Μεταγραφές ΠΑΣΟΚ και… πάσης Δεξιάς
«Μεταγραφές» σε τρία επίπεδα θέλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης n Τα ψηφοδέλτια, η μετεκλογική στήριξη και η «όχι κατ’ ανάγκη μονοκομματική» κυβέρνηση
Με στρατηγική υπεράνω των στενών κομματικών ορίων α λα 2019, η οποία ωστόσο απαιτεί περισσότερο… κόπο και πιο χειρουργικές κινήσεις ενόψει της ανοιξιάτικης αναμέτρησης, κινείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης, πειράζοντας κάθε τόσο τη δοσολογία των μηνυμάτων του προς τη γαλάζια βάση και τους κεντρώους. Με μείξη πρωτοβουλιών, όπως είναι οι μόνιμες φοροαπαλλαγές ταυτόχρονα με τα επιδόματα, με θεματική ανάδειξη πεπραγμένων (από τη σκληρή γραμμή στην άμυνα και το Μεταναστευτικό έως την προοδευτική ατζέντα της ψηφιοποίησης) προς ενίσχυση του αφηγήματος «υπεύθυνος πατριωτισμός – δημιουργικός εκσυγχρονισμός», αλλά πλέον και μέσα από τους συμβολισμούς των προσώπων, παλεύει ο Πρωθυπουργός να ταιριάξει αρμονικά τα συστατικά για ένα… γλυκόπιοτο τελικά «κοκτέιλ» το βράδυ των εκλογών. Το εύρος των ερεισμάτων του στα δεξιά και στα αριστερά του δικού του χώρου ή αλλιώς η δυνατότητα να προσθέτει κεντρώα συστατικά χωρίς μια έντονη… γεύση ΠΑΣΟΚ να ζαλίζει την παραδοσιακή Δεξιά συναρτάται με τον διακηρυγμένο στόχο της αυτοδυναμίας. Είναι ενδεικτικό ότι την ίδια ώρα που καλεί τα νεοδημοκρατικά στελέχη στην πρώτη γραμμή συσπείρωσης της βάσης για την (αναγκαία) στεγανοποίηση δεξιών διαρροών, καλεί σε συστράτευση «φίλους που βλέπουν την πολιτική μακριά από κομματικές ταμπέλες», εστιάζοντας σε γέφυρες εμπιστοσύνης με το προοδευτικό Κέντρο. Αυτό το αναγκαίο για την αυτοδυναμία συστατικό των πολιτικών ανοιγμάτων περνά μέσα και από προσχωρήσεις προσώπων στη ΝΔ.
Η είσοδος πρώην πράσινων στα γαλάζια ψηφοδέλτια συνεχίζεται, έστω και με μικρομεσαία στελέχη, που δεν προκαλούν πάταγο στα κεντροαριστερά πηγαδάκια, με την προοπτική ωστόσο, όπως τη θέλει ο Μητσοτάκης, για συνολικά τρία επίπεδα «μεταγραφών». Συγκεκριμένα, το ένα κλείνει άμεσα και είναι τα ψηφοδέλτια. Το επόμενο θα μπορούσε να ανοίξει αργότερα, ενδιαμέσως της πρώτης και της δεύτερης κάλπης, και είναι ο στόχος Μητσοτάκη να κερδίσει ανοιχτά δηλώσεις στήριξης. Και το τρίτο το προδίδει η ίδια η πρωθυπουργική φράση – που μοιάζει με στοχευμένο μήνυμα προς «μεγαλύτερα» ονόματα – περί «αυτοδύναμης, όχι κατ’ ανάγκη μονοκομματικής κυβέρνησης».
Ανακοινώσεις υποψηφιοτήτων
Σε πιο άμεσο χρόνο, άρα, προδιαγράφονται οι ανακοινώσεις μικρότερης εμβέλειας ως συνέχεια της ένταξης του Σπύρου Καρανικόλα στην κομματική έδρα της Πειραιώς και των Απόστολου Σπυρόπουλου και Ελευθερίας Φτακλάκη στα ψηφοδέλτια Αρκαδίας και Δωδεκανήσων αντίστοιχα. Είναι κλειδωμένη, για παράδειγμα, η υποψηφιότητα με τη ΝΔ της Χαράς Ντερμανάκη (Χανιά), η οποία κρατά ανοιχτούς διαύλους με έναν χώρο που ενδιαφέρει εντόνως τον Μητσοτάκη και για τις επόμενες φάσεις (προεκλογκές ή μετεκλογικές) και ο οποίος εκπροσωπείται από ονόματα όπως η Αννα Διαμαντοπούλου, ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Γιάννης Μανιάτης. Επίσης με τη γαλάζια σημαία θα ανακοινωθεί (για την Ημαθία) ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ Γιώργος Γουλτίδης, ο οποίος έχει υπάρξει συνεργάτης του πρώην υπουργού και για πρώτη φορά γαλάζιου υποψηφίου Μιχάλη Χρυσοχοΐδη (Δυτική Αττική).
Η πρόκληση της διεύρυνσης και της στάθμισης ανάμεσα σε δύο ακροατήρια δεν είναι καινούργια για το επιτελείο της κεντροδεξιάς παράταξης, ωστόσο έχει μοιραία πια υψηλότερο βαθμό δυσκολίας. Στην τετραετία διακυβέρνησής του, ο Μητσοτάκης είδε σοβαρά ρήγματα με το κεντρώο ακροατήριο και όσο κι αν δημοσκοπικά δείχνει να διατηρεί την απήχησή του, ουδείς διαβεβαιώνει ότι την ώρα του εκλογικού παραβάν δεν θα υπάρξουν… απομακρύνσεις. Εξ ου και στη ρητορική της ΝΔ υπάρχουν τα θέματα της θεσμικής ασφάλειας και ευρύτερα της σταθερότητας, με συνεχή υπενθύμιση των πεπραγμένων ΣΥΡΙΖΑ. Την ίδια ώρα, άλλου τύπου πικρή γεύση έχει στα χείλη μερίδα του δεξιού ακροατηρίου, από το οποίο η ΝΔ αναγνωρίζει ότι δεν έχει την πολυτέλεια για απώλειες.
Η Βόρεια Ελλάδα
Χαρακτηριστικό το βάρος που ρίχνει η Πειραιώς στη Βόρεια Ελλάδα, όπου καταγράφονται και οι μεγαλύτερες δυναμικές του Κυριάκου Βελόπουλου. Στη συνταγή της ΝΔ, που θα αποκαλυφθεί λεπτομερώς στην καθαρά προεκλογική περίοδο ενώ η αποτελεσματικότητά της θα κριθεί προφανώς στο τέλος, μπαίνουν ήδη προγραμματικές δεσμεύσεις και «θετικός λόγος», ενώ μένουν για (λίγο) αργότερα οι προεκλογικές συγκεντρώσεις σε περιοχές-βαρόμετρο για το αποτέλεσμα της κάλπης.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις