Δευτέρα 06 Ιανουαρίου 2025
weather-icon 21o
Κάστανα: Έως και 50% κατέρρευσε η τιμή λόγω της φαιάς σήψης

Κάστανα: Έως και 50% κατέρρευσε η τιμή λόγω της φαιάς σήψης

Εν αναμονή αποζημιώσεων οι παραγωγοί κάστανων

Με τεράσιες απώλειες στην παραγωγή, προβλήματα στην διάθεση αλλά και κατάρρευση της τιμής πώλησης του προϊόντος κλείνει η χρονιά για τους παραγωγούς κάστανου της χώρας, οι οποίοι αναμένουν αποζημιώσεις.

Πολλές καλλιέργειες σε καστανοπαραγωγικές περιοχές της χώρας ήρθαν αντιμέτωπες με την ασθένεια της φαιάς σήψης, η οποία ήταν ιδιαίτερα έντονη και κατέστρεψε μεγάλο μέρος της παραγωγής κατά τη συγκομιδή. Το ιδιαίτερο με την ασθένεια αυτή, είναι ότι οι προσβεβλημένοι καρποί δεν εμφανίζουν εξωτερικά συμπτώματα, ενώ εσωτερικά είναι κατεστραμμένοι.

Την ίδια στιγμή το αυξημένο κόστος παραγωγής έφερε στα όρια της απόγνωσης τους παραγωγούς, οι οποίοι εκφράζουν τον κίνδυνο να εγκαταλείψουν την καλλιέργεια.

Ήδη το ΥπΑΑΤ έχει ανακοινώσει ενισχύσεις για την καλλιέργεια κάστανου στην επικράτεια, ύψους 150 ευρώ/στρέμμα, ως αποτέλεσμα των ζημιογόνων παραγωγικών παραμέτρων και της ιδιαίτερης φυτουγειονομικής προσβολής.

Κίνδυνος εγκατάλειψης στα Τέμπη

Σε απόγνωση βρίσονται οι καστανοπαραγωγοί των Τεμπών, οι οποίοι ζητούν άμεσα την καταβολή ενίσχυσης εισοδήματος 400ευρώ και όχι μόνο 150 ευρώ ανά στρέμμα, που ανακοινώθηκε, αξιοποιώντας κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο ή πρόγραμμα, ώστε να εξακολουθήσουν να παράγουν και τις επόμενες χρονιές.

Το σχετικό αίτημα για την αποζημίωση των παραγωγών αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή, κοινοποιεί με επιστολή του προς το ΥπΑΑΤ, ο Δήμαρχος Τεμπών κ. Γεώργος Μανώλης.

Στο Δήμο Τεμπών καλλιεργούνται σήμερα περίπου 3.00 στρέμματα με καστανιές και η παραγωγή ανέρχεται πάνω από 600 τόνους ετησίως. Τα 2800 στρέμματα βρίσκονται στο ορεινό δασικό σύμπλεγμα Κισσάβου και η εκμετάλλευσή τους γίνεται από τους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας Αμπελακίων ενώ τη διαχείριση συνολικά για την καλλιέργεια του κάστανου την αναλαμβάνει ο Τοπικός Συνεταιρισμός Αμπελακίων, καθόσον αφορά μία παραδοσιακή καλλιέργεια πάνω από 70 χρόνια. Τα υπόλοιπα στρέμματα καλλιεργούνται από τους κατοίκους της Τοπικής Κοινότητας Σπηλιάς (60 στρ.) και τα 140 στρέμματα βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του Κάτω Ολύμπου και συγκεκριμένα στις Τοπικές Κοινότητες Πυργετού, Αιγάνης και Κρανιάς.

Σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία του Νέου Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελακίων έως και το 2021 τα έσοδα ανέρχονταν σε 1.700.000 ευρώ εξασφαλίζοντας μια σταθερή δυναμική στην καλλιέργεια, στους κατοίκους και ακολούθως στην προστασία του τοπικού φυσικού περιβάλλοντος. Όσον αφορά την παραγωγή του 2022 τα έσοδα ανήλθαν δυστυχώς γύρω στις 700.000 ευρώ, εμφανώς μειωμένα κατά 60%.

