Κλιματική αλλαγή: Η ΕΕ ετοιμάζει ιστορική πρωτοβουλία για κατάργηση των ορυκτών καυσίμων
Η νέα διπλωματική θέση αυξάνει τις πιέσεις ενόψει της επόμενης συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα.
Παρά τις προειδοποιήσεις της επιστήμης, η περυσινή σύνοδος για το κλίμα απέτυχε να καταλήξει σε δέσμευση για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων. Η Ευρωπαϊκή Ένωση όμως συνεχίζει την προσπάθεια.
Οι χώρες-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν σε νέα θέση κλιματικής διπλωματίας, η οποία ζητά σταδιακή κατάργηση της χρήσης υδρογονανθράκων σε παγκόσμιο επίπεδο, αποκαλύπτει προσχέδιο της κοινής δήλωσης που περιήλθε στην κατοχή του Reuters.
Το κείμενο θα αποτελέσει τη βάση για τη διαπραγματευτική στάση της ΕΕ στην COP28, την επόμενη σύνοδο του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή, η οποία αρχίζει στις 30 Νοεμβρίου στο Ντουμπάι.
Η διεθνής κοινότητα είχε συμφωνήσει σε προηγούμενο γύρο διαπραγματεύσεων για σταδιακή κατάργηση της χρήσης γαιάνθρακα, του πλέον ρυπογόνου ορυκτών καυσίμων. Για την αντιμετώπιση όμως της κλιματικής αλλαγής απαιτείται μια πιο γενναία δέσμευση που θα καλύπτει επίσης το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, αναφέρεται στο προσχέδιο,
«Η μετάβαση σε μια κλιματικά ουδέτερη οικονομία θα απαιτήσει την παγκόσμια σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων όπως ορίζονται από τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή» αναφέρει το κείμενο.
«Η ΕΕ θα προωθεί συστηματικά μια παγκόσμια μετάβαση σε ενεργειακά συστήματα απαλλαγμένα από ορυκτά καύσιμα πολύ πριν από το 2050», το έτος μέχρι το οποίο η ΕΕ έχει δεσμευτεί να μηδενίσει τις καθαρές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Στην περυσινή σύνοδο για το κλίμα, COPO27, η πρόταση της Ινδίας για διεθνή δέσμευση κατάργησης των ορυκτών καυσίμων εξασφάλισε τη στήριξη 80 κυβερνήσεων, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της ΕΕ, συνάντησε όμως την αντίσταση της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών με μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων.
Το νέο προσχέδιο συμπερασμάτων της ΕΕ υιοθετεί πιο φιλόδοξη στάση σε σχέση με μια προηγούμενη βερσιόν που είχε δει το Reuters, η οποία δεν περιλάμβανε τη φράση «σταδιακή κατάργηση». Υπέρ της ρητής δέσμευσης είχαν ταχθεί η Γερμανία και η Δανία, ανέφεραν ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Το κείμενο πάντως παραμένει αντικείμενο διαπραγμάτευσης και η επίσημη ανακοίνωση ίσως καθυστερήσει επειδή ορισμένες χώρες διαφωνούν με άλλες προβλέψεις του προσχεδίου, το οποίο αφορά μεταξύ άλλων την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο.
- ΗΠΑ: Ο Έλον Μασκ πλημμύρισε το Χ με παραπληροφόρηση για τον προϋπολογισμό και κέρδισε
- ΗΠΑ: Οι Δημοκρατικοί καταψήφισαν πρόταση των Ρεπουμπλικάνων για να αποφευχθεί το shutdown
- Γάζα: Νέο μακελειό με δεκάδες νεκρούς από ισραηλινά πλήγματα σε σχολεία-καταφύγια εκτοπισμένων
- Ουκρανία: «Ο πόλεμος έχει τραβήξει πολύ», συμφώνησαν Ντόναλντ Τραμπ και Όλαφ Σολτς
- Ρωσία: Ο Σεργκέι Λαβρόφ υπαινίχθηκε έναν από τους όρους λήξης του πολέμου
- EFL Cup: Έπαιξε με τη «φωτιά» αλλά δεν κάηκε η Τότεναμ (4-3, vid)