ΕΕ: Ειδικοί κανόνες για τον έλεγχο της γρίπης των πτηνών
Οι νέοι κανόνες θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τις 12 Μαρτιου 2023
Στην κορυφή των προτεραιοτήτων της Κομισιόν ανεβαίνει η αντιμετώπιση της γρίπης των πτηνών, της μεγαλύτερης επιδημίας, που έχει εκδηλωθεί μέχρι στιγμής στην ΕΕ και η οποία αν «χτυπήσει» τα πουλερικά τότε προκαλεί τεράστιες ζημιές στην πτηνοτροφία.
Έτσι, στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης η Κομισιόν εναρμονίζει τους κανόνες εμβολιασμού των ζώων κατά των πλέον σοβαρών ζωονόσων.
Όσον αφορά τη γρίπη των πτηνών, θα θεσπιστούν ειδικοί κανόνες για τον εμβολιασμό ως μέτρο ελέγχου ή πρόληψης της νόσου.
Έτσι θα καταστούν δυνατές οι ασφαλείς μετακινήσεις ζώων και προϊόντων από εγκαταστάσεις και ζώνες όπου έχει πραγματοποιηθεί εμβολιασμός.
Οι νέοι αυτοί κανόνες συνάδουν με τα διεθνή πρότυπα του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων και λαμβάνουν υπόψη τις νέες διαθέσιμες επιστημονικές γνώσεις και την πείρα που αποκτήθηκε κατά την εφαρμογή των ισχυόντων κανόνων της Ένωσης.
Οι νέοι κανόνες δημοσιεύονται σήμερα στην Επίσημη Εφημερίδα και θα αρχίσουν να ισχύουν στις 12 Μαρτίου 2023.
Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε σχετικά: «Υπό το φως της σοβαρότερης έξαρσης της γρίπης των πτηνών στην πρόσφατη ιστορία της ΕΕ, η καταπολέμηση της νόσου αυτής βρίσκεται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας. Οι εξάρσεις αυτές προκαλούν τεράστιες ζημίες στην πτηνοτροφία και παρεμποδίζουν το εμπόριο. Οι κανόνες που παρουσιάστηκαν σήμερα θα επιτρέψουν την εναρμόνιση της χρήσης του εμβολιασμού για την πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης της νόσου και θα ορίσουν προϋποθέσεις που θα επιτρέψουν τη μετακίνηση των εμβολιασμένων ζώων και των προϊόντων τους».
Η πορεία το 2022
Η επιδημία που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2021 συνεχίστηκε το 2022 και επηρέασε άγρια πτηνά, πουλερικά ή πτηνά σε αιχμαλωσία σε 25 κράτη μέλη της ΕΕ, ενώ ήταν η μεγαλύτερη που έχει παρατηρηθεί στην ΕΕ μέχρι στιγμής.
Λαμβάνοντας υπόψη τις ανιχνεύσεις σε άγρια πτηνά, αρκετά είδη θαλάσσιων πτηνών εμφάνισαν ευρεία και μαζική θνησιμότητα στις αποικίες αναπαραγωγής τους. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα έναν άνευ προηγουμένου υψηλό αριθμό ανιχνεύσεων του ιού της γρίπης των πτηνών σε άγρια πτηνά μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου 2022, περίοδος κατά την οποία δεν είχε αναφερθεί τα προηγούμενα χρόνια καθόλου ή μόνο ένας μικρός αριθμός ανιχνεύσεων ιού HPAI σε άγρια πτηνά τα προηγούμενα χρόνια. Αυτές οι ανιχνεύσεις επικεντρώθηκαν στο παράκτιο τμήμα των δυτικών κρατών μελών της ΕΕ.
Όσον αφορά τα πουλερικά, ήταν δύσκολο να περιοριστεί γρήγορα η εξάπλωση του ιού όταν εισήλθε σε περιοχές με υψηλή συγκέντρωση πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Αρκετές μεγάλες ομάδες με μεγάλο αριθμό κρουσμάτων αναπτύχθηκαν στη Γαλλία, την Ιταλία και την Ουγγαρία.
Ωστόσο, ξεκινώντας από το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η επιδημιολογική κατάσταση άρχισε να βελτιώνεται. Περιορισμένος αριθμός εστιών σε πουλερικά ανιχνεύτηκαν τους καλοκαιρινούς μήνες σε εκείνες τις περιοχές με επίμονη κυκλοφορία του ιού στα άγρια πτηνά.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ
- Βατικανό: Μπορείτε να περιηγηθείτε ψηφιακά στη Βασιλική του Αγίου Πέτρου χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη
- Ο Δημήτρης Τζιόβας αναλύει τη σχέση ιστορίας και μυθιστοριογραφίας
- Τα ζώδια σήμερα: Τι ωραία, τι καλά