Όπως επισημαίνεται στην επιστολή, η τιμή διάθεσης κυμάνθηκε στα 0,80 ευρώ ανά κιλό παραγόμενου προϊόντος (ζωοτροφές και άλευρα), ενώ μόλις ένα 25% της παραγωγής δόθηκε για εξαγωγή με τιμές γύρω στα 2,80 ευρώ ανά κιλό. «Συνεπώς αναφερόμαστε σε τιμές κόστους παραγωγής γύρω στο 1,20 ευρώ ανά κιλό παραγόμενου προϊόντος, χωρίς να συνυπολογίζονται το κόστος ασφάλισης της παραγωγής (ΕΛΓΑ) και του ίδιου του παραγωγού (ΕΦΚΑ), ενώ τα έσοδα προφανώς δεν καλύπτουν ούτε το 50%!!», τονίζεται.

Δεδομένου ότι το 35-40% της παραγωγής παρέμεινε ασυγκόμιστο πάνω στα δέντρα, αλλά και ότι η εμφάνιση προσβολών φαιάς σήψης στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο είναι δεδομένη, «διαπιστώνουμε ότι για να παραχθεί ποιοτικό και ανταγωνιστικά εξαγώγιμο προϊόν, το κόστος παραγωγής υπερβαίνει τα έσοδα από την καλλιέργεια του συγκεκριμένου προϊόντος. Καθώς οι συνθήκες αλλά και οι προϋποθέσεις για τη συνέχιση της καλλιέργειας γίνονται πολύ δύσκολές με αύξηση του κόστους χρήσης ενέργειας (πετρέλαιο κίνησης, τιμολόγια ρεύματος για άρδευση), την έλλειψη εργατικού δυναμικού και την τεράστια αύξηση στη χρήση πρώτων υλών (λιπάσματα, φυτοπροστατευτικά), τίθεται ζήτημα, όπως συνέβη και στην γειτονική μας Ιταλία, εγκατάλειψής της», υπογραμμίζει ο κ. Μανώλης.

Στα 500 ευρώ/στρέμμα το κόστος παραγωγής στην Πέλλα

Μειωμένες τιμές σε ποσοστό 40 – 50% ήταν οι φετινές για τους καστανοπαραγωγούς της Πέλλας συγκριτικά με την τελευταία 3ετία.

Τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί επαναφέρει ο αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, επαναλαμβάνοντας το αίτημα για την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης.

Σύμφωνα με τα διευκρινιστικά στοιχεία που στάλθηκαν στο ΥπΑΑΤ, οι τιμές διάθεσης για το έτος 2022 ήταν μειωμένες σε ποσοστό 40- 50%, σε σχέση με την προηγούμενη τριετία (2019-2020-2021). Ειδικότερα, το 2019 η τιμή ήταν στα 2,85 ευρώ/κιλό, το 2020 στα 2,60 ευρώ/κιλό, το 2021 στα 3 ευρώ/κιλό, ενώ το 2022 έφτασε στα 1,40 ευρώ/κιλό.

Σε συνδυασμό με την αύξηση του κόστους παραγωγής, η απώλεια εισοδήματος των καστανοπαραγωγών εκτιμάται ότι ξεπερνά τα 500 ευρώ ανά στρέμμα.

Must in

Πώς ήταν η ζωή του Παπανικολάου στα 10; – Τα 100 ευρώ, το σπασμένο χέρι και τι είναι ο Ολυμπιακός για εκείνον

Ο Κώστας Παπανικολάου μίλησε για τα παιδικά του χρόνια, τις αγαπημένες του συνήθειες, τις διακοπές του, τη στιγμή που έσπασε το χέρι του, ενώ εξήγησε τι σημαίνει ο Ολυμπιακός για εκείνον.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 06 Ιανουαρίου 2025
Απόρρητο