Σεισμός Τουρκία: Σταματούν οι έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων
Η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να σταματήσει τις έρευνες για την ανεύρεση επιζώντων στα συντρίμμια που άφησαν οι σεισμοί.
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Η κυβέρνηση στην Τουρκία αποφάσισε μετά από δεκατέσσερις ημέρες από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου να σταματήσει τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης στον μεγαλύτερο αριθμό των επαρχιών. Εξαιρούνται οι επαρχίες Καχραμανμαράς και Χατάι.
«Σε μεγάλο αριθμό επαρχιών οι προσπάθειες ερευνών έχουν τελειώσει. Συνεχίζονται στις επαρχίες Καχραμανμαράς και Χατάι, σε περίπου 40 κτίρια», δήλωσε ο Γιούνους Σεζέρ, επικεφαλής της Afad.
#BREAKING Death toll from recent powerful earthquakes in southern Türkiye rises to 40,689, says disaster management agency pic.twitter.com/u0LKp9A0Jl
— ANADOLU AGENCY (@anadoluagency) February 19, 2023
Ξεπέρασαν τις 40.000 οι νεκροί στην Τουρκία
Ο σεισμός μεγέθους 7,8 βαθμών προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στο νότιο τμήμα της χώρας και στη Συρία και τον θάνατο 40.689 ανθρώπων στην Τουρκία, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Afad.
Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Φουάτ Οκτάι δήλωσε πως 105.000 κτίρια έχουν καταρρεύσει ή υποστεί σοβαρές ζημιές και θα κατεδαφιστούν.
Παραμένει άγνωστος ο αριθμός αγνοουμένων
Ο επικεφαλής της τουρκικής υπηρεσίας αντιμετώπισης καταστροφών AFAD Γιούνους Σεζέρ δήλωσε ότι οι προσπάθειες ερευνών και διάσωσης θα τελείωναν σε μεγάλο βαθμό σήμερα (19.02.2023) το βράδυ. Ούτε η Τουρκία, ούτε η Συρία έχουν ανακοινώσει πόσοι άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται μετά τον σεισμό.
Σε μια από τις τελευταίες προσπάθειες ανάσυρσης επιζώντων από τα ερείπια, 12 ημέρες μετά τον φονικό σεισμό, τα σωστικά συνεργεία άρχισαν να απομακρύνουν τα μπάζα με τα χέρια σε σημείο όπου διεξάγονταν επιχειρήσεις διάσωσης στην Αντάκια (Αντιόχεια) χθες, Σάββατο, το βράδυ.
Εκπαιδευμένοι σκύλοι και θερμικές κάμερες είχαν εντοπίσει σημάδια ζωής από δύο ανθρώπους, σύμφωνα με τους διασώστες, αλλά λίγο μετά τα μεσάνυχτα, οκτώ ώρες μετά την έναρξη των προσπαθειών απεγκλωβισμού τους, οι ομάδες σταμάτησαν τις προσπάθειες διάσωσης. «Κανένας δεν είναι ζωντανός», δήλωσε ο Μουτζντάτ Ερντογάν, μέλος της AFAD, με τη στολή και το πρόσωπο γεμάτα σκόνη. «Δεν πιστεύω ότι μπορούμε να σώσουμε ανθρώπους πλέον».
Εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται βοήθεια σε Τουρκία και Συρία
Την ίδια ώρα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτιμά ότι περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι στην Τουρκία και τη Συρία χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αναμένεται να φτάσει σήμερα στην Τουρκία για να συζητήσει τους τρόπους με τους οποίους η Ουάσινγκτον μπορεί περαιτέρω να βοηθήσει την Άγκυρα στις προσπάθειές της να αντιμετωπίσει τα επακόλουθα της χειρότερης φυσικής καταστροφής στην σύγχρονη ιστορία της.
Στη Συρία, η οποία έχει ανακοινώσει τον θάνατο πάνω από 5.800 ανθρώπων, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ (WFP) ανακοίνωσε ότι οι αρχές στο βορειοδυτικό τμήμα της χώρας εμποδίζουν την πρόσβαση στην περιοχή. «Αυτό περιπλέκει τις επιχειρήσεις μας. Πρέπει να λυθεί αμέσως», δήλωσε ο διευθυντής του WFP Ντέιβιντ Μπίζλεϊ στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια.
- Είναι εφικτή η απαγόρευση των social media στους ανηλίκους – Τι προσπαθεί να κάνει η Αυστραλία;
- World Pass powered by Telekom: Δύο τυχεροί συνδρομητές COSMOTE σε συναυλία του Justin Timberlake στο T-Mobile Center στις ΗΠΑ
- Καιρός: Έρχονται χιόνια και θερμοκρασίες υπό το μηδέν – Από πού θα περάσει ο παγερός βοριάς
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις