Εφυγε το σεισμογραφικό, έρχεται νωρίτερα το γεωτρύπανο
Ξεκινά η ανάλυση δεδομένων 13.000 χλμ. με ενδείξεις να έρχεται η ερευνητική γεώτρηση στο β’ εξάμηνο του 2024
- Νέα σελίδα στις σχέσεις Τραμπ και Πούτιν – Θέλουν να χωρίσουν τον κόσμο σε σφαίρες επιρροής;
- Είχε μεταφερθεί στην Ψυχιατρική του ΠΑΓΝΗ ο δολοφόνος της 36χρονης στο Ηράκλειο αλλά δεν τον κράτησαν
- Συνεχίζει τις συναντήσεις ο αλ Τζουλάνι - Ραντεβού με αντιπροσωπεία των Δρούζων του Λιβάνου
- Νέα επιδείνωση του καιρού με καταιγίδες, θυελλώδεις ανέμους και χιόνια
Ολοκληρώθηκαν οι σεισμικές έρευνες για τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στις θαλάσσιες παραχωρήσεις των ExxonMobil – Helleniq Energy στην Κρήτη.
Το Sanco Swift, το ειδικό σκάφος της νορβηγικής εταιρείας γεωλογικών ερευνών PGS, μάζεψε τα καλώδια μήκους 12 χιλιομέτρων και βρίσκεται ήδη εν πλω, ανοιχτά στη Δυτική Μεσόγειο κατευθυνόμενο προς το λιμάνι της Βαλέτας στη Μάλτα.
Αναχώρησε από την Κρήτη προχθές Σάββατο, έχοντας επί 3,5 μήνες σκανάρει… τις γεωλογικές δομές των blocks «Δυτικά της Κρήτης» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης». Το Sanco Swift ξεκίνησε τις εργασίες του από τις 9 Νοεμβρίου του 2022 όταν εκδόθηκε και η πρώτη NAVTEX που ενημέρωνε για τα όρια στα οποία θα κινούνταν και θα πραγματοποιούσε τις δισδιάστατες σεισμικές έρευνες.
Πρόκειται για τις μεγαλύτερες στη χώρα σε συγκεκριμένες θαλάσσιες παραχωρήσεις εργασίες σεισμικών ερευνών σε βάθος έως 4,5 χιλιομέτρων κάτω από την επιφάνεια του νερού. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ειδικό σεισμογραφικό σκάφος προχώρησε στην πρόσκτηση δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων 13.000 χλμ. από τις γεωολογικές δομές των δύο προαναφερόμενων blocks. Η κοινοπραξία ExxonMobil – Helleniq Energy, όπως αναφέρουν πηγές, δεν αρκέστηκε μόνο στην κάλυψη της ελάχιστης συμβατικής υποχρέωσης με το ελληνικό Δημόσιο. Αυτή όριζε την πρόσκτηση 6.500 χλμ. και από τις δύο θαλάσσιες παραχωρήσεις. Οι πετρελαϊκές έκαναν λήψη διπλάσιων δισδιάστατων σεισμικών δεδομένων.
Η νορβηγική PGS θα προχωρήσει στην επεξεργασία και την ανάλυση του υλικού που συνέλεξε το Sanco Swift. Το «πακέτο» θα σταλεί στις δύο εταιρείες παραχωρησιούχους. Οι γεωλόγοι με τη σειρά τους θα αξιολογήσουν τα σεισμικά δεδομένα και θα καταλήξουν στα συμπεράσματά τους ως προς την ύπαρξη ή όχι στόχων για την εξόρυξη ποσοτήτων φυσικού αερίου. Η διαδικασία αυτή, λένε πηγές, θα διαρκέσει περίπου ένα χρόνο. Δηλαδή μέχρι τις αρχές του 2024 θα υπάρχει μία σαφής εικόνα ως προς το τι κρύβει… το υπέδαφος των δύο blocks.
Βέβαια, ExxonMobil και Helleniq Energy δεν αποκλείεται στα τέλη του 2023 να προχωρήσουν και στη διενέργεια τρισδιάτατων σεισμικών ερευνών. Ωστε να έχουν πιο ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη άποψη για το υπέδαφος των περιοχών. Αν συμβεί αυτό τότε η πρώτη ερευνητική γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί προς το τέλος του 2024 με αρχές του 2025.
Πάντως, είναι διαθέσιμες και οι πληροφορίες που θέλουν την κοινοπραξία να προσπερνά τη διαδικασία των νέων σεισμικών ερευνών και να προχωρά απευθείας σε ερευνητικές γεωτρήσεις.
Τότε το γεωτρύπανο είναι πιθανό να κάνει την εμφάνισή του στις αρχές του δεύτερου εξαμήνου του 2024.
Ολα αυτά βέβαια θα εξαρτηθούν αφενός από το τι θα αποκαλύψουν οι σεισμογραφικές έρευνες αλλά και από τον χρόνο της προετοιμασίας των γεωτρήσεων. Η έλευση ενός γεωτρύπανου προϋποθέτει την έκδοση νέων περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, την έρευνα αγοράς για τη μίσθωση του εξοπλισμού (πλατφόρμα, γεωτρύπανο) αλλά και την εξεύρεση εργοταξιακού χώρου σε χερσαία περιοχή της Κρήτης.
Οπως και να έχει, η ολοκλήρωση των σεισμικών ερευνών της Κρήτης, έρχεται να κλείσει τον πρώτο κύκλο ενός ιδιαίτερα φιλόδοξου σχεδίου που ξεκίνησαν να υλοποιούν από την περασμένη άνοιξη η κυβέρνηση και η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΠ). Τον Απρίλιο του 2022 ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης άναψε το πράσινο φως για τις έρευνες υδρογονανθράκων. Είχαν προηγηθεί τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο οι πρώτες δισδιάστατες σεισμικές έρευνες της Helleniq Energy στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Ιόνιο» και «Κυπαρισσιακός Κόλπος». Ακολούθησαν τον χειμώνα του 2022 οι τρισδιάστατες σεισμικές στα ίδια blocks καθώς και σε εκείνο του βορειοδυτικού Ιονίου Πελάγους της Energean.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ «ΤΑ ΝΕΑ»
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις