
Ο αμυντικός προϋπολογισμός της περιόδου 2019-2025 είχε ως στόχο την αμυντική ανασυγκρότηση της Γαλλίας και έβαλε τέλος σε δεκαετίες υποχρηματοδότησης, δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.
Εξαίρεση των αμυντικών δαπανών από το χρέος
Υπενθυμίζεται πως τον περασμένο Σεπτέμβριο, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Πολωνία και η Λιθουανία είχαν ζητήσει από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή «ειδική μεταχείριση» αναφορικά με τους κανόνες του χρέους για τις αμυντικές δαπάνες, προκειμένου να ανταποκριθούν στην κάλυψη των στρατιωτικών επενδύσεων που απαιτούνται μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις