Κατασχέσεις – Πλειστηριασμοί: Προστασία καταθέσεων, εισοδημάτων και περιουσίας μέσω των ρυθμίσεων
Τα 9 μυστικά για τον εξωδικαστικό μηχανισμό και τις 420 δόσεις – Ο χάρτης των επιλογών και όλα όσα πρέπει να ξέρουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις
«Ανάχωμα» σε κατασχέσεις τραπεζικών καταθέσεων και πλειστηριασμούς ακινήτων επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση ανοίγοντας τη βεντάλια των ρυθμίσεων για εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις με «κόκκινα» χρέη στις τράπεζες, την Εφορία, τα ασφαλιστικά ταμεία, τους δήμους. Παλαιές οφειλές αλλά και χρέη που «φούσκωσαν» μέσα στην πανδημία και την ενεργειακή κρίση μπορούν να ρυθμιστούν μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού, της νέας έκτακτης ρύθμισης των 36 ή 72 δόσεων και της πάγιας ρύθμισης, ενώ ανοίγει ξανά η «πόρτα» των παλαιών ρυθμίσεων των 120 ή 72 δόσεων για όσους τις έχασαν. Εναν οδηγό με τα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους φορολογούμενοι και δανειολήπτες για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς παρουσιάζουν σήμερα τα «ΝΕΑ Σαββατοκύριακο».
Μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού παρέχεται η δυνατότητα ρύθμισης οφειλών (προς Εφορία, Ταμεία, επιχειρήσεις, τράπεζες κ.λπ.) με βασική προϋπόθεση το ελάχιστο ποσό χρεών να είναι τα 10.000 ευρώ σε έως 420 δόσεις. Μέσω των αιτήσεων στην πλατφόρμα και με ηλεκτρονική διαδικασία, χωρίς προσφυγή στα δικαστήρια, φυσικά και νομικά πρόσωπα μπορούν να ρυθμίσουν οφειλές προς τράπεζες και διαχειριστές δανείων, Δημόσιο.
Από τη στιγμή της υποβολής της αίτησης και μέχρι την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης για την πρόταση της ρύθμισης που μπορεί να διαρκέσει έως τρεις μήνες, παρέχεται στον οφειλέτη πλήρη προστασία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, ακόμα κι αν τελικά δεν υπάρξει συμφωνία.
Αν ο οφειλέτης χρωστά σε πολλαπλούς πιστωτές και το 90% του συνολικού χρέους του ανήκει μόνο σε έναν ιδιώτη θεσμικό πιστωτή ή τα συνολικά του χρέη (προς όλους τους θεσμικούς πιστωτές) είναι μικρότερα από 10.000 ευρώ, τότε θα πρέπει να ρυθμίσει τα χρέη του απευθείας με τους πιστωτές του, μέσω άλλων εργαλείων, όπως:
- Για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο: με αξιοποίηση των πάγιων / έκτακτων ρυθμίσεων της ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ / ΚΕΑΟ αντίστοιχα.
- Για μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τράπεζες και διαχειριστές δανείων: με αξιοποίηση του Κώδικα Δεοντολογίας.
Η παρούσα νομοθετική ρύθμιση που προωθείται από την κυβέρνηση δίνει τη δυνατότητα να ενταχθούν και άλλες οφειλές όπως προς τους δήμους. Ακόμη ο οφειλέτης μπορεί να κάνει αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό για μεμονομένη οφειλή, π.χ. μόνο για ένα στεγαστικό προς μια τράπεζα, κάτι το οποίο δεν επιτρεπόταν μέχρι τώρα.
Το όριο της οφειλής προς ρύθμιση για ένταξη στον εξωδικαστικό, είτε για έναν πιστωτή είτε προς πολλούς, παραμένει άνω των 10.000 ευρώ.
Καταργείται η ποινή προεξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο και μειώνεται το επιτόκιο ρύθμισης στο 3%, ενώ θα αφαιρούνται οι τόκοι που αντιστοιχούν στις υπολειπόμενες δόσεις. Προβλέπεται επίσης διαγραφή τόκων, προσαυξήσεων ή ακόμη και της βασικής οφειλής.
Με τη χρήση του Μηχανισμού Εγκαιρης Προειδοποίησης, μπορεί πλέον και ενήμερος δανειολήπτης να ενημερωθεί για τον βαθμό επικινδυνότητας να καταστεί ληξιπρόθεσμος, ούτως ώστε να συζητήσει άμεσα με την τράπεζα τροποποίηση των δόσεων. Εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό ή το δάνειο έχει γίνει ήδη κόκκινο, τότε μπορεί να υποβάλει αίτηση στον εξωδικαστικό μηχανισμό και να ζητήσει ρύθμιση.
Μερική διαγραφή
Η ρύθμιση δύναται να προβλέπει μερική διαγραφή οφειλών. Οι προϋποθέσεις είναι να αποδειχθεί η αδυναμία και η εμπορική αξία της περιουσίας του οφειλέτη, των συνοφειλετών και των εγγυητών του να είναι μικρότερη του ύψους της οφειλής. Προς τις τράπεζες και διαχειριστές δανείων η διαγραφή μπορεί να φτάσει έως 80% επί της βασικής οφειλής, καθώς και έως 100% επί των τόκων. Τα ποσοστά προς το Δημόσιο είναι έως 75% επί της βασικής οφειλής.
Μετά τη μερική διαγραφή το υπόλοιπο χρέος δύναται να ρυθμιστεί σε ένα μακροχρόνιο πλάνο αποπληρωμής:
Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης δύναται να ρυθμιστούν σε έως 240 δόσεις. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια προς τις τράπεζες και διαχειριστές δανείων δύναται να ρυθμιστούν σε έως 420 δόσεις για οφειλές φυσικών προσώπων και σε 180 δόσεις για οφειλές νομικών προσώπων προς χρηματοδοτικούς φορείς που δεν καλύπτονται από ειδικά προνόμια.
Σύμφωνα με τον νόμο παρέχονται πρόνοιες στήριξης για τα ευάλωτα νοικοκυριά που ρυθμίζουν τις οφειλές τους και παρέχεται κρατική επιδότηση στα δάνεια πρώτης κατοικίας για 5 έτη.
- Η Coca-Cola εξοπλίζει τον στόλο οχημάτων της με EV
- Economist: Πόσο κινεζική είναι η Shein
- Βρετανία: Με απολύσεις και αυξήσεις τιμών αντιδρούν οι λιανέμποροι στον προϋπολογισμό Στάρμερ
- Πανδαισία: Highlights από τα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα – Όλα τα γκολ (vids)
- Θέλτα – Μπαρτσελόνα 2-2: Γκέλα στο «Μπαλαΐδος» για τους Μπλαουγκράνα
- Πάρμα – Αταλάντα 1-3: Έπιασε την Ίντερ στην κορυφή – 7η σερί νίκη!