Μπουρκίνα Φάσο: Τερματίστηκε και επίσημα η παρουσία της γαλλικής ειδικής δύναμης Σαμπρ στη χώρα
Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πόσοι από τους 400 Γάλλους στρατιώτες παραμένουν ακόμη στη χώρα.
Οι ένοπλες δυνάμεις της Μπουρκίνα Φάσο ανακοίνωσαν απόψε τον επίσημο τερματισμό των επιχειρήσεων της γαλλικής Δύναμης Σαμπρ στη χώρα, τρεις εβδομάδες αφότου η μεταβατική κυβέρνηση κατήγγειλε τις συμφωνίες αμυντικής συνεργασίας με το Παρίσι.
«Το Γενικό Επιτελείο Ενόπλων Δυνάμεων και η διοίκηση της Δύναμης Κρούσης Σαμπρ οργάνωσαν το Σάββατο, 18 Φεβρουαρίου, στον χώρο του στρατοπέδου Μπίλα Ζαγκρέ του Καμποϊνσίν (στην περιφέρεια της Ουαγκαντούγκου) μια τελετή υποστολής της (γαλλικής) σημαίας, που σηματοδοτεί το επίσημο τέλος των επιχειρήσεων της γαλλικής δύναμης από το έδαφος της Μπουρκίνα Φάσο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η τελετή
Στην τελετή ήταν παρόντες ο αρχηγός του στρατού ξηράς της Μπουρκίνα Φάσο, συνταγματάρχης Άνταμ Νερέ και ο Γάλλος αντισυνταγματάρχης Λουί Λεκασέρ, ως εκπρόσωπος της δύναμης Σαμπρ.
Στην ανακοίνωση δεν διευκρινίζεται πόσοι από τους 400 Γάλλους στρατιώτες παραμένουν ακόμη στη χώρα.
Μία πηγή ανέφερε ότι οι περισσότεροι έχουν ήδη αναχωρήσει. Η αποχώρηση θα ολοκληρωθεί με την απομάκρυνση του εξοπλισμού τους, με βάση το χρονοδιάγραμμα που συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο χωρών.
Στις 18 Ιανουαρίου η κυβέρνηση της Μπουρκίνα Φάσο κατήγγειλε τις συμφωνίες με τη Γαλλία και έδωσε στους Γάλλους στρατιώτες περιθώριο ενός μήνα για να εγκαταλείψουν τη χώρα, διαμηνύοντας ότι σκοπεύει να αντιμετωπίσει μόνη της τους τζιχαντιστές αντάρτες που δρουν κυρίως στον βορρά και έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις γης.
ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP-Reuters
- Η «Ιθάκη» πλαγιοκοπεί το ΠΑΣΟΚ – Ο Τσίπρας έλκει τους 40+ του Ανδρουλάκη
- Νίκος Γαβριήλ Πεντζίκης: «Πάνω στα βάσανα που επιβάλλει ο άνθρωπος στον άνθρωπο»
- Η απάντηση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Μόσχα: Ευφάνταστα σενάρια, ψευδείς ειδήσεις, ύβρεις, κατασκευασμένες πληροφορίες
- Προκλητικός ο Π. Μαρινάκης, απειλεί τους αγρότες – Ξορκίζει τις συνελεύσεις, βλέπει κομματικά εγκάθετους στα μπλόκα
- Εξεταστική: Να κατατεθεί η επιστολή παραίτησης των ορκωτών λογιστών του ΟΠΕΚΕΠΕ ζητούν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ
- Πώς θα παίξει ο Άρης στον προημιτελικό με τον Παναθηναϊκό
- «Μια νύχτα μόνο»: Τι θα δούμε στα επόμενα επεισόδια στο MEGA
- Κανείς δεν ξέρει που βρίσκεται ο Τίμοθι Μπάσφιλντ 3 ημέρες μετά την έκδοση εντάλματος σύλληψης για παιδική κακοποίηση
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 13.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/luke-irving-xqeJbG99nFE-unsplash-1-315x220.jpg)













































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442