Εξανθράκωμα για βιώσιμες καλλιέργειες
Τα φυτικά υπολείμματα των καλλιεργειών θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για μείωση των εκπομών άνθρακα.
Μια πιθανή λύση στον δυσεπίλυτο γρίφο της θρέψης του ολοένα αυξανόμενου παγκόσμιου πληθυσμού με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος δίνει πρόσφατη εργασία ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Αμπερντίν στη Σκωτία. Στην εργασία, η οποία δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στην επιθεώρηση «Nature Food», καταδεικνύεται ότι το αποτύπωμα άνθρακα της Κίνας θα μπορούσε να είναι ακόμη και αρνητικό αν οι κινέζοι αγρότες έκαναν μια βασική αλλαγή στις καλλιεργητικές πρακτικές τους. Για την ακρίβεια, το επιθυμητό αποτέλεσμα θα μπορούσε να επιτευχθεί αν τα υπολείμματα των αγρωστωδών φυτών (π.χ. τα στάχυα του σιταριού, ή οι ξεροί βλαστοί καλαμποκιού) αντί να αντιμετωπίζονται ως ανεπιθύμητα γίνονταν η πρώτη ύλη για την παραγωγή εξανθρακώματος.
Ο όρος «εξανθράκωμα» περιγράφει ένα από τα τελικά προϊόντα της πυρόλυσης της βιομάζας, δηλαδή της θέρμανσης οργανικής ύλης σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες, απουσία οξυγόνου. Εκτός από το στερεό εξανθράκωμα, το οποίο δεν είναι παρά ένα είδος κάρβουνου, η πυρόλυση παράγει ακόμη ένα υγρό (bio-oil) το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως υποκατάστατο του πετρελαίου και ένα αέριο (syngas) μείγμα υδρογόνου και μονοξειδίου του άνθρακα, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ενέργειας.
Η αγροτική παραγωγή είναι ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες αύξησης των αερίων του θερμοκηπίου και η Κίνα είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες αγροτικές εκτάσεις αλλά και η χώρα με τις υψηλότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς των σκώτων επιστημόνων, η υιοθέτηση της χρήσης εξανθρακώματος στις καλλιέργειες της Κίνας θα μπορούσε να αφαιρεί από την ατμόσφαιρα περί τους 38 μεγατόνους διοξειδίου του άνθρακα ετησίως, ενώ παράλληλα θα αύξανε κατά 8% την παραγωγικότητα των καλλιεργειών. Στην πράξη αυτά σημαίνουν ότι η Κίνα θα μπορούσε να επιτύχει τους περιβαλλοντικούς στόχους της χωρίς να διακινδυνεύσει τη σίτιση του πληθυσμού της,
Αξίζει βεβαίως εδώ να τονισθεί ότι η μελέτη, για την οποία χρησιμοποιήθηκαν πραγματικά στοιχεία, δεν αποτελεί παρά μια άσκηση επί χάρτου. Για να διαπιστωθεί αν τα ευρήματα ισχύουν και στην πράξη θα πρέπει η Κίνα να δοκιμάσει, έστω πιλοτικά, την επιστημονική αυτή προσέγγιση. Θα χρειαστεί δηλαδή να επενδύσει στην κατασκευή εργοστασίων παραγωγής εξανθρακώματος και να μετρήσει την αποδοτικότητα της επένδυσής της. Ας ελπίσουμε ότι θα το κάνει για να διαπιστωθεί πραγματικά αν το μαύρο αυτό υλικό μπορεί να εξασφαλίσει ένα φωτεινότερο μέλλον για τον πλανήτη.
Έντυπη έκδοση Το Βήμα
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